Nielen jún patrí LGBT hrdosti. Dúhové "sviatky" zaberajú takmer tretinu roka

regent st Londýnska Regent Street v roku 2022.

LGBT prostredie má počas jedného roka až 107 pamätných dní a „slávností,“ ktoré si pripomína celosvetovo. Jednotlivé krajiny ich však môžu mať ešte viac. Dúhové dni pribúdajú aj na Slovensku.

Od sedemdesiatych rokov minulého storočia sa jún v niektorých kruhoch považuje za mesiac LGBT hrdosti (Pride). Prvým impulzom k jeho ustanoveniu boli tzv. Stonewallské nepokoje z 28. júna 1969 v New Yorku. 

Išlo o sériu demonštrácií homosexuálov proti policajnej razii na gej bar Stonewall Inn. Tieto nepokoje sa považujú za prvé a najvýznamnejšie americké verejné vystúpenie gejov a lesieb v boji za svoje požiadavky. 

Rok po udalostiach v New Yorku homosexuáli vyšli do ulíc, aby si Stonewallské nepokoje pripomenuli. Tak sa zrodili pochody homosexuálnej hrdosti (Gay Pride) a jún sa stal ich mesiacom. 

Po tridsiatich rokoch sa bisexuálom podarilo stať členmi platformy za práva inak sexuálne orientovaných ľudí a Gay Pride sa zmenil na LGBT Pride. V roku 2009 vyhlásil americký prezident Barack Obama jún za mesiac lesbickej, gejskej, bisexuálnej a transrodovej hrdosti.

Sláviť jún ako LGBT mesiac na Slovensku zatiaľ nie je zvykom. Bratislavský Pride sa tradične koná koncom júla a košický v auguste. Šiesty mesiac je zatiaľ dúhovejší v našom susedstve. Vo Viedni v roku 2023 zaberú LGBT oslavy 18 júnových dní. V Brne si na Pride vyhradia týždeň. 

To ešte nie je nič oproti americkým mestám. V San Franciscu potrvá Pride celý jún. Okrem klasických pochodov budú jeho súčasťou desiatky podujatí najrôznejšieho druhu. Nájdu sa medzi nimi aj stretnutia LGBT chovateľov psov plemena Welsh Corgi, zápasy vo vybíjanej, drag šou pre deti alebo semináre o dúhových nehnuteľnostiach.

Okrem nových písmen a slávnostného mesiaca pribudli LGBTQIA+ komunite v treťom tisícročí aj ďalšie pamätné obdobia a dni. Ich skutočný počet je nejasný, pretože rôzne zdroje poskytujú rôzne údaje. 

Wikipédia spomína 18 pamätných LGBTQIA+ dní, šesť týždňov a jeden mesiac, ktoré sa vraj oslavujú v medzinárodnom kontexte. Redakcia Štandardu vytvorila grafiku, ktorá zobrazuje, koľko dní z roka tieto oslavy zaberajú. 

Grafika zobrazuje medzinárodne oslavované LGBT obdobia podľa Wikipédie. Oranžovou sú vyznačené dni, počas ktorých sa stretávajú dve rôzne LGBT pamätné obdobia alebo dni.

Samozrejme, poznáme aj iné pamätné mesiace, týždne a dni. Marec je na Slovensku Mesiacom knihy, Október OSN vyhlásilo Mesiacom úcty k starším a 1. jún je Medzinárodným dňom detí. Ako ďalšie podobné pamätné obdobia, aj tie z LGTBQIA+ súdka sa využívajú rôzne – na aktivizmus, informačnú kampaň či predaj produktov. 

Keď neziskové organizácie začali používať sociálne médiá na propagáciu, pamätné dni sa stali vítanou zámienkou na pridanie nového príspevku. Pozrime sa napríklad na najväčšiu LGBT iniciatívu východného Slovenska, Pride Košice. Tento rok na svojom facebooku oslavovali Deň hrdosti arodových ľudí, Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii (IDAHOBIT), Medzinárodný deň asexuality a Týždeň povedomia o aromantizme. 

Minulý rok Pride Košice spomenuli Deň polyamorie, Medzinárodný deň pamiatky obetí transnegativizmu, Týždeň venovaný povedomiu o transrodových ľuďoch, Deň solidarity s intersex ľuďmi, Deň transrodových rodičov, Medzinárodný deň lesieb, Týždeň povedomia o bisexualite, Deň viditeľnosti bisexuality, Medzinárodný deň nebinárnych ľudí, Deň viditeľnosti pansexuality a panromantizmu či Deň viditeľnosti lesieb.

Legitimitu pamätným dňom dodávajú najmä štáty a ich inštitúcie. Hoci si úrady zatiaľ na Slovensku nepripomínajú Deň viditeľnosti pansexuality a panromantizmu, minimálne jeden LGBT deň si už osvojili.

V máji 2023 viaceré slovenské štátne inštitúcie na sociálnej sieti uverejnili príspevok k IDAHOBIT, čo je skratka Medzinárodného dňa proti homofóbii, bifóbii a transfóbii (International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia). Boli medzi nimi napríklad Úrad vlády SR, Ministerstvo spravodlivosti a Ministerstvo zahraničných vecí.

17. máj, teda deň, keď vyškrtli homosexualitu zo zoznamu chorôb, si na Slovensku pripomenuli aj zastupiteľstvá iných štátov. Na sociálnej sieti k IDAHOBIT-u uverejnili príspevok ambasády Spojených štátov amerických, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Českej republiky a Brazílie na Slovensku.


Ďalšie články