Kauza stránky potratari.com je excelentným príkladom (nielen) progresívnych konšpirácií a zveličovania

Maroš Rudnay Maroš Rudnay: Foto: reprofoto youtube.com

Malo ísť o odhalenie jedného z najväčších tajomstiev popredných slovenských konzervatívcov, no skončilo to znemožnením samotného autora, ktorý sa o odhalenie pokúšal. Tragikomickosť situácie podčiarkuje fakt, že tento autor si buduje kariéru aj ako lovec hoaxov. Štandard rozmotáva kauzu okolo stránky potratari.com. Teda tak trochu pseudokauzu, ktorá je plná amaterizmu, unáhlených tvrdení, zveličovania, dvojakého metra a pokrytectva.

Umelý potrat, či už ten uskutočnený chirurgicky, alebo chemicky, je zďaleka najkontroverznejším zákrokom v celej medicíne.

Vyjadrovať sa o jeho povahe detailne a vecne sa stalo spoločenským tