Pavel na Slovensku podporil zväzky homosexuálov i adopcie detí. S Čaputovou uvažujú o spoločnej ceste na Ukrajinu

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová privítala v pondelok dopoludnia na dvojdňovej návšteve Slovenska nového českého prezidenta Petra Pavla. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu po minulotýždňovom nástupe do funkcie.

Prezidenti Slovenska a Česka Zuzana Čaputová a Petr Pavel vyzdvihli počas nástupnej návštevy Pavla v Slovenskej republike spoločné názory a hodnoty. Vytvára to podľa nich priestor na ďalšiu spoluprácu. Ako pripomenuli, obe krajiny čelia aj obdobným výzvam týkajúcich sa geopolitickej situácie, energetiky či hybridnej vojny. Uviedli to po spoločných rokovaniach v Prezidentskom paláci.

„Obaja sme vyrastali v časoch Československa. Bol to náš domov a dnes môžeme spolu sláviť veľmi priateľské, pozitívne a konštruktívne vzťahy dvoch samostatných štátov,“ vyhlásila Čaputová s odkazom na 30. výročie od rozdelenia Československa.

„Vzťahy našich krajín sú naozaj nadštandardné,“ potvrdil Pavel. S Čaputovou sa zhodli, že názorový súlad vytvára priestor na spoluprácu v mnohých oblastiach. Ako skonštatovala prezidentka, obe krajiny vnímajú príležitosť na rozširovanie spolupráce napríklad pri posilňovaní energetickej nezávislosti, ale aj pri ochrane klímy napríklad formou podpory obnoviteľných zdrojov. Hlavy štátov SR a ČR plánujú aj spoločné zahraničné cesty.

Rovnako si vie Čaputová predstaviť bližšiu spoluprácu krajín aj prezidentov pri téme dezinformácií. „Naše spravodajské služby otvorene hovoria o vplyve Ruska, pokiaľ ide o dezinformácie na území Slovenska, sme v tomto ohľade veľmi zraniteľní, pretože vplyv dezinformácií alebo hybridných útokov je zjavný,“ podotkla s tým, že dezinformácie „rozleptávajú“ súdržnosť spoločností.

Spoločne na Ukrajinu?

Cesta nového českého prezidenta Petra Pavla na Ukrajinu by mala byť naplánovaná počas apríla. Povedal to pri príležitosti svojej prvej zahraničnej návštevy na Slovensku. Cestu chce skoordinovať so slovenskou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou, ktorá vyjadrila vôľu navštíviť krajinu spolu s ním.

Čaputová uviedla, že s novým českým prezidentom zdieľajú mnohé spoločné hodnoty a názory, čo považuje za základ pre ďalšiu spoluprácu. Doplnila, že sa zhodli i na tom, že by mohli absolvovať viaceré spoločné zahraničné cesty. S Pavlom podľa Čaputovej zdieľajú rovnaké pozície i pokiaľ ide o dodržiavanie princípov právneho štátu, ale i medzinárodného práva.

Pavel si váži, že jeho prvá zahraničná cesta smerovala na Slovensko. Potvrdil mnoho spoločných názorov a hodnôt s Čaputovou, čím sa podľa neho vytvára priestor na spoluprácu v mnohých oblastiach. Podotkol však, že rovnako spoločne čelíme aj konfliktu na Ukrajine, ktorý dopadá na ekonomickú i sociálnu situáciu v oboch krajinách, čo vedie k napätiu. Nepodporovanie Ukrajiny môže podľa Pavla vyústiť do omnoho väčších problémov než jej aktuálna podpora.

Pavel uviedol, že napätá situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorej budú v nadchádzajúcom období čeliť obe krajiny, bude závisieť od citlivosti prístupu k oslovovaniu občanov a od dôsledného pripomínania hodnôt, na ktorých Slovensko a Česko stoja. „Nebezpečenstvo nie je u nás vo vnútri, ale za našimi hranicami a to, čo nás najviac ohrozuje, nie je rozdiel medzi politickými stranami vo vnútri krajín, ale agresívna politika Ruska,“ zdôraznil český prezident.

Prezidentka pripúšťa obavu o zahraničnú politiku Slovenska po voľbách

Čaputová pripúšťa vzhľadom na aktuálne prieskumy voličských preferencií obavu o zahraničnopolitickú budúcnosť Slovenska či ďalšiu pomoc Ukrajine. Zároveň však verí v mobilizáciu demokratického spektra a možnosť vytvoriť vládu, ktorá udrží SR „na mape západnej civilizácie“. Uviedla to na otázku médií na pondelkovej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavlom.

„Z posledných prieskumov sa zdá, že extrémistické názory reprezentované konkrétnymi politikmi a politickými stranami, ako keby naberali jemne na sile. (…) Ale chcem vidieť aj to B, a to je demokratické spektrum, a ich reálnu vôľu smerom k voľbám vytvoriť potenciálnu spoluprácu,“ načrtla Čaputová. Dodala, že momentálne je demokratické spektrum veľmi fragmentované.

V zahraničnej politike zastáva podľa Čaputovej Slovensko a Česko rovnaké pozície, pokiaľ ide o dôležitosť ochrany princípov právneho štátu, ale aj dodržiavania medzinárodného práva. „Práve medzinárodné právo, ako je územná celistvosť a suverenita štátov, je veľmi razantne porušované a pošliapavané práve ruskou agresiou na Ukrajine. Toto sú témy, ktoré aj formát V4 oslabujú, pretože je jasné, že v takýchto dôležitých veciach nemáme zhodu a rovnaký názor,“ uviedla.

Pavel vníma V4 v súčasnosti skôr ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Môže podľa neho poskytnúť priestor pre spoluprácu a konzultáciu napríklad v ekonomickej, obchodnej či kultúrnej oblasti. Dochádza podľa neho aj k rozširovaniu spolupráce napríklad v rámci B9 či Slavkovského formátu. Uvítal by napríklad užšiu spoluprácu s pobaltskými krajinami.

Situácia menšín

Český prezident si dnes uctil aj pamiatku obetí tragédie na Zámockej ulici, pri ktorej prišli o život dvaja muži z LGBTI komunity. V Českej republike sú zavedené registrované partnerstvá, pričom Pavel zdôraznil, že všetci by mali mať rovnaké práva a sám legislatívu, ktorá umožňuje registrované partnerstvá aj osôb rovnakého pohlavia podporuje.

„V princípe som proti akémukoľvek odstrkávaniu ktorejkoľvek skupiny, nech už ide o menšinu národností, náboženskú alebo inej sexuálnej orientácie,“ uviedol Pavel s tým, že akékoľvek navodzovanie atmosféry strachu je zlé. „Preto som sa rozhodol navštíviť nie len miesto, na ktorom prišlo k tragickej udalosti, ale súčasne si aj uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rovnako, ako odmietam akékoľvek prejavy násilia voči menšine, tak je mi cudzie aj zastrašovanie či dokonca fyzické násilie voči novinárom,“ doplnil Pavel.

Ako informoval denník Echo 24, Pavel na tlačovej konferencii tiež podporil napríklad právne zväzky homosexuálov a ich možnosť adoptovať deti. Podľa Pavla je lepšie, keď majú deti príležitosť na láskyplné prostredie, než aby vyrastali v detskom domove. „Ja som sa k tomu opakovane vyjadroval tak, že sa na to pozerám z pohľadu všeobecného princípu. A ten všeobecný princíp je, že by sme všetci mali mať rovnaké práva a rovnaké možnosti. Pokiaľ ide o adopciu detí, tak to vnímam čisto zo záujmu dieťaťa a koniec koncov celospoločenského záujmu, pretože by sme mali deťom ponúknuť prostredie, ktoré im ponúkne nielen materiálne, ale aj citové zázemie. Pretože život v zariadení, ako je detský domov, im veľa toho zázemia neposkytne,“ uviedol Pavel na otázku slovenskej RTVS.

Čaputová vyjadrila svoje sklamanie z toho, že na Slovensku doposiaľ nemáme podobnú legislatívu, ktorá by garantovala možnosť registrovaných partnerstiev. „Naopak, namiesto toho, že by sme tejto komunite ľudí poskytli aspoň tento minimálny štandard práv, tak sa táto téma a ľudia v nej stávajú predmetom politických útokov a politického boja. Je to problém častokrát len v hlavách politikov,“ dodala prezidentka s tým, že je to boj len s domnelým nebezpečenstvom, čo je pre ňu neprijateľné.

Čaputová darovala Pavlovi karikatúru, od neho dostala šperky

Prezidentka Čaputová darovala českému prezidentovi Pavlovi počas jeho návštevy Slovenska karikatúru od Shootyho. Od neho dostala súpravu šperkov od známej českej dizajnérky. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Česká prvá dáma Eva Pavlová si z Bratislavy odnesie brošňu od slovenskej autorky. Prezidentkinmu partnerovi Jurajovi Rizmanovi darovali Pavlovci outdoorovú bundu od českého výrobcu.

Nový český prezident Petr Pavel pricestoval v pondelok na Slovensko na svoju prvú zahraničnú cestu. Súčasťou programu sú okrem bodov s prezidentkou aj stretnutia s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.

(tasr, sita, red.)


Ďalšie články