Tucker Carlson ohlasuje začiatok novej relácie na Twitteri. Vo Fox News ho však stále drží zmluva, aj keď ho stiahli z obrazovky

22tucker 22 Foto: Tucker Carlson/Twitter, screenshot

Najúspešnejší americký moderátor má na stole viacero ponúk, stretol sa aj s majiteľom Twitteru Elonom Muskom a nahral nové video, kde avizuje pokračovanie v žurnalistike. Je tu však problém.

Carlson nemôže urobiť nič, kým Fox nezruší zmluvu, ktorá má platiť až do najbližších prezidentských volieb. Jeho prioritou je preto zrušiť túto zmluvu. Štandardu to potvrdil Rod Dreher, ktorý sa o tom s Tuckerom rozprával.

O Tuckerovi Carlsonovi a jeho vzťahoch s Murdochovcami sme sa rozprávali aj s Michaelom Antonom, provokatívnym biznismenom a publicistom, ktorý robil pre Trumpa aj Murdocha, dobre sa pozná aj s Tuckerom. „Nechcem šíriť klebety,“ povedal Štandardu, Tuckerovi však drží palce, o jeho budúcnosti nemá pochyby. (Viac v rozhovore, ktorý onedlho vyjde na Štandarde.)

Práve tá budúcnosť však súvisí s Murdochovcami. Nejde len o dôvody, prečo mu v televízii zastavili najúspešnejší program Fox News, ale najmä o zmluvu, ktorá mu znemožňuje pokračovať v práci.

Zdá sa, že aj tu sa niečo pohlo. Carlson sa v pondelok tento týždeň stretol s výkonným riaditeľom Fox News Lachlanom Murdochom, synom majiteľa. Podľa New York Times vraj hovorili práve o podmienkach odchodu Carlsona z Foxu.

Nové video

Opatrne možno predpokladať, že sa na niečom dohodli, lebo Tucker včera večer zverejnil na Twitteri nové video s titulkom: „Sme späť.“

V jeho druhom videu, odkedy skončil na obrazovke Fox News, zazneli zaujímavé veci:

„Často počujeme od ľudí, že médiá sú plné lží. Ale zväčša to nie je úplne tak, väčšina toho, čo vidíte v televízii alebo čítate, povedzme, v New York Times, je pravdivé v doslovnom zmysle slova. (…) Ale to ich ešte nerobí pravdivými, v skutočnosti pravdivé nie sú. V tom najzákladnejšom zmysle sú správy, ktoré konzumujete, lživé. A to mimoriadne skrytým a podlým spôsobom. Fakty sú manipulované (withheld) s istým cieľom, perspektívou a proporčne. Aby vás zmanipulovali,“ hovorí Carlson.

Následne ponúkne príklad takejto manipulácie, keď si divák myslí na základe spravodajstva niečo, na čo bol navedený. Podmienkou je, že mu je ponúknu iba čiastkový a zmanipulovaný obraz. Napríklad, že bol niekto nespravodlivo zadržaný za ozbrojenú lúpež vyznie inak, ak divákom zamlčíte, že ten istý človek bol za tento zločin predtým zadržaný už šesťkrát. Carlson tým hovorí, že ak počujete opis iba posledného zadržania, máte mu tendenciu nadŕžať, ale ak viete, že bol predtým za rovnaký zločin zadržaný už šesťkrát, pozeráte sa na vec úplne inak. Tento príklad jasne odkazuje na zadržanie Georgea Floyda, ktorý po zákroku policajta, ktorý ho osobne poznal, zahynul na následky zranenia. Následne vypukli v Amerike vzbury hnutia Black Lives Matter.

Ale späť ku Carlsonovi. Vo videu pokračuje: „Takýmto spôsobom vás médiá zavádzajú, a to platí pre každý príbeh, každý deň a každý týždeň roka. (…) To najlepšie, v čo môžete v tomto čase v médiách dúfať, je snaha povedať čo najúplnejšiu pravdu, akú povedať môžete. Ale vždy pri tom narazíte na obmedzenia (limits). A viete, že ak narážate na tie limity príliš často, vyhodia vás za to. To nie je domnienka, ale istota. Každá jedna osoba, ktorá pracuje v anglicky hovorených médiách, tomu rozumie. Určujúce je pravidlo, ktoré hovorí, čo povedať nesmiete. Je to ohavnosť.“

V poslednej časti videa Carslon hovorí o tom, že slobodná spoločnosť nemôže fungovať bez toho, aby nebolo dovolené povedať, čo je pravda. Oceňuje pritom Twitter, jedinú a veľkú platformu, kde to možné je, a ktorá nestraní žiadnej strane. Aj tu hrajú v debatách dôležitú rolu médiá, o ktorých článkoch a programoch sa na Twitteri debatuje. Tí, čo kontrolujú obsah (gatekeepers) tak stále majú rozhodujúce postavenie. Podľa Tuckera „je to zlý systém. Presne vieme, ako funguje a je nám z toho zle. Čoskoro preto začneme na Twitteri s novou verziou programu, ktorú sme robili za posledných 6,5 roka. Prinesieme aj ďalšie nové veci, o ktorých vám povieme.“ V úplnom závere sa rozlúči: „Vidíme sa čoskoro.“

Celé video si možno v angličtine s titulkami pozrieť tu:

O novom videu sa okamžite začalo živo diskutovať vo všetkých západných médiách.

Stále platná zmluva vo Fox News

Problém je, že Carlson má s televíziou Fox News uzatvorenú zmluvu, ktorá je platná až do januára 2025 a stále nebola zrušená. V praxi to znamená, že Fox bude môcť Carlsona udržať mimo obrazoviek až do najbližších prezidentských volieb.

Kým jedna strana zdôrazňuje, že Carlson aj napriek tomu, že nebude na obrazovkách, zinkasuje približne 20 miliónov ročne, druhá upozorňuje, že je to snaha o cenzúru najznámejšieho moderátora v USA.

Carlsonov právnik Bryan Freedman, ktorého si, mimochodom, najal aj nedávno prepustený moderátor CNN Don Lemon, vo vyhlásení podľa Daily Wire uviedol, že „myšlienka, že niekto umlčí Tuckera a zabráni mu hovoriť k jeho divákom, je viac ako absurdná.“

Hoci po najnovšom videu sa zdá, že budúcnosť Tuckera Carlsona je jasná a smeruje na niečo nové, čo bude patriť k Twitteru, možností má, zdá sa, úspešný novinár podstatne viac.

Prestup ku konkurencii, vlastná televízia alebo politika?

Svedčia o tom aj informácie, s ktorými prišiel portál Axios. Ten okrem stretnutia Carlsona s majiteľom Twittera Elonom Muskom píše aj o ponukách od televízie Newsmax a videoplatformy Rumble, ktoré sú priamou konkurenciou Foxu medzi americkými konzervatívcami. Obe siete mali Carlsonovi ponúknuť ešte vyšší honorár, aký mal na Foxe.

Na sociálnych sieťach sa zase do včerajšieho videa množili špekulácie, že Carlson by sa mohol stať súčasťou portálu Daily Wire, ktorý v posledných mesiacoch dynamicky rastie. Momentálne preň pracuje aj známy kanadský psychológ Jordan Peterson.

Koncom minulého roka tento portál, ktorý sa snaží o rozšírenie svojich aktivít aj do mnohých ďalších oblastí, vysielal sériu diskusných relácií s názvom Exodus, ktorých súčasťou bol aj Dennis Prager a ďalších osem známych tvárí amerického konzervativizmu.  

Podľa Axiosu údajne Carlson premýšľa aj nad tým, že by vytvoril vlastnú spravodajskú televíziu.

Nuž, a hoci sa to zdá už teraz nepravdepodobné, dlhšie sa na sociálnych sieťach vo veľkom špekulovalo aj o tom, že Carlson by mohol vstúpiť do politiky. Niektorí vravia o jeho prezidentskej kandidatúre, ďalší ho spomínajú ako možného kandidáta na viceprezidenta. Carlson je však profesiou novinár a zdá sa, že sa svojho remesla mieni držať.

Zaujímavé je však aj mlčanie o dôvodoch, prečo ho na Foxe vypli. Šíri sa opäť viacero verzií.

Spor s Fox News vraj Carlson nechce hrotiť

Mainstreamové médiá tvrdili, že dôvodom majú byť vulgárne a nevhodné esemesky, v ktorých sa Carlson vyjadroval na adresu vedenia. Nikto ich však doteraz nezverejnil, môže ísť preto len o obyčajnú snahu o kompromitáciu. Americká spoločnosť je voči tomu, zdá sa, už imúnna. Veria len tí, čo Carlsona nemali v obľube ani predtým.

Objavili sa však aj informácie, že to celé môže byť inak. Portál Axios uvádza, že od ľudí z blízkeho prostredia Tuckera Carlsona sa dozvedel, že jeho tím a priatelia majú na Fox News viacero kompromitujúcich materiálov, ktoré by ukázali konflikt moderátora a televízie v úplne inom svetle. Nepristúpili však k ich zverejneniu, pretože moderátor sa snaží celú vec vyriešiť diskrétne.

Iné hlasy hovoria, že moderátorovi vraj poškodil prejav, ktorý mal na pôde Heritage Foundation. Ani to sa však nezdá byť presvedčivé, Carlson tam napokon nehovoril nič také, čo by od neho prekvapilo.

Bližšie k problému môže byť informácia, že Rupert Murdoch a jeho syn Lachlan opakovane týždne pred vyhodením Tuckera Carlsona telefonovali s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Obsah telefonátov nie je známy a nič jednoznačné nezaznelo ani v článkoch, ktoré o týchto telefonátoch priniesli informácie. Pripomeňme len, že Tucker Carlson bol v amerických médiách azda najväčším kritikom prezidenta Zelenského, odmietol ho nazývať hrdinom a americké angažovanie vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou kritizuje.

Viac sa povedať nedá, ako povedal pre Štandard Michael Anton, bolo by to iba šírenie klebiet, ktoré nemusia mať s pravdou nič spoločné.


Ďalšie články