Srbský patriarcha kritizuje Kyjev za postoj voči cirkvi podriadenej Moskve

Srbský patriarcha Porfíri. Foto: Wikipedia.com Srbský patriarcha Porfíri. Foto: Wikipedia.com

Vodca srbskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Porfirij kritizoval konanie Kyjeva proti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola donedávna podriadená patriarchátu v Moskve, a označil ho za „štátny teror“.

Ako pripomenula britská stanica BBC, patriarcha Porfirij sa postavil na obranu UPC v utorok – deň pred termínom, do ktorého sa duchovní a mnísi UPC majú vysťahovať z kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve.

Ukrajinské ministerstvo kultúry, ktoré má na starosti tento komplex starobylých chrámov a slávnych jaskýň, totiž pred časom oznámilo, že k 29. marcu vypovedáva dohodu s UPC o trvalom prenájme lavry.

„Rozhodnutie súčasného ukrajinského štátneho vedenia vyhnať metropolitu Onufrija, bratov mníchov a teologickú akadémiu z lavry nie je ničím iným ako synonymom strašného štátneho teroru voči cirkvi, ako aj hrubým porušením jej základných práv, náboženskej slobody a slobody svedomia vo všeobecnosti,“ uvádza sa v Porfirijovom vyhlásení.

Patriarcha Porfirij obviňuje ukrajinské orgány zo snahy „vymazať historickú pamäť a všetky stopy pôvodného pravoslávia na Ukrajine“.

Porfirij neuznáva autokefálnu pravoslávnu cirkev Ukrajiny (PCU) a vo svojom vyhlásení ju nazýva „parasynagógou“, čo je cirkevný termín označujúci kánonicky nelegálnu cirkevnú organizáciu.
Najväčšia pravoslávna cirkev na Ukrajine – UPC – sa pred vojnou rozpútanou pred vyše rokom Ruskom nazývala „Ukrajinská pravoslávna cirkev Moskovského patriarchátu“.

Po vpáde ruskej armády bola z názvu odstránená zmienka o Moskve, pričom samotná UPC ubezpečuje, že s Moskvou prerušila akékoľvek vzťahy. Ukrajinské úrady a mnohí občania však stále mnohých jej duchovných i členov podozrievajú z proruských nálad.

V posledných mesiacoch ukrajinská tajná služba SBU vykonala prehliadky v mnohých diecézach UPC a v marci úrady rozhodli o trvalom vysťahovaní UPC z Kyjevsko-pečerskej lavry.

(tasr)


Ďalšie články