Bývalá asistentka Bidena utiekla do Ruska. Vraj sa tam cíti veľmi dobre

Tara Reade at a horse stable in Penn Valley, Calif., on April 11, 2020. Tara Readová v roku 2020 v Kalifornii. Foto: Profimedia.sk

Bývalá asistentka súčasného amerického prezidenta Joea Bidena Tara Readová utiekla zo Spojených štátov do Ruska. Informoval o tom český server Novinky s odvolaním sa na zahraničné médiá.

„Som ešte trochu otupená, ale inak sa cítim veľmi dobre. Cítim sa tu opatrovaná a v bezpečí,“ rozprávala o svojom živote v Moskve 59-ročná Readová Sputniku, ruskému štátom kontrolovanému médiu. Presun do inej krajiny vraj nebol ľahký, keďže nie je impulzívnym človekom.

Readová zároveň uviedla, že v Spojených štátoch sa nachádza množstvo ľudí, ktorí ju chcú nasledovať. Obracia sa podľa nej situácia z minulosti, keď mnohí ľudia, naopak, emigrovali zo ZSSR do USA.

„Ruským bratom a sestrám“ sa žena, ktorú ruské médiá prezentujú ako spisovateľku a novinárku, za politiku Bieleho domu ospravedlnila. „Je mi ľúto, že americké elity práve zastávajú taký nepriateľský postoj,“ povedala.

Zaujímavosťou je, že rozhovor s ňou viedla v USA usvedčená a väznená ruská špiónka Maria Butinová, ktorá je v súčasnosti poslankyňou štátnej dumy. Viac o pozadí Butinovej kauzy sa môžete dočítať v tomto texte.

Predvolebné obvinenie po troch dekádach

Readová spolupracovala s Bidenom ešte v časoch, keď pôsobil na poste senátora za štát Delaware, asistovala mu v rokoch 1992 až 1993.

Pred tromi rokmi, v čase, keď sa Biden pripravoval na kandidatúru do Bieleho domu, svojho niekdajšieho šéfa obvinila, že ju na začiatku 90. rokov obchytkával na chodbe senátu.

Biden, ktorý mal v tom čase 50 rokov, obvinenia Readovej poprel a kauza napokon časom vyšumela do stratena.

Vo volebnom roku 2020, keď téma rezonovala, publikoval portál Politico článok s vyjadreniami mnohých ľudí blízkych Readovej. Tí ju vykreslili ako ženu s rozsiahlymi finančnými problémami, ktorá často klamala a snažila sa nimi manipulovať.

V USA vraj čelí ohrozeniu života

V súčasnosti, keď sa v USA znova blížia prezidentské voľby, chceli republikáni prípad oprášiť. Readeovú pozývali na výpoveď v Snemovni reprezentantov. Údajne zo strachu si to však rozmyslela. Tvrdí, že ju republikánsky kongresman Matt Gaetz varoval pred smrteľným nebezpečenstvom, ktoré jej má v USA hroziť.

„Nechcela som chodiť domov ako do klietky, alebo byť zabitá, čo boli v podstate moje dve voľby,“ citujú Readeovú Novinky s odvolaním sa na Sputnik.

V Rusku sa Readová so žiadosťou o získanie občianstva obrátila priamo na prezidenta Vladimira Putina a na diaľku mu sľúbila, že by bola vzornou občiankou. Napokon, jej sympatie voči Rusku neovplyvnila ani prebiehajúca agresia voči Ukrajine.


Ďalšie články