Španielska TV ukazovala vianočné zvyky utečencov z Ukrajiny. V ich dome bola nacistická symbolika

TV Foto: reptrofoto RTVE.es

Bola to ľahostajnosť či extrémna nevedomosť? Aj táto otázka sa vynára po odvysielaní jednej z posledných reportáží španielskeho štátneho média RTVE. Štáb v nej totiž pri dokumentovaní pravoslávnych zvykov ukrajinských utečencov v krajine zachytil aj niečo viac.

Štáb španielskej štátnej televízie a rozhlasu RTVE sa pred niekoľkými dňami vybral zdokumentovať vianočné pravoslávne zvyky tamojších ukrajinských utečencov.

Jeho zdanlivo banálna reportáž si odvtedy získala širšiu medzinárodnú pozornosť. Nie však tradíciami či gastronómiou, ale nacistickou symbolikou, ktorú vo viacčlennej domácnosti zrejme nevedomky zdokumentovala.

Na stene priamo nad štedrovečerným stolom sa napríklad vynímal obraz už notoricky známeho fašistického vodcu Stepana Banderu.

https://standard.sk/252066/prekvapujuci-rozdiel-medzi-tisom-a-banderom/

Okrem neho bolo možné vidieť aj podobizeň Romana Šuchevyča, lídra Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN). Šuchevyč bol spolu s Banderom zodpovedný za etnické čistky voči Židom a Poliakom na Ukrajine, napríklad za pogrom vo Ľvove.

Pozorovatelia si všimli aj znak 14. dobrovoľníckej divízie SS, čo bol za druhej svetovej vojny útvar regrutovaný z haličských dobrovoľníkov ukrajinského pôvodu, ale neskôr aj z Čechov či Slovákov. SS bola polovojenská zložka nacistickej strany NSDAP v rokoch 1925 až 1945.

Konkrétne haličská divízia sa podieľala aj na potláčaní Slovenského národného povstania a na represiách voči slovenskému civilnému obyvateľstvu. „Haličania v radoch SS zasahovali na Slovensku všade tam, kde bola partizánom poskytovaná podpora, alebo kde antinacisti zabili nejakého nemeckého vojaka,“ konštatoval pre Pravdu historik Michal Šmigeľ.

Znak 14. divízie SS „Halič“

Voda na mlyn?

„Neviem, či si to uvedomujete, ale s týmto typom správ súhlasíte s Vladimirom Putinom, keď hovorí, že Rusko denacifikuje Ukrajinu,“ napísala televízii na Twitteri Liu Sivayaová, politologička a vojnová spravodajkyňa z Donbasu, ktorú v Španielsku masívne kritizujú za ospravedlňovanie vojny proti Ukrajine.

Sporná reportáž s názvom Ukrajinskí utečenci v Španielsku oslavujú svoje najtrpkejšie Vianoce bola v čase písania článku stále dostupná priamo na webe televízie. Tá sa podľa zistení Štandardu k téme zatiaľ nevyjadrila.

https://www.youtube.com/watch?v=VRcIuk_e0tw&ab_channel=SanctusAndreas

Nič im nehrozí

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo takto štylizovaná reportáž na Slovensku by mohla mať trestnoprávnu dohru, zobrazovanie nacistických symbolov v Španielsku nie je zakázané za predpokladu, že nie je spojené s kriminálnym správaním.

Podľa internetového portálu Shengen Visa Info krajina ležiaca na Pyrenejskom polostrove poskytla v roku 2022 od začiatku ruskej agresie dočasnú ochranu viac ako 160-tisíc ukrajinským utečencom.

Bandera a starosta Madridu

Osoba Banderu sa v Španielsku nechtiac dostala do pozornosti aj pred niekoľkými mesiacmi, keď si dvaja známi ruskí komici Vovan a Lexus vzali na paškál madridského starostu Josého Luisa Martíneza-Almeidu, z ktorého si vystrelili, keď s ním nahrali rozhovor pod falošnou identitou starostu Kyjeva Vitalija Klička.

Falošný šéf kyjevskej radnice madridskému kolegovi napríklad povedal, že Bandera je ikonou LGBT komunity. Almeidovi ponúkol aj účasť na nudistickom proteste proti predstaviteľom NATO alebo ho požiadal, aby deportoval ukrajinských utečencov späť do vojny, s čím starosta Madridu súhlasil.


Ďalšie články