Srbi riešia, prečo ich rakety končia na Ukrajine. Rolu v zložitej schéme má hrať aj Slovensko

Údajný bratislavský sklad, ktorý má byť medzizastávkou v ceste srbských zbraní na Ukrajinu. Foto: reprofoto Mash Údajný bratislavský sklad, ktorý má byť medzizastávkou v ceste srbských zbraní na Ukrajinu. Foto: reprofoto Mash

AKTUALIZOVANÉ Hoci sa Srbsko viackrát zaviazalo, že zbrane do vojny na Ukrajine dodávať nebude, či už jednej, alebo druhej strane konfliktu, skutočnosť je podľa všetkého iná a v rukách ukrajinskej armády napokon končia minimálne srbské rakety vyrobené v štátom vlastnenej zbrojovke. Úlohu v procese, ktorý obchádza legislatívu v Srbsku, má hrať aj firma zo Slovenska. Tá nám poskytla nejednoznačnú odpoveď.

Spomedzi všetkých európskych štátov udržuje najlepšie vzťahy s Ruskom práve Srbsko. Platí to nielen o jeho predstaviteľoch, ale aj občanoch. V počiatkoch vojny na Ukrajine sa napríklad v uliciach hlavného mesta dokonca uskutočnili akcie na podporu jeho invázie do susedného štátu.

Z toho dôvodu nie je prekvapením, že Srbsko oficiálne nedodáva Ukrajincom žiadne zbrane. Skutočnosť však môže byť opačná, ako na to v pondelok upozornila televízia N1 sídliaca v Belehrade, no pôsobiaca na celom Balkáne.

O zložitej schéme, v ktorej vraj hrá rolu aj Slovensko, pre médium porozprával Aleksandar Milanovič, bývalý zamestnanec bezpečnostného oddelenia zbrojárskej firmy Jugoimport SDPR.

Milanovič reagoval na konkrétne podozrenia, že na Ukrajine končia srbské rakety kalibru 122 mm do systémov Grad, ktoré vyrába štátna zbrojovka Krušik so sídlom v západosrbskom meste Valjevo.

Rakety sú podľa neho najprv dodávané spoločnosti Sofag, od ktorej putujú kanadskej firme JNJ Export Import, a cez ňu sa k nim dostane turecká firma Arca. Hoci by v Turecku mali aj ostať, nedeje sa tak. O ďalšiu zastávku sa totiž podľa neho postará slovenská spoločnosť MSM Nováky, ktorá ich priamo odovzdá spoločnosti Global Ordinance Trading, ktorá má užívateľský certifikát pre Ministerstvo obrany Ukrajiny.

Ukázali aj údajný bratislavský sklad

Kauzu v Srbsku odštartovali zábery zverejnené ruskou prokremeľskou televíziou Mash, ktorá publikovala nepotvrdené video s dokumentáciou celého procesu vrátane záberov z vojenského skladu v Bratislave, kde má byť uložených až 3 500 rakiet spomenutého typu.

Údajný bratislavský sklad, ktorý má byť medzizastávkou v ceste srbských zbraní na Ukrajinu. Foto: reprofoto Mash

„Či Srbi vedia, komu rakety nakoniec predali, nie je jasné. Podľa našich informácií boli dodávky zrealizované 4. a 6. februára,“ tvrdí Mash a pripomína, že srbský prezident Aleksandar Vučič sa už v roku 2019 za nechcený export srbských zbraní Kyjevu ospravedlnil.

Srbský minister obrany Miloš Vučevič na margo nových zistení tvrdí, že všetko, čo sa stane po Turecku, je záležitosťou medzinárodného obchodu a že priemysel tým nesmie trpieť.

„Obom stranám sme garantovali, že nebudeme vyvážať – Srbsko nevyváža zbrane a vojenské vybavenie na front. Či súkromné ​​spoločnosti nakupujú na tretích trhoch a predávajú spoločnostiam v iných krajinách, to nie je otázka pre Srbsko – ide o medzinárodný obchod. Pre nás to môže byť zaujímavé spravodajstvo v zmysle informácie, nie zákonná povinnosť či nariadenie. Nepredáme zbrane a vojenské vybavenie nikomu, kto je účastníkom vojny,“ povedal Miloš Vučevič.

Foto: Koláž z dielne N1 s dokumentami o procese exportu na základe videa Mash

Ďalší vývoz je možný, no iba s povolením

Srbský zákon o vývoze a dovoze zbraní a vojenského materiálu v paragrafe 14 stanovuje, že pri vydaní povolenia na vývoz zbraní a vojenského materiálu je žiadateľ povinný okrem iného predložiť originál osvedčenia konečného užívateľa, overený oficiálnym orgánom štátu konečného užívateľa, ktorým by v prípade tohto obchodu bolo Turecko.

Ak však konečný užívateľ požiada srbské ministerstvo o súhlas na ďalší vývoz, možno ho udeliť. Takouto právnou úpravou sa bežne riadia aj mnohé iné krajiny.

„Špecializovaný srbský priemysel bude mať veľa nových investícií a tiež prejde mnohými zmenami, aby mohol zarobiť peniaze a predávať svoje zbrane. Nepredávame zbrane do Ruska a na Ukrajinu, ale predáme ich komukoľvek inému,“ povedal Vučič podľa ruskej agentúry TASS na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Milošom Zemanom koncom minulého mesiaca.

Na čo tieto rakety slúžia?  

Zmienené rakety sú určené na použitie proti pracovnej sile nepriateľa v otvorených a poľných úkrytoch, na vytváranie priechodov v mínových poliach a komunikačných linkách, proti nepriateľskému delostrelectvu a na ničenie obrneného materiálu.

Štandard so žiadosťou o potvrdenie či vyvrátenie zmienenej úlohy v procese reexportu srbských zbraní na Ukrajinu oslovil aj spoločnosť MSM Nováky.

„Z bezpečnostných dôvodov nekomentujeme naše činnosti týkajúce sa Ukrajiny, ale upozorňujeme na to, že na videu uverejnenom na webovej stránke Mash.ru nie sú zachytené priestory našej spoločnosti. Video má dezinformačný charakter,“ odpovedal nám Andrej Čírtek, hovorca materskej spoločnosti Czechoslovak Group. Neodpovedal však na otázku, či firma v procese zohráva svoju rolu.


Ďalšie články