Na doplnkových voľbách do orgánov samosprávy obcí sa zúčastnilo 27,43 percenta voličov

Na snímke volebná urna vo volebnej miestnosti v doplňujúcich voľbách poslancov Obecného zastupiteľstva v obci Slatinka nad Bebravou (okres Bánovce nad Bebravou), 25. marca 2023. Foto: Radovan Stoklasa/TASR Na snímke volebná urna vo volebnej miestnosti v doplňujúcich voľbách poslancov Obecného zastupiteľstva v obci Slatinka nad Bebravou (okres Bánovce nad Bebravou), 25. marca 2023. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Občania si v sobotu 25. marca v 54 obciach volili nových starostov a miestnych poslancov v doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí. Na doplnkových voľbách do orgánov samosprávy obcí sa zúčastnilo 27,43 percenta oprávnených voličov z celkovo 34 376 voličov. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvyššia účasť bola v obci Ondrašová (okres Turčianske Teplice) kam prišlo 91,13 percenta voličov. „Naopak, najmenší podiel voličov využilo svoje volebné právo v obci Komjatná (okres Ružomberok) s účasťou 6,62 percenta,“ dodal úrad.

Z 20 zvolených starostov a starostiek je deväť nezávislých, za nimi nasleduje päť zvolených starostov za Kresťanskodemokratické hnutie, dvaja za Hlas-SD a po jednom starostovi majú Slovenská národná strana, Smer-SD, Aliancia a koalícia Hlas-SD/Smer-SD. Polovicu zvolených tvoria ženy. V 12 obciach si voliči vyberali starostu z viacerých kandidátov, pričom najtesnejší výsledok rozhodol v Nechválovej Polianke (okres Humenné), kde zvolený kandidát získal 43 hlasov, o jeden hlas viac ako protikandidát.

Poslancov obecného zastupiteľstva si voliči vyberali v 41 obciach z celkovo 184 kandidátov. „Spomedzi kandidátov na poslancov boli najúspešnejšími kandidáti bez politickej príslušnosti – 49 z 93,“ uviedol ŠÚ SR.

(sita)


Ďalšie články