Obnoviť si dom môžu aj osoby s iným ako mužským alebo ženským pohlavím. Aké to sú, sme nezistili

Ján Budaj. Foto: Jakub Kotian/TASR Ján Budaj. Foto: Jakub Kotian/TASR

Získať dotáciu na obnovu svojho domu mohli v rámci projektu Obnov dom aj osoby s iným ako mužským alebo ženským pohlavím. Agentúry životného prostredia sme sa preto opýtali, aké iné pohlavie okrem mužského a ženského existuje.

Pri žiadosti o dotáciu na obnovu rodinného domu, ktorú spustila Slovenská agentúra životného prostredia v rámci projektu Obnov dom, bolo možné uviesť okrem mužského a ženského pohlavia aj možnosť „iné“. Keďže biológia ani náš právny poriadok nepoznajú iné ako mužské alebo ženské pohlavie, opýtali sme sa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), aké iné pohlavie okrem mužského a ženského mali na mysli.

Z úseku komunikácie tejto agentúry nám odpovedali, že dôvodom je potreba overiť bezúhonnosť aj v prípade tých občanov EÚ, ktorí sú občanmi krajín, ktoré umožňujú zmenu pohlavia aj na iné ako mužské alebo ženské, a zároveň sú majiteľmi domu na území Slovenskej republiky a chceli by požiadať o dotáciu. Priamu odpoveď na otázku, aké iné pohlavia okrem mužského a ženského existujú, sme teda nedostali.

Žiadosť o dotáciu na obnovu domu. Foto: archív redakcie

„Projekt Obnovy rodinných domov svojím rozsahom a zameraním na širokú verejnosť jedinečný v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR, sa primárne orientuje na obnovu starších rodinných domov na Slovensku. Z pohľadu zachovania princípu nediskriminácie žiadateľov je otvorený nielen občanom SR, ale všetkým občanom EÚ, ktorí môžu byť majiteľmi rodinných domov na Slovensku. Keďže v súčasnosti niektoré členské štáty EÚ právne umožňujú svojim občanom zvoliť si iné pohlavie a keďže SAŽP potrebuje overiť bezúhonnosť aj u týchto občanov EÚ, bol formulár žiadosti doplnený o túto možnosť,“ znela celá odpoveď.

Takúto možnosť skutočne umožňuje šesť štátov Európskej únie. Sú nimi Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Nemecko, Portugalsko a Malta, ktorá v roku 2015 ako prvá krajina v Európe začala zákonne uznávať „nebinárne“ pohlavie. Rakúske zákony umožňujú ľuďom oficiálne zmeniť svoje pohlavie na „intersexuálny“ alebo „diverzitný“, belgické na „neurčité“ alebo „nezistené“, v Portugalsku je možné byť osobou s pohlavím „neurčené“ alebo „iné.“

Pripomeňme, že minister životného prostredia Ján Budaj, pod ktorého spadá aj Slovenská agentúra životného prostredia, minulý rok na výročie 17. novembra 1989 udelil cenu ministra životného prostredia Matúšovi Lenickému, ktorý vystupuje pod menom Matia Lenická. Lenický sa od roku 2015 považuje za bigender, teda vystupuje ako osoba ženského i mužského pohlavia. Budaj mu udelil cenu “za občiansku angažovanosť, osobnú odvahu a obhajobu práv menšín”. Lenický sa venuje aj organizácii tematických diskoték pre LGBT ľudí známych ako Slepičárne.

https://standard.sk/278634/budaj-udelil-cenu-ministra-zivotneho-prostredia-bi-gender-didzejovi/

Ako uvádza rezort životného prostredia, tretia výzva na predkladanie žiadostí v rámci programu Obnov dom je už uzavretá. Dôvodom je enormný záujem žiadateľov, ktorí naplnili kvótu 10-tisíc podaných žiadostí už po štrnástich hodinách.

Rezort však upozorňuje, že alokovaná suma doteraz vyhlásených výziev dosahovala výšku 220 miliónov eur. Celková suma vyčlenená na energetickú obnovu domov je však až 500 miliónov eur. Zvyšných 280 miliónov by malo byť pre žiadateľov k dispozícii v budúcich výzvach.

„V rámci tretej výzvy programu Obnov dom majú žiadatelia k dispozícii alokovanú sumu 190 miliónov eur. Žiadatelia môžu z finančného príspevku pokryť 75 percent výdavkov na rekonštrukciu, maximálne však do výšky 15-tisíc eur. V prípade preukázania energetickej úspory viac ako 60 percent získajú finančný príspevok až do výšky 19-tisíc eur,“ uvádza ministerstvo životného prostredia.


Ďalšie články