Analytici: Pre Ukrajincov je teraz rozumné počkať

Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 14. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protiofenzíva sa zrejme začne na jar. Podľa analytikov je rozumné počkať si najprv na vybavenie zo Západu. Americké velenie si nemyslí, že Ukrajinci sa dovtedy pred Rusmi len tak zložia. Front je vraj stabilný. Otázne je, čo bude s Bachmutom. Podľa zdrojov z americkej administratívy Ukrajinci nemajú silu súčasne brániť mesto a spustiť jarný protiútok.

„Zásadne nesúhlasím s týmto hodnotením,“ reagoval analytik B. A. Friedman na správu Inštitútu pre štúdium vojny, podľa ktorej ruské sily „opäť prevzali iniciatívu“ a ich operácie na východe Ukrajiny sa „výrazne zvýšili“.

„Ukrajinci zostávajú v defenzíve preto, lebo môžu. Stále prichádza lepšia výbava. A je to šikovný krok. Ruské sily chcú zatiaľ zúfalo niečo dosiahnuť,“ vysvetlil Friedman.

https://twitter.com/BA_Friedman/status/1625580298032259072

Friedmanov názor podporil aj analytik Rob Lee. Ukrajinci by síce podľa neho mohli teraz spustiť protiofenzívu, ale je nepravdepodobné, že by dosiahli vážne úspechy. A utrpeli by straty.

„Kým podniknú svoj veľký úder, zmysluplnejšie bude, keď si počkajú na nové vybavenie, vycvičené jednotky, lepšie pozemné podmienky a tak ďalej, čo ich s väčšou pravdepodobnosťou dovedie k úspechu,“ domnieva sa Lee.

Americkí generáli

Americký minister obrany Lloyd Austin očakáva, že Ukrajina podnikne ofenzívu proti ruským silám na jar tohto roka. Na utorňajšej tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí 54-člennej kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny uviedol, že sa sústreďujú na to, aby Kyjev dostal všetko potrebné pre boj vrátane výcviku, munície, paliva či náhradných dielov.

„A preto veríme, že sa im naskytne príležitosť uplatniť iniciatívu a potom zmeniť alebo pokračovať vo vytváraní správnych podmienok na bojisku,“ povedal minister s hodnosťou generála.

Situáciu na bojisku zhodnotil na tlačovej konferencii aj ďalší generál, predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley. Podľa neho Rusi v Donbase práve teraz síce útočia, ale „postupujú pomaly. Je to opotrebovávacia vojna. Majú ťažké straty“.

Podľa Milleyho ruská ofenzíva prebieha vo všeobecnosti v oblasti Bachmutu. „Od Charkova až po Cherson je frontová línia celkom stabilná, hoci veľmi intenzívna a veľa sa bojuje. Je to relatívne stabilné. Väčšina dynamického pohybu tam a späť je vo všeobecnosti pri Bachmute. Ukrajinci sa držia. Vedú obrannú vojnu. Rusi, v prvom rade Vagnerova skupina, útočia… Sú to frontálne útoky, útoky vo vlnách, množstvo delostrelectva s extrémne vysokými stratami v danej oblasti,“ zhodnotil situáciu generál.

Ako dlho to ešte potrvá, si netrúfol povedať. „Trvá to už týždne a myslím si, že to bude pokračovať, kým Rusi nevyvrcholia. Nemyslím si, že Ukrajinci len tak skolabujú alebo sa zložia. Myslím si, že budú pokračovať v boji,“ poznamenal.

Zdôraznil však, že Rusi majú kapacity, pretože šéf Kremľa Vladimir Putin povolal do boja niekoľko stoviek tisíc ľudí, ktorí prichádzajú na bojisko. „Takže majú počty. Ale či sú, alebo nie sú úspešní v boji, to sa ešte len uvidí,“ dodal Milley.

Čo bude s Bachmutom?

Podľa denníka Washington Post americkí predstavitelia pri príležitosti výročia ruskej invázie prízvukujú ukrajinskému vedeniu, že stojí pred rozhodujúcim momentom na zmenu trajektórie vojny. Tým zvyšujú tlak na Kyjev, aby dosiahol významné zisky na bojisku, keďže medzitým dostáva zbrane a pomoc od Spojených štátov a ich spojencov.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa podľa denníka domnieva, že rozhodujúci zlom nastane túto jar, keď sa očakáva, že Rusko spustí ofenzívu a Ukrajina protiofenzívu.

Čo však bude s Bachmutom, na obranu ktorého Ukrajina dlhé mesiace vynakladá značné prostriedky a jednotky, je otázne. Americkí vojenskí analytici a plánovači totiž považujú za nereálne súčasne brániť Bachmut a spustiť jarnú protiofenzívu s cieľom dobyť späť územia, ktoré Američania považujú za dôležitejšie, píše denník.

Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však pripisuje Bachmutu symbolickú dôležitosť, citoval Washington Post dvoch predstaviteľov Bidenovej administratívy. Zelenskyj je podľa týchto zdrojov presvedčený, že strata mesta by bola ranou pre morálku Ukrajincov. Američania – hoci rešpektujú Zelenského postoj – majú obavy, že ak bude Ukrajina pokračovať v boji všade tam, kam Rusko pošle svojich vojakov, Moskva bude vo výhode. Namiesto toho naliehajú na Ukrajinu, aby uprednostnila načasovanie a vykonanie jarnej protiofenzívy, najmä keď Spojené štáty a Európa učia ukrajinských bojovníkov narábať s niektorými zložitejšími zbraňami, ktoré sa dostanú na bojisko.

Ak Rusko dobyje Bachmut, konštatoval jeden zo zdrojov Washington Post, „nepovedie to k žiadnemu významnému strategickému posunu na bojisku… Je to bodka na mape, na ktorú minuli (Rusi) mimoriadne množstvo krvi a peňazí“.


Ďalšie články