Hrad Sklabiňa vlastní od roku 2020 občianske združenie Donjon, ktoré sa ho snaží zachrániť, postupne ho rekonštruuje, ale každoročne tu organizuje aj niekoľko podujatí. Jedným z nich sú práve Chute hradnej kuchyne (8. júla). Pri tejto príležitosti pripraví OZ Donjon znovu špeciálne menu hradných pánov, ale aj výber toho, ako sa stravovali vojaci a poddaní.

https://zilina.standard.sk/3059/jeden-z-najvacsich-kostolov-na-slovensku-ma-novy-oltar

„Z dejín hradu poznáme viacero historických gastro záznamov. Ponúkneme jedlá, ktoré sú inšpirované receptami spred niekoľkých storočí. Napríklad aj pečené holuby s čiernou omáčkou. Pripravíme viac druhov jedál (divina, hovädzina, polievky, krúpová kaša so škvarkami, chlebové placky, dezerty a pod.). Návštevníci si budú môcť jedlo kúpiť, ale pôjde o limitovaný počet,“ povedal pre Žilinský Štandard kultúrny manažér hradných aktivít a člen OZ Donjon Miroslav Eliáš.

https://zilina.standard.sk/3111/biobanka-bude-stat-pri-slovenskej-narodnej-kniznici-1-cast

Druhým väčším podujatím počas letných prázdnin budú Sklabinské hradné slávnosti (19. augusta) s atraktívnym programom vrátane ukážok šermiarskych súbojov. No milovníci hradu, kultúry a histórie nemusia čakať dovtedy, môžu si ho pozrieť kedykoľvek a navštíviť aj dve expozície, ktoré sa nachádzajú v hradnom areáli. Jedna je v severnej bašte po poslednom kastelánovi s názvom Memory 1944 a druhá hlavná je vo veľkej sídelnej budove.

„Sme otvorení každý deň a celý rok. V cene lístka (dospelí 5 eur, ZŤP 3 eurá) je zahrnutá aj návšteva oboch expozícii. Výťažok zo vstupného ide na rekonštrukciu hradu, ktorý opravujeme bez štátnych dotácií a príspevkov z eurofondov. Je to ťažšie, ale takto aspoň nie sme vazalmi nikoho,“ podotkol pre Žilinský Štandard predseda OZ Donjon Michal Svateník.

Ako ešte dodal šéf tohto občianskeho združenia, Sklabinský hrad je jediný na Slovensku, v kategórii zrúcanín obnovovaných prostredníctvom obč. združení, kde sa trvalo žije 365 dní v roku. Práca na tomto hrade nie je iba o nekončiacom murovaní a jeho zachraňovaní, ale spočíva aj v každodennej starostlivosti o hospodárstvo – stádo kôz, dojenie mlieka, výroba syra, príprava sena a zásob krmiva na zimu. Príprava a rúbanie dreva, kosenie trávy, hrabanie sena a lístia, zabezpečovanie prevádzky pokladne, suvenírov a dvoch expozícií. Je to práca v každom ročnom období.

Celý hradný areál s oboma expozíciami sa oplatí vidieť. Môže to byť pre vás osvieženie historických vedomostí. Sklabinský hrad, ktorého história sa začala písať v 13. storočí, mal počas svojej existencie viacero majiteľov. Najdlhšie ho vlastnil rod Révayovcov (od roku 1526 až do prvej sv. vojny). Počas druhej sv. vojny ho v roku 1944 vypálili nemeckí nacisti a potom s nástupom socializmu začal chátrať.

Hrad má okrem histórie bohatú aj geológiu. Aj o tom sa v expozíciách dozviete.

Sklabinský hrad (626 m n. m.) sa nachádza nad obcou Sklabinský Podzámok a je to 9 km od Martina.

Hradné kozliatka. Foto: Donjon
Hradné menu: Foto: Donjon
Hradné slávnosti. Foto: Donjon