Prišli by o päť platov. Bývalej koalícii môžu na zmenu ústavy k predčasným voľbám chýbať hlasy odídencov

Na zaèatie mimoriadnej schôdze nie je ani v piatok dos poslancov Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Koalícia nemusí nájsť dostatočný počet poslancov na zmenu ústavy umožňujúcu predčasné voľby. Otázne sú najmä hlasy odídencov z OĽaNO. Reálnym scenárom sa tak stáva úradnícka vláda.

Poslanci parlamentu by mali dnes o jedenástej hodine pred obedom hlasovať o novele ústavy, ktorá umožní predčasné voľby na základe rozhodnutia parlamentu.

Hlasovať sa má konkrétne o pozmeňujúcom návrhu k návrhu zákona Sme rodina z dielne exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Pozmeňovací návrh s dátumom konania volieb 30. septembra vzišiel z dohody bývalej štvorkoalície OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí.

Na zmenu je potrebných 90 hlasov zákonodarcov. Bývalá koalícia po uplynulých parlamentných voľbách disponovala hlasmi až 95 poslancov. Odchody veľkej časti z nich a politické hry však znamenajú, že hlasovať za návrh nemusí relatívne veľká časť z nich.

Otázniky visia najmä nad postojom niektorých odídencov z OĽaNO. Menovite ide o Martina Čepčeka, Katarínu Hatrákovú a Romanu Tabák.

Pochybnosti o návrhu má aj ďalší nezaradený poslanec Martin Klus a poslanec György Gyimesi už oznámil, že za návrh nezahlasuje. Váhať mala podľa denníka Pravda aj časť Občiansko-demokratickej platformy OĽaNO, ktorá má desať členov. Jej členovia však tesne pred hlasovaním deklarovali, že budú za.

Postoj váhajúcich poslancov môže prameniť aj z pragmatizmu. Ak by predčasné voľby podporili, prišli by o päť poslaneckých platov, čo znamená stratu zhruba 25-tisíc eur.

V prípade, že ich nepodporia, prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že siahne po vymenovaní úradníckej vlády, ktorá môže dovládnuť až do riadneho termínu volieb. Hlava štátu žiada rozuzlenie do konca januára.

Smer, Hlas, Republika, tarabovci už vopred oznámili, že za zmenu pripravenú Kolíkovou ruky nezodvihnú. Žiadajú totiž možnosť skrátiť volebné obdobie aj referendom.

Do úvahy okrem podpory a odmietnutia prichádza aj tretia eventualita. Bude sa hlasovať iba o pozmeňujúcich návrhoch, neprejde ani jeden a hlasovanie o pôvodnom zákone ako celku odložia, aby lídri ešte hľadali podporu medzi poslancami.

Pripomeňme, že pôvodný návrh zákona do parlamentu už pred niekoľkými týždňami predložil poslanec Sme Rodina Miloš Svrček. Ten mal umožniť skrátenie volebného obdobia až dvoma spôsobmi, a to referendom a ústavným zákonom.


Ďalšie články