Ódorova vláda nechce otvárať hodnotové otázky. V potratovej tabletke však problém nevidí

Ľudovít Ódor. Foto: Dano Veselský/TASR Ľudovít Ódor. Foto: Dano Veselský/TASR

Premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril pozitívne o možnosti zavedenia potratovej tabletky. A to aj napriek tomu, že deklaroval, že jeho vláda sa bude vyhýbať hodnotovým otázkam. Proti zavedeniu chemického potratu na Slovensku je pritom KDH aj KÚ.

Špekulácie o tom, že prichádza tlak na zavedenie potratovej tabletky, nedávno potvrdil aj premiér Ľudovít Ódor. V rozhovore pre denník Sme sa vyjadril, že na túto tému mal s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom niekoľko rozhovorov a bol by rád, ak by bola na Slovensku možnosť podstúpiť takzvaný „chemický potrat.“

Robí sa to tak, že matka užije tabletku, ktorá zabije dieťa v jej lone a následne ho vypudí von z tela. Kritici tohto postupu zdôrazňujú, že aj keď sa takýto potrat neodohráva pod anestézou, predstavuje väčší nápor na psychiku ženy, keďže ho sprevádza masívne krvácanie a ďalšie nepríjemné okolnosti. O ostatky plodu sa v prípade domáceho potratu musí postarať matka. Mnohé zo žien mávajú potom navyše komplikácie, pre ktoré musia aj tak podstúpiť následný chirurgický zákrok.

Čo presne povedal Ódor

Premiér Ľudovít Ódor na otázku týkajúcu sa potratovej tabletky odpovedal na podujatí, ktoré organizovala Univerzita Komenského v spolupráci s denníkom Sme. Diskusiu viedla redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá túto tému otvorila.

„Nechcete ako vláda odborníkov otvárať kultúrno-etické témy. Lenže ono sa to úplne nedá. Napríklad na ministerstve zdravotníctva stačí jediný podpis na usmernenie ministra zdravotníctva, aby ženy nemuseli chodiť na interrupciu pod celkovou anestézou, ale mohli mať interrupčnú tabletku. (…) Mal by to minister Palkovič podpísať, lebo je to skôr vedecká téma ako kultúrno-etická?“ opýtala sa moderátorka.

Potratové tabletky. Foto: Profimedia.sk

Premiér na to odpovedal, že sa mu pozícia Slovenska v tejto téme nepáči: „Presne tak, to znamená, že na túto tému sme mali niekoľko rozhovorov s pánom ministrom a ja som mu povedal, lebo je pravda, že on mi spomínal, že tuším ešte Uganda to nemá. Nerád by som bol v tejto spoločnosti dlhodobo. Takže som presne povedal, že ak je to medicínske hľadisko, treba urobiť povinné kolečko s ľuďmi, ktorí rozumejú tej problematike, ale aj medzi politikmi. A ak sa to dá medicínsky obhájiť, tak pokojne to môže urobiť.“

V rámci tej istej diskusie pritom premiér o svojej vláde povedal, že nebude otvárať kultúrne vojny, keďže nechce prilievať olej do ohňa a rozdeľovať spoločnosť. Úradnícka vláda na rozhodnutia v týchto veciach podľa neho ani nemá mandát.

„Nebudeme otvárať kultúrne vojny, lebo nechceme prilievať olej do ohňa a ešte viac rozdeliť spoločnosť pred voľbami. Podľa mňa spoločnosť sa rozdeľuje na mnohých rôznych frontoch. (…) My sme vláda odborníkov, nechcem ísť do nejakých hodnotových sporov. (…) Vláda odborníkov podľa mňa nemá až taký veľký mandát, aby o týchto veciach hovorila, keď už reálne nevie v tomto smere veľa spraviť. Boli by to zbytočné náklady bez nejakých jasných benefitov,“ dodal k téme Ódor.

