Twitter zmenil pravidlá. Už sa nemusíte báť, ak niekoho označíte nesprávnym rodom

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Používatelia sociálnej siete Twitter by sa už čoskoro nemuseli báť, že ak vo svojom príspevku niekoho “misgenderujú”, moderátori im zrušia účet. “Misgendering” znamená správne pomenovanie pohlavia človeka, a nie pomenovanie rodu, ktorým sa sám identifikuje, čo mnohí aktivisti považujú za násilie. 

Vo februári 2023 v pravidlách pre moderovanie obsahu stálo: “Je zakázané opakovane urážať ostatných, používať stereotypné označenia alebo zverejňovať ďalší obsah, ktorého cieľom je znevažovať alebo upevňovať negatívne alebo škodlivé stereotypy o chránených skupinách. V tom je zahrnuté aj cielené misgenderovanie a deadnamovanie transgenderových jednotlivcov.” V apríli 2023 z pravidiel zmizla posledná veta.

Používatelia sociálnej siete si však všimli, že “misgendering” je stále jednou z možností, ktoré sa dajú označiť pri nahlasovaní “nenávistného” obsahu. 

Misgendering, spolu s “deadnamingom”, teda nazývaním transgender človeka menom, ktoré používal pred tranzíciou, pribudlo do pravidiel pre moderovanie obsahu na Twitteri v roku 2018. 

Nerešpektovanie tohto pravidla sa na sociálnej sieti prísne trestalo. Hneď v roku 2018 sa o tom presvedčila kanadská feministka Meghan Murphyová. Twitter jej za to, že transsexuála Jonathana (Jessicu) Yaniva nazvala “on,” zrušil účet. Jonathan Yaniv, známy pod menom Jessica, sa nechválne preslávil žalobou na kozmetičky, ktoré odmietli vykonať brazílsku bikini depiláciu na jeho mužskom prirodzení.

V marci 2022 postretol podobný osud tak Meghan Murphyovú, ako aj americkú satirickú stránku The Babylon Bee. Tento účet moderátori sociálnej siete “zamkli” za to, že transsexuálneho námestníka ministra zdravotníctva Dr. Rachel Levine vyhlásili za muža roka. Satirický príspevok reagoval na fakt, že transsexuálneho muža vymenovali v USA za ženu roka 2022. 

Kanadský psychológ a spisovateľ Jordan Peterson je ďalšou slávnou osobnosťou, ktorej účet moderátori na Twitteri z podobných dôvodov zrušili. V júni 2022 na označenie herečky, ktorá sa vyhlasuje za transgenderového muža, totiž použil zámeno ženského rodu. Za deadnaming sa potom dalo považovať použitie mena “Ellen Page”, pretože herečka si po novom hovorí “Elliot.”

Jordan Peterson bol jedným z ľudí, ktorí sa po odkúpení sociálnej siete miliardárom Elonom Muskom mohli na Twitter vrátiť. Okrem Meghan Murphyovej, The Babylon Bee a ďalších používateľov dal Musk možnosť návratu aj bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Tomu sociálna sieť za predchádzajúceho vedenia zrušila účet pre “riziko ďalšieho vyvolávania násilia.” 

Cieľom zmien je podľa tímu zodpovedného za bezpečnosť sociálnej siete zabezpečiť väčšiu slobodu prejavu na platforme a zlepšiť transparentnosť moderačných procesov. Naďalej sa chystajú tiež “odstraňovať nelegálny obsah a rušiť účty zločincom.”


Ďalšie články