Odporcov covidových opatrení sledovala vo Veľkej Británii armádna jednotka

Noc múzeí a galérií Ilustračná snímka. Foto: Dano Veselský/TASR

Vojenskí expert monitorovali počas pandémie kritikov lockdownu, priznala britská vláda, podľa ktorej sú dezinformácie vážnou hrozbou pre Spojené kráľovstvo.

Konkrétne 77. brigáda, špecializovaná jednotka zriadená na boj proti dezinformáciám a iným online aktivitám považovaným za škodlivé pre Spojené kráľovstvo, pomáhala iným dvom vládnym jednotkám sledovať nič netušiacich komentujúcich, politikov aj novinárov. Informoval o tom portál Telegraph.

Informáciu prezradil anonymný zdroj z prostredia armády a dosvedčili aj dokumenty, ktoré získala skupina presadzujúca občianske slobody Big Brother Watch.

Vojenskí experti kontrolovali, či sú statusy na sociálnych sieťach v súlade s odporúčaniami odborníkov. Ak boli informácie prezentované verejnosti „nesprávne, nepresné alebo zámerne zavádzajúce“, nahlásili ich správcom sociálnych sietí a vláde radili, ako postupovať.

„V rozpore s ich stanovenými cieľmi sú tieto vládne jednotky pravdy škodlivé pre našu demokraciu. Jednotku boja proti dezinformáciám by mali okamžite pozastaviť a podrobiť vyšetrovaniu,“ uviedla Silkie Carlová, riaditeľka Big Brother Watch.

„Je celkom zrejmé, že naše aktivity viedli k monitorovaniu populácie Spojeného kráľovstva… monitorovaniu príspevkov obyčajných, vystrašených ľudí na sociálnych sieťach,“ povedal armádny informátor pre Daily Mail.

Aj kritickí politici a novinári

V hľadáčiku sa podľa Daily Mail ocitol napríklad bývalý minister pre brexit David Davis spochybňujúci predpokladaný počet úmrtí bez lockdownov. Týmito dátami kabinet obhajoval uzávery. „Je nehorázne, že ľudí kritizujúcich postup vlády tajne sledovali,“ reagoval Davis na zistenia.

Podobne britská vláda postupovala proti prominentnému novinárovi Daily Mail Petrovi Hitchensovi. Ten tiež kritizoval dáta britskej NHS, ktorými hájila nutnosť lockdownov, ako neúplné. „Chcel posilniť agendu proti lockdownom a ovplyvniť hlasovanie snemovne,“ uvádza sa v jednom z interných e-mailov vládnej jednotky rýchlej reakcie.

Hovorca britskej vlády sledovanie nepoprel. „Dezinformácie na internete sú vážnou hrozbou pre Spojené kráľovstvo, preto sme počas pandémie spojili niekoľko odborníkov z rôznych rezortov, aby spoločne monitorovali dezinformácie o covide. Tieto jednotky využívali verejne prístupné dáta, vrátane informácií zo sociálnych sietí, aby zhodnotili dezinformačné trendy a naratívy. Necielili na jednotlivcov, ani nerobili kroky, ktoré by ovplyvnili niečie možnosti voľne diskutovať,“ skonštatoval hovorca.

(est)


Ďalšie články