Počet krajín odsudzujúcich ruskú inváziu sa znížil. Ktoré to sú?

ukraine-7055808 Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Diplomatické úsilie Ruska prináša ovocie a krajina, zdá sa, úspešne rozvíja svoje zahraničné vzťahy. Podľa údajov analytickej divízie Economist Intelligence (EIU), ktorá patrí spoločnosti Economist Group, viaceré krajiny menia svoje naratívy o ruskej invázii. Z pôvodnej skupiny 131 krajín, ktoré odsudzujú vojnu na Ukrajine, sa počet z nich, ktoré si zachovali svoje stanovisko, znížil na 122. Informoval o tom britský denník The Economist.

Juhoafrická republika a Turecko patria medzi tie krajiny, ktoré si v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom „prezliekli kabát“. Pred začiatkom konfliktu bola Juhoafrická republika skôr neutrálna, teraz však podporuje Rusko.

Podobne Turecko, ako aj ďalších osem krajín, ktoré predtým podporovali Západ, teraz udržujú skôr neutrálny postoj.

Zo 122 krajín sa sedem pripojilo k táboru naklonenému Rusku, teda krajín, ktoré sú voči nemu priateľské, aj keď vojnu otvorene neschvaľujú.

Ruský minister zahraničia Lavrov podniká aktívne kroky na nadviazanie a posilnenie diplomatických vzťahov. Dá sa povedať, že sa mu to čiastočne darí. Napríklad, nie tak dávno privítali na svojom území čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý bol v Rusku na neobvykle dlhej návšteve. Aj EIU preto hodnotí, že Čína patrí ku krajinám, ktoré sú Rusku naklonené.

https://standard.sk/335880/spojenectvo-s-cinou-je-v-korenoch-ruska/

Avšak, namiesto toho, aby čínsky líder Si poskytoval pomoc Rusku, sa EIU domnieva, že sa sústredí na svoje vlastné záujmy a na využitie situácie posilňujúc vlastnú pozíciu.

Ďalšou z krajín je India, ktorá je síce klasifikovaná ako neutrálna, no má väčší záujem o to, aby mala prospech z obchodných dohôd, než aby bola nútená vybrať si stranu.

Zdroj: Economist Intelligence (EIU)

Rusko sa síce v poslednom roku môže tešiť na papieri získanej podpore, avšak v praxi sa jeho priateľstvo zdá byť prázdne.

Skutočné zbrane poskytli Kremľu len Bielorusko, Irán a Severná Kórea, všetky tri klasifikujúce sa ako podporujúce ruskú stranu, v porovnaní s 31 krajinami, ktoré oznámili dodávky zbraní na Ukrajinu. Zvyšok ruského tábora poskytuje len symbolické gestá podpory bez konkrétnych krokov.

Zdroj: Economist Intelligence (EIU)

Vzhľadom na získavanie finančných prostriedkov pre Ukrajinu sa s výnimkou niekoľkých krajín (vrátane Číny) Putinovi priaznivci pravdepodobne nebudú môcť porovnať so Západom.

Totiž, len Amerika poskytla Ukrajine od začiatku ruskej invázie pomoc v podobe výcviku a vybavenia v hodnote viac ako 33 miliárd dolárov, pričom ďalších približne 50 krajín sa od septembra zaviazalo zabezpečiť ochrannú podporu v hodnote viac ako 13 miliárd dolárov, pripomína EIU.

(let)


Ďalšie články