Spojené kráľovstvo má hinduistického premiéra, vládu Škótska povedie pakistanský moslim

Novým lídrom Škótskej národnej strany sa stal Humza Yousaf Na snímke nový líder Škótskej národnej strany (SNP), ktorým sa stal minister zdravotníctva Humza Yousaf, vystupuje s prejavom po svojom zvolení v Edinburghu v pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Stranu škótskych národovcov povedie doterajší minister zdravotníctva a progresívny moslim Humza Yousaf. Zároveň sa tak stane novým premiérom Škótska. Svoju kresťanskú súperku zdolal vo veľmi tesnom hlasovaní. Yousaf podporuje nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva. Ako priznáva, môže za to aj vojna v Iraku.

Novým lídrom Škótskej národnej strany (SNP) sa po Nicole Sturgeonovej stal minister zdravotníctva Humza Yousaf. V hlasovaní o tom rozhodla členská základňa strany s počtom 72-tisíc.

Yousaf, ktorý má v súčasnosti 37 rokov, sa zároveň stane škótskym premiérom. „Tak ako budem viesť SNP v záujme všetkých členov strany, nielen tých, ktorí ma volili, tak budem viesť Škótsko v záujme všetkých našich občanov bez ohľadu na vaše politické preferencie,“ povedal politik v ďakovnej reči.

V rozhovore zverejnenom v pondelok pred oznámením Yousaf ako svoj prvý čin vo funkcii premiéra prisľúbil usporiadanie samitu proti chudobe, na ktorom by experti mohli diskutovať o daniach z majetku na financovanie podpory chudobnejších ľudí.

Yousaf v druhom kole volieb u škótskych národovcov porazil svoju najbližšiu rivalku Kate Forbesovú, no tesnejšie, ako sa pôvodne očakávalo – v pomere 52 percent ku 48 percent.

Ako si všíma turecká tlačová agentúra Anadolu, Yousaf sa stal prvým moslimom na čele veľkej britskej strany, ktorý bude potvrdený ako prvý líder z etnickej menšiny v decentralizovanej vláde.

Škótske voľby boli v istom zmysle aj súbojom o ďalší charakter krajiny, minimálne v symbolickej rovine. Obaja kandidáti totiž v sebe stelesňovali dve dôležité a navzájom súperiace svetonázorové koncepcie v Európe.

Edinburgh, hlavné mesto Škótska. Foto: Pexels.com

Progresívny moslim

Yousaf sám seba považuje za moslima, ktorý podporuje „progresívny politický islam“. Yousaf je dlhodobým zástancom odtrhnutia Škótska a kvitoval aj snahy o druhé referendum o tejto téme. Priznal, že k tomuto postoju ho priviedlo aj zapojenie sa Veľkej Británie do vojny v Iraku. Nezávislé Škótsko by sa totiž podľa jeho názoru vojne vyhlo.

Podporuje manželstvá pre homosexuálov a genderové reformy. Jednou z jeho hlavných politík v čase, keď pôsobil ako minister spravodlivosti, bol zákon o zločinoch z nenávisti. Pre jeho distopickú povahu ho v tom čase kritizovali mimovládne organizácie aj Katolícka cirkev. V októbri 2020 Yousaf povedal, že výnimka zo zákona o verejnom poriadku z roku 1986, ktorá umožňuje ľuďom používať inak nezákonný jazyk vo svojich vlastných domovoch, by mala byť zrušená.

Všade samý beloch

Yousaf vyvolal v roku 2020 veľkú kontroverziu po tom, ako sa z pozície ministra spravodlivosti priamo v tamojšom parlamente posťažoval, že vysoké pozície v škótskej administratíve zastáva príliš mnoho belochov. V Škótsku sa pritom stále až 96 percent obyvateľov považuje za belochov.

„Vedúci súdnictva: biely, jeho zástupca: biely, každý ďalší sudca Najvyššieho súdu: biely, hlavný právny zástupca vlády: biely, generálny prokurátor: biely, šéf polície: biely…,“ posťažoval sa Yousaf a skončil pri tom, že beloch vlastne zastáva každú stoličku vo verejných orgánoch v krajine.

Yousaf v reakcii na to kolegom zo škótskeho parlamentu povedal, že by to pre nich mali byť „nepohodlné pravdy“ a že „rasizmus doslova zabíja menšiny“. Yousaf už v minulosti uviedol, že krajina má problém so štrukturálny rasizmom.

Väzby na radikálny islam

Problémom boli podľa jeho kritikov aj väzby na radikálny islam, od ktorého sa však neskôr viackrát dištancoval.

Web European Conservative s odvolaním sa na text organizácie Focus on Western Islamism (FWI) upozornil, že keď Yousaf v minulosti pracoval ako osobný poradca bývalého lídra SNP Alexa Salmonda, súčasne viedol Škótsku islamskú nadáciu (SIF), čiastočne financovanú škótskou vládou.

V roku 2010 bola nadáciou Quilliam, strážnym psom proti moslimskému extrémizmu, SIF klasifikovaná ako „islamistická skupina na vstupnej úrovni (prispievajúca) k hrozbe radikalizácie“. Po tejto správe škótske opozičné strany vyzvali na vyšetrenie rozhodnutia SNP financovať nadáciu sumou prevyšujúcou 400-tisíc libier.

Škótska islamská nadácia však nebola jediná, kto finančne ťažil z Yousafovej angažovanosti v exekutíve. V roku 2013 Yousaf ako minister zahraničných vecí škótskej vlády avizoval príspevok 400-tisíc libier Islamskej pomoci, jednej z najväčších moslimských charitatívnych organizácií na svete.

Islamskú pomoc založilo Moslimské bratstvo a niekoľko krajín (vrátane Izraela, Švajčiarska a USA) ju klasifikovalo ako teroristickú skupinu – alebo aspoň jednej takejto skupine pomáhajúcu. Okrem poskytovania finančných prostriedkov organizácii Yousaf tiež prijal, že sa stane ich oficiálnym „mediálnym hovorcom“.

V roku 2008 zas politik priviedol do Edinburghu na stretnutie so škótskym ministrom zahraničných vecí a kultúry troch známych islamistov.

Na stretnutí, ktoré zorganizovala SIF, sa zúčastnil veliteľ Hamasu na úteku Muhammad Sawalha, ktorý sa neskôr dostal do politického úradu tejto teroristickej skupiny, taktiež popredný člen Moslimského bratstva Anas at-Tikrítí a zástupca britskej mimovládnej organizácie Priatelia al-Aksy (FOA) Ismail Patel. Patel v minulosti napríklad vyzýval na zabíjanie cudzoložníkov.

Za zmienku stojí aj to, že Yousafov bratranec a kolega zo SIF Usáma Saíd je sám notoricky známym islamistom, ktorý tiež kedysi kandidoval do parlamentu za SNP. V roku 2005 Saíd vyzval na zriadenie islamského kalifátu. A v roku 2006 pochválil agenta al-Káidy Anwara al-Awlakího. Nie je jasné, do akej miery Yousaf zdieľa postoje svojho bratranca, hoci faktom je, že obaja sú si blízki.

Neoblomná konzervatívka

Forbesová je, naopak, škótskou poslankyňou a zároveň škótskou ministerkou financií. V kontraste s typickou ľavicovou a progresívnou politikou SNP je Forbesová sociálne konzervatívna a v rámci svojej strany jednoznačne vyčnieva.

Kandidátka je tiež oddanou kresťankou patriacou do Slobodnej škótskej cirkvi. Ide o veľmi malú denomináciu, ale bazírujúcu na tradičných postojoch v otázke sexuálnej morálky. Už v roku 2018 Forbesová povedala, že to, ako sa správame k nenarodeným deťom, je skutočným meradlom pokroku spoločnosti.

Po ohlásení kandidatúry v rozhovore pre BBC uviedla, že za translegislatívu, takzvaný Gender Recognition Act, by nehlasovala. V čase prerokúvania totiž bola na materskej dovolenke.

V ďalšom vyhlásení pre noviny Scotsman pritvrdila a uviedla, že by nehlasovala ani za uzákonenie homosexuálnych manželstiev, pokiaľ by bola v roku 2014, keď sa tento zákon prijímal, v zákonodarnom zbore. Čelila preto vlne kritiky, pričom množstvo poslancov stiahlo svoju podporu pre jej kandidatúru. Forbesová si však za svojím postojom stála.

Len pár hodín nato zas mladá, iba 32-ročná politička doplnila, že podľa jej viery patria deti a sex do manželstva, pričom dodala, že podľa nej je pohlavný styk mimo manželstva „zlý“. Kandidáti pritom zvyknú pred voľbami od postojov tohto druhu ustúpiť.

Kate Forbesová. Foto: Facebook

Čo zlomilo väz jeho predchodkyni?

Cesta do úradu sa Yousafovi otvorila po tom, ako jeho predchodkyňa Nicola Sturgeonová v polovici februára po ôsmich rokoch odstúpila z funkcie. V úrade vytrvala vôbec najdlhšie zo všetkých tamojších lídrov a post zastávala ako vôbec prvá žena.

Sturgeonová sa ocitla pod tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti od Spojeného kráľovstva po tom, čo Británia vystúpila z Európskej únie.

Pred svojou rezignáciou čelila kritike verejnosti aj v súvislosti s podporou legislatívy na ochranu práv transrodových osôb po tom, čo vyšiel najavo prípad Adama Grahama, ktorý znásilnil dve ženy, ale po zadržaní sa vyhlásil za ženu a súd ho napokon poslal do ženskej väznice.

Z nej ho po troch dňoch premiestnili do mužského nápravnovýchovného zariadenia, pričom aj Sturgeonová pripustila, že „násilník by nemal byť v ženskej väznici“. Následne sa ukázalo, že podobných prípadov bolo v Škótsku viac. Škótsky zákon podporujúci práva transrodových osôb napokon zablokovala centrálna vláda v Londýne.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová máva po oznámení, že odstupuje z funkcie v Edinburghu v stredu 15. februára 2023. Foto: TASR/AP

Indický premiér, škótsky premiér

Kuriozitou je, že premiérom Škótska sa stane moslim s pakistanskými koreňmi v čase, keď na premiérskej stoličke Spojeného kráľovstva sedí Rishi Sunak z Konzervatívnej strany. Tento stále pomerne čerstvý britský premiér je pritom hinduistom s indickými koreňmi.

Pripomeňme, že Pakistan sa v roku 1947 oddelil od Indie, čo viedlo k prvej indicko-pakistanskej vojne. Odvtedy sú obe krajiny zarytými nepriateľmi. Viedli proti sebe niekoľko ďalších vojenských konfliktov a dokonca sa vyzbrojili aj jadrovými zbraňami. Iróniou teda je, že nový škótsky líder pakistanského pôvodu Humza Yousaf chce bojovať za nezávislosť Škótska v čase, keď celej krajine šéfuje Ind.


Ďalšie články