Agrorezort chce sprísniť zákon. Ohlasovacia povinnosť pre chov hospodárskych zvierat by sa mohla skrátiť na 24 hodín

Kravy, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Kravy, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa chystá sprísniť podmienky chovu zvierat a bude požadovať, aby poľnohospodári výrazne skrátili čas ohlasovania zmien v chovoch hospodárskych zvierat. Doteraz mali na nahlásenie zmien do centrálneho registra čas jeden týždeň. Od prvého júla ministerstvo pôdohospodárstva navrhuje tento čas skrátiť len na 24 hodín. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

„Navrhovaná 24-hodinová lehota bude znamenať ešte väčšiu chybovosť a pokuty pre poľnohospodárov. Podľa nás pri novom režime nebudú mať ani špičkové chovy šancu dodržať takto prísne stanovené podmienky. Paradoxom navyše je, že aj samotná európska legislatíva umožňuje nahlasovať zmeny až do siedmich dní,“ upozorňuje výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš. Ak chceme podľa jeho slov podporovať rozvoj živočíšnej výroby, tak ministerstvo by na skrátenie oznamovacej povinnosti nemalo pristúpiť.

Gajdoš podotkol, že skrátená, len 24-hodinová oznamovacia povinnosť, môže pre chovateľov zvierat predstavovať skutočne riziko toho, že ju reálne nebudú vedieť splniť. Môže byť nerealizovateľná aj pre možné technické problémy súvisiace s internetovým pripojením, či už u poľnohospodára alebo na strane centrálneho registra.

(sita)


Ďalšie články