Celé vyjadrenie premiéra Ľudovíta Ódora je možné vypočuť si tu:

Proti potratovej tabletke je KDH, KÚ, aj predstavitelia Pochodu za život

O reakciu na slová premiéra Ódora požiadal Štandard Kresťanskodemokratické hnutie aj Kresťanskú úniu. Pýtali sme sa ich na to, či považujú otázku potratovej tabletky za kultúrno-etickú tému a či by kabinet Ľudovíta Ódora mal povoliť jej používanie.

„Právo na život stojí v samotnom strede kultúrno-etických sporov. Pre Kresťanskú úniu je toto červená zóna. Národná rada sa potratovou tabletkou nedávno zaoberala a zásadne ju odmietla. My sme parlamentná republika, vláda musí rešpektovať vôľu parlamentu,“ uviedla pre Štandard na margo Ódorových slov Kresťanská únia.

Podobne situáciu vidia aj v KDH. „Vláda Ľudovíta Ódora je úradnícka a jej úlohou je riešiť tie otázky a procesy, ktoré pokojnou cestou dovedú Slovensko k predčasným voľbám. Iný mandát nemá,“ odpovedal Marek Michalčík, člen vedenia KDH.

V minulosti zavedenie chemického potratu kritizovali aj slovenskí biskupi a viaceré pro-life organizácie. Svedčia o tom aj dve videá, ktoré na svojej facebookovej stránke uverejnili organizátori Národného pochodu za život. Prvé z nich je scénou z filmu Unplanned (Neplánované), ktorá zobrazuje chemický potrat.

Druhé pripomína príbeh Holly Patersonovej, ktorá ako osemnásťročná zomrela v dôsledku septického šoku spôsobeného potratovou tabletkou. Toto video pripomína, že po použití potratovej tabletky doposiaľ zomrelo 24 žien.

Potratovou tabletkou sa zaoberajú aj naši poslanci a americký Najvyšší súd

Pripomeňme, že o možnosti zaviesť potratovú tabletku by mali na májovej schôdzi rokovať aj poslanci parlamentu. Takýto návrh predložila skupina trojice poslancov Jana Bittó Cigániková, Jarmila Halgašová a Branislav Gröhling z liberálnej SaS.

Tí navrhujú, aby sa do zákona o umelom prerušení tehotenstva doplnila veta: „Umelé prerušenie tehotenstva sa vykonáva podľa najnovších poznatkov lekárskej vedy, a to chirurgicky alebo medikamentózne.“

Ich návrh však, zdá sa, nemá veľkú šancu na to, aby bol schválený, keďže mu vyslovili podporu len poslanci z klubu SaS.

Poslankyňa Bittó Cigániková sa v tomto volebnom období už snažila zlegalizovať potratovú tabletku. Jej návrh však neprešiel. Podporilo ho len 34 poslancov z klubu SaS a viacero poslancov zo Smeru vrátane Róberta Fica.

Témou potratových tabletiek sa momentálne zaoberá aj americký Najvyšší súd. V spore s názvom Alliance for Hippocratic Medicine’s suit verzus The Food and Drug Administration (skrátene AHM vs. FDA) žaluje skupina lekárov a aktivistov Úrad pre potraviny a liečivá Spojených štátov amerických. AHM žiada, aby bola tabletke odobratá licencia, ktorú jej udelil americký Úrad pre potraviny a liečivá, lebo ju podľa nich získala nezákonne.

https://standard.sk/344092/od-zrusenia-roe-verzus-wade-klesol-pocet-potratov-v-usa-o-sest-percent-teraz-tam-vrcholi-spor-o-potratove-tabletky/

Potratová tabletka má pritom na americkom trhu zvláštne postavenie. CNA napríklad uvádza, že vďaka výnimke sa považuje za liek zachraňujúci život, aj keď tehotenstvo život ženy nijako neohrozuje. Preto sa na naň nevzťahujú rovnaké pravidlá ako na klasické lieky. Kvôli ďalšej výnimke zasa pri nej nie je nutné hlásiť všetky nežiaduce účinky.

Podľa lekárky Ingrid Skopovej, ktorá je gynekologička a viceprezidentka Charlotte Lozier Inštitútu, musí približne každá dvadsiata žena po použití potratovej tabletky absolvovať operáciu, často za „naliehavých okolností.“


Ďalšie články