Šéf Vojenského výboru NATO: Sme pripravení na priamu konfrontáciu s Ruskom. Treba prejsť na vojnovú ekonomiku

Belgium NATO Ukraine Rob Bauer. Foto: Profimedia.sk

Šéf Vojenského výboru NATO Rob Bauer vyhlásil, že NATO je pripravené na priamu vojenskú konfrontáciu s Ruskom. Zároveň však priznal, že vojenská iniciatíva je v súčasnosti na strane Moskvy. Aliancia by sa vraj preto mala lepšie pripraviť. Bauer tiež navrhol prechod na vojnovú ekonomiku.

Predseda Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie, holandský viceadmirál Rob Bauer, vyhlásil, že NATO je pripravené na priamu vojenskú konfrontáciu s Ruskom.

Bauer v tejto súvislosti pripomenul, že počas minuloročného samitu NATO v Madride sa Aliancia rozhodla zriadiť ďalšie štyri mnohonárodné bojové skupiny v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku v reakcii na agresiu Ruska.

„Je to dôležitý signál pre Rusko… Že sme pripravení, ak sa rozhodnú ísť po NATO. Toto je červená čiara. Ak je tam červená čiara, potom sú to Rusi, ktorí prekračujú naše hranice,“ konkretizoval.

Súčasne v rozhovore pre portugalskú verejnoprávnu stanicu RTP uviedol, že krajiny NATO by mali prispôsobiť civilnú priemyselnú výrobu potrebám armády a vyjadril svoju podporu myšlienke „vojnovej ekonomiky v čase mieru“. O jeho slovách informuje Ukrainska Pravda či ruská agentúra TASS.

Holandský admirál rovnako skonštatoval, že NATO by malo byť lepšie pripravené, pretože v súčasnosti má vojenskú iniciatívu Rusko. „Skutočnosť, že váš nepriateľ má lepšie zbrane, nie je problém nepriateľa. To je váš problém,“ povedal.

K možnosti jadrového konfliktu sa ale vyjadril skepticky. „Myslím, že Vladimir Putin nie je blázon, a to je dobrá správa. Má nápady, ktoré nezodpovedajú našim predstavám. Ale nie je blázon. Takže je to stále racionálny človek,“ povedal najvyšší vojenský predstaviteľ Aliancie.

Na otázku, či sa NATO obáva eskalácie rusko-ukrajinskej vojny, Bauer povedal, že zatiaľ čo začiatok ruskej agresie predstavoval eskaláciu, snaha Ukrajiny získať späť svoje územia, ktoré jej právom patria, eskaláciou nie je. „Ak (Rusi) dnes zastavia vojnu, nedôjde k žiadnej eskalácii,“ zdôraznil.

Vysoký vojenský predstaviteľ zároveň dodal, že sa domnieva, že strategické ciele Ruska presahujú Ukrajinu, pričom Moskva si vraj chce nárokovať územie bývalého Sovietskeho zväzu.

Vojenský výbor je najvyšším vojenským orgánom NATO. Je zložený z náčelníkov generálneho štábu prípadne náčelníkov obrany členských štátov a zo stálych vojenských zástupcov členských krajín. Poskytuje vojenské stanoviská Severoatlantickej rade, najvyššiemu politickému orgánu NATO. Všetky členské krajiny majú vo výbore rovnaký hlas.


Ďalšie články