Generál Shirreff: NATO musí zdvojnásobiť pomoc Ukrajine, inak môže do troch rokov bojovať s Ruskom

profimedia-0303965479 Richard Shirreff. Foto: Profimedia.sk

NATO musí radikálne zvýšiť svoju vojenskú podporu Ukrajine, lebo v opačnom prípade bude musieť v horizonte dvoch až troch rokov priamo bojovať s Ruskom. V rozhovore pre gruzínsku odnož Rádia Slobodná Európa to uviedol bývalý zástupca veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe, britský generál Richard Shirreff.

„Buď teraz Západ zdvojnásobí svoje úsilie a poskytne Ukrajine nástroje, ktoré skutočne potrebuje na vykonanie svojej práce v sérii trvalých protiofenzív, alebo bude Západ – myslím NATO – čeliť veľmi reálnej možnosti, že o dva až tri roky bude musieť potenciálne zasiahnuť na podporu Ukrajincov na dosiahnutie ich konečného víťazstva,“ povedal.

Bývalý vojenský funkcionár za týmto účelom odporúča „zavedenie vojnového hospodárstva v každom západnom partnerskom štáte“ s cieľom zvýšiť zásoby munície alebo iného vojenského vybavenia. Radí tiež budovanie vlastných vojenských síl NATO a zvýšenie výdavkov na obranu na úroveň „4 až 5 percent HDP“.

„Hovorím to už od začiatku vojny. Západ musí byť pripravený na najhorší prípad. Čo je ‚najhorší prípad‘? Je to vojna s Ruskom. K tomu máme ďaleko, [ale] toto [nové myslenie] sa jednoducho nerealizuje,“ sťažuje sa na slabú pripravenosť Shirreff.

Ukrajinu treba pripojiť k NATO

V interview sa vyjadril aj k dlho skloňovanej ukrajinskej protiofenzíve. Na jednej strane tvrdí, že Rusom sa podarilo stabilizovať frontové línie, vybudovať významnú obranu a pripraviť mínové polia, no nazdáva sa, že Kyjev vyhrať môže, minimálne čiastočne.

„Myslím si, že uspejú, ale zdá sa mi, že vzhľadom na množstvo ukrajinského územia, ktoré Rusko okupovalo, by sme sa mali zamerať na to, že toto bude pravdepodobne ešte zdĺhavá kampaň,“ hovorí s tým, že séria protiútokov môže trvať asi dva až tri roky.

„Znova však hovorím to, čo som už povedal o varovaní ľudí, aby mali rozumné očakávania a neočakávali, že toto bude jedno kolo a Ukrajina bude slobodná. To si bude vyžadovať trvalú kampaň počas dlhšieho časového obdobia a trvalú podporu zo strany Západu,“ dodáva Shirreff.

V rozhovore sa dotkol aj potenciálneho rozšírenia Severoatlantickej aliancie. „Môžeme len veľmi málo spraviť pre to, aby sme ľudí presvedčili, že Ukrajina a Európa môžu byť bezpečné len vtedy, ak je Ukrajina členom aliancie NATO, a do toho by som zahrnul aj Gruzínsko a Moldavsko. To bude nejaký čas trvať,“ uviedol.

Shirreff je dôstojník britskej armády vo výslužbe a spisovateľ. Od marca 2011 do marca 2014 pôsobil ako zástupca vrchného veliteľa síl NATO v Európe. Je členom poradného výboru organizácie Genderforce, ktorej cieľom je predchádzať aktom sexuálneho a rodovo podmieneného násilia v konfliktných a postkonfliktných situáciách. V roku 2016 vydal knihu s názvom 2017 Vojna s Ruskom: Naliehavé varovanie od vyššieho vojenského velenia. Čiastočne fiktívna kniha naznačuje, že Rusko by mohlo ľahko napadnúť pobaltské štáty, že vojna medzi ním a NATO by bola možná a že NATO by nevedelo vhodne reagovať.

Podobné slová od predstaviteľov NATO už zazneli

Vyjadrenia tohto druhu však nie sú úplne nové. Pripomeňme, že predseda Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie, holandský viceadmirál Rob Bauer, v januári tohto roka v rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu stanicu RTP vyhlásil, že NATO je pripravené na priamu vojenskú konfrontáciu s Ruskom.

Podobne ako Shirreff tiež skonštatoval, že krajiny NATO by mali prispôsobiť civilnú priemyselnú výrobu potrebám armády a vyjadril svoju podporu myšlienke „vojnovej ekonomiky v čase mieru“.

Podpora Ukrajiny sa stupňuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal na čerstvom samite skupiny G7 v japonskom meste Hirošima dve kolá stretnutí s jednotlivými lídrami. Tí mu sľúbili pomoc až do obnovy mieru.

Zároveň prišlo k prelomeniu ďalšieho tabu. Americký prezident Joe Biden totiž v piatok neoficiálne uviedol, že USA podporia výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, čím položil základy pre ich prípadnú dodávku na Ukrajinu. To, kto, kedy a koľko ich dodá, sa má ukázať v nasledujúcich mesiacoch.


Ďalšie články