Twitter obmedzil šírenie dokumentu What is a Woman pre misgendering

Elon Musk. Foto: archív Elon Musk. Foto: archív

AKTUALIZOVANÉ: Dokument What is a Woman (Čo je to žena) od producentov z konzervatívneho magazínu Daily Wire mal byť od 1. júna na 24 hodín zadarmo v plnej dĺžke prístupný na sociálnej sieti. Z dôvodu, že snímka obsahuje dva prípady misgenderingu, Twitter obmedzil jej dosah. Neskôr obmedzenia odstránili a film zdieľal sám Elon Musk.

Hoci je film What is a Woman odvčera zverejnený na sociálnej sieti, nedá sa zdieľať, komentovať ani lajkovať. Twitter k nemu zároveň pridal varovanie, že môže ísť o obsah, ktorý porušuje pravidlá komunity.

Napriek tvrdeniam o podpore slobody prejavu sociálnej sieti na filme prekáža prítomnosť misgenderingu. Pod týmto pojmom sa rozumie slovný prejav, ktorý reflektuje skutočné pohlavie človeka, a nie pohlavie, za ktoré sa jednotlivec vyhlasuje.

V dokumente What is a Woman Don Sucher, majiteľ obchodu so suvenírmi z filmu Hviezdne vojny, nazýva transsexuálneho člena miestnej samosprávy mužom. V ďalšej scéne, ktorá údajne predstaviteľom sociálnej siete prekážala, sa konzervatívny komentátor Matt Walsh cez telefón rozpráva s otcom, ktorého v Kanade uväznili, keď svoju dcéru odmietol volať on. Tvorcovia filmu tvrdia, že im Twitter poradil kontroverzný obsah z dokumentu vystrihnúť.

https://standard.sk/212953/v-amerike-natocili-film-ktory-dviha-trans-aktivistov-zo-stoliciek/

Že išlo práve o tieto dve scény, proti ktorým predstavitelia Twitteru namietali, na sociálnej sieti potvrdil výkonný riaditeľ magazínu Daily Wire. Jeremy Boreing priblížil, že spoločnosť sprvu reagovala na myšlienku uviesť film na Twitteri s nadšením a s producentami dokumentu podpísali dohodu o spolupráci. Podľa Boreinga však predstavitelia sociálnej siete radikálne zmenili prístup potom, čo dokument vzhliadli.

„Twitter nám povedal, že nám nielen nedovolí zakúpiť si balík služieb, ktorý nám ponúkali. Dodali aj, že obmedzia šírenie (reach) filmu a označia ho ako ‚nenávistný prejav‘ z dôvodu ‚misgenderingu‘.“

V apríli 2023 sa v médiách objavili správy o tom, že Twitter z pravidiel pre moderáciu obsahu misgendering odstránil. Z komunikácie s predstaviteľmi Daily Wire však podľa Boreinga vyplynulo, že predstavitelia sociálnej siete reflektovanie skutočného pohlavia na platforme stále považujú za nenávisť a obťažovanie.

Elon Musk, majiteľ Twitteru, vo štvrtok tvorcom filmu What is a Woman odpovedal, že v súvislosti s dokumentom sa niekde stala chyba a zverejnenie snímky bude na sociálnej sieti „určite povolené“. Napriek tomu platforma filmu hneď po uverejnení obmedzila jeho dosah. Uviedol to magazín Daily Wire. Z tímu, ktorý má na Twitteri na starosť pravidlá komunity, zároveň včera rezignovala jeho vedúca Ella Irwinová.

Film What is a Woman bol predmetom kontroverzie od svojho uvedenia v júni 2022. Konzervatívny politický komentátor Matt Walsh v dokumente prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi z celého politického spektra skúma rodovú ideológiu. Progresívnych politikov, akademikov, lekárov, ale aj feministiek a bežných ľudí necháva Walsh odpovedať aj na otázku, „čo je to žena“.

Matt Walsh 2. júna poobede (stredoeurópskeho času) informoval, že cez noc ombedzenia šírenia pre film What is a Woman zmizli. Poďakoval sa zároveň Elonovi Muskovi, ktorý dokument zazdieľal so slovami „každý rodič by ho mal vidieť.“


Ďalšie články