V Trenčíne si pripomenuli koniec vojny a otvorili výstavu našich rodákov v boji proti Nemecku

IMG_0726 V Trenčíne si pripomenuli koniec vojny: Za obeť padli milióny nevinných. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V stredu sa pri pamätníku s delom na Soblahovskej ulici konalo komorné stretnutie pri príležitosti 78. výročia skončenia 2. svetovej vojny v Európe.

Príhovor organizátora Miroslava Ondráša, predsedu ZO Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB), musel chytiť každého z prítomných za srdce.

„7. 9. sa konala v Berlíne slávnostná vojenská prehliadka spojeneckých jednotiek a definitívnou bodkou bol Norimberský proces, pred ktorým sa ocitli nacistickí pohlavári a velitelia Hitlerovej III. ríše,“ pripomenul predseda ZO SZPB.

„Nemecko so svojimi satelitnými štátmi boli síce vojensky porazené, no ideológia neonacizmu a neofašizmu existuje dodnes a, bohužiaľ, je pre niektoré komunity tolerovaná aj u nás,“ uviedol.

„Odhadovaný celkový počet ľudských obetí v druhej svetovej vojne sa podľa súčasných historikov blíži k číslu 60 miliónov,“ zhrnul Miroslav Ondráš.

Z tohto počtu tvorili vojaci asi 20 miliónov, 40 miliónov bolo civilistov. V pomere k vtedajšiemu počtu obyvateľov planéty to znamenalo 2,5 percenta svetovej populácie. Nemecko prišlo približne o 7,5 milióna občanov.

„Tradične si pripomíname toto výročie pri pamätnej tabuli v Posádkovom klube Trenčín,“ ozrejmil Ondráš zmenu miesta stretnutia. Pred Posádkovým domom aktuálne prebiehajú stavebné práce, tento rok preto požiadali mesto o možnosť usporiadať stretnutie pri pamätníku s delom. Podľa predsedových slov malo u nás veľký význam delostrelectvo, bez ktorého by sa nedala oslobodiť druhá časť mesta na západnom brehu Váhu.

„Mesto nám vyšlo v ústrety a zabezpečilo nám aj ozvučenie a účasť zástupcov mesta na tomto stretnutí,“ vysvetlil.

„Ani po 78 rokoch by sme nemali zabúdať, aké boli vojnové ciele nacistického Nemecka. Išlo o vytvorenie nového životného priestoru pre (podľa Hitlera) nadradený nemecký národ na úkor Slovanov, Židov a Rómov. Preto si dnes pripomíname obete zväčša mladých mužov a žien, ktorí vybojovali koniec utrpenia spôsobeného nacistickým Nemeckom v celej Európe,“ uzavrel Ondráš.

Predseda ZO SZPB na záver pozval verejnosť do Posádkového klubu Trenčín, kde aktuálne prebieha výstava našich rodákov, vojakov československého zahraničného vojska v bojoch proti Nemecku.


Ďalšie články