Tlak na ruský rozpočet sa zvyšuje. V decembri zaznamenal obrovský deficit

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Od počiatku uvalenia sankcií voči Rusku sa neustále špekuluje o ich dosahu. Najnovšie správy z východu naznačujú, že už ekonomicky nekrvácajú len obyčajní Rusi, ale aj samotný Kremeľ.

Decembrový deficit ruského federálneho rozpočtu dosiahol nevídané hodnoty. Agentúra Bloomberg informuje, že je to najmä kvôli prepadu v príjmoch, ktoré klesli v dôsledku obmedzení vývozu ropy. Súčasne však aj vzrástli výdavky na inváziu na Ukrajinu.

Podľa výpočtov Bloombergu založených na predbežných vládnych údajoch zverejnených v utorok dosiahol fiškálny deficit minulý mesiac rekordných 3,9 bilióna rubľov (približne 52 miliárd eur). Celoročná bilancia sa tak dostala zo zelených čísel do deficitu približne 3,3 bilióna rubľov (44 miliárd eur), čím sa zvrátil vývoj pretrvávajúci počas jedenástich mesiacov tohto roka.

Bloomberg zároveň poukazuje na to, že ruské vládne výdavky v priebehu roka majú historicky tendenciu rásť v posledných mesiacoch. Na základe zverejnených dát sa však výdavky za rok 2022 zvýšili o viac ako tretinu v porovnaní s predvojnovými prognózami a decembrový prepad je najvyšší za dlhé roky.

Zdroj: Bloomberg (reprofoto)

Minister financií Anton Siluanov neskôr v televíznych komentároch na zasadnutí vlády potvrdil celoročný údaj, ktorý podľa neho predstavoval 2,3 percenta hrubého domáceho produktu. „Tieto ukazovatele nie sú zlé,“ povedal následne premiér Michail Mišustin.

Spočiatku kryli výdavky vysoké ceny komodít. Teraz to nie je na programe dňa

Väčšina daňových príjmov do ruskej štátnej pokladnice pochádza z predaja ropy, zemného plynu a ďalších komodít do zahraničia. To znamená, že vysoké ceny ropy v priebehu minulého roka do veľkej miery vykrývali zvýšené výdavky.

Aktuálne sa však ruská vlajková ropa Urals predáva hlboko pod cenovým stropom, ktorý zaviedli krajiny G7 v spolupráci s členmi Európskej únie. Jej hodnota je takmer dvakrát nižšia než severomorskej ropy Brent, ktorá sa obchoduje za približne 80 dolárov (74,5 eura) za barel.

Podľa Bloombergu, ktorý sa odvolal na spoločnosť Argus media, bola 6. januára cena ropy Urals v prístavnom meste Primorsk v Baltskom mori na úrovni 37,8 dolára za barel. Aktuálne sa na svetových trhoch obchoduje za približne 50 dolárov za barel.

Ceny ruskej ropy sa prepadli po tom, ako skupina siedmich krajín zaviedla mechanizmus cenového stropu. Ten, zdá sa, už začal obmedzovať príjmy do ruskej štátnej pokladnice. Vláda už začala znižovať alebo odkladať nevojnové výdavky a diskutuje o vyšších daniach pre niektoré veľké spoločnosti, aby pomohla pokryť výpadok, dopĺňa agentúra.

https://standard.sk/288647/zacal-platit-novy-sankcny-mechanizmus-ktory-sa-tyka-ropy-hrozia-vyssie-ceny-i-nedostatok-paliv/

Nižší námorný vývoz

Navyše, cenový strop okrem zjavného vplyvu na ceny vplýva aj na objem námorného vývozu ruskej ropy. Ten síce minulý týždeň mierne vzrástol, no štvortýždňový priemer naďalej klesá.

Súhrnný tok ruskej ropy sa za sedem dní do 6. januára zvýšil o 197-tisíc barelov denne, teda o 8 percent, informuje Bloomberg. Ani tento nárast nezabránil tomu, aby štvortýždňový priemer krajiny, ktorý priemeruje extrémne výkyvy v jednotlivých týždenných údajoch, klesol už štvrtý týždeň po sebe. V období do 6. januára sa znížil o viac ako 500-tisíc barelov denne oproti bežne zisteným údajom v druhej polovici roka 2022. Vtedy sa tento štvortýždňový priemer pohyboval na úrovni približne 3 milióny barelov denne. Prvýkrát od začiatku roka 2022 klesol pod 2,5 milióna barelov.

Ukazovateľ by sa mal podľa agentúry v nadchádzajúcom týždni o niečo zvýšiť, keďže z výpočtu vypadne druhý decembrový týždeň, keď sa kvôli počasiu prepadli týždenné toky o viac ako polovicu.

Napriek finančným rezervám budú nízke ceny ropy bolieť

Fiškálna pozícia Ruska zostáva naďalej silná vďaka rokom prísnej politiky, ktorá sa uplatňovala pred inváziou. Deficit štátneho rozpočtu v roku 2023 sa predpokladá na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu, čo je približne v súlade s úrovňou v roku 2022. Menová prognóza však vychádza z ceny ropy na úrovni 70 dolárov za barel, čo je približne o 20 dolárov viac, než bola reálna cena za posledných pár týždňov.

Ak ceny ruskej ropy zostanú na takejto úrovni, podľa Alexandra Isakova, ekonóma spoločnosti Bloomberg Economics, klesnú príjmy Kremľa v tomto roku zhruba o 2,4 bilióna rubľov (32 miliárd eur), teda o 1,6 percenta HDP, pod plánovanú úroveň.


Ďalšie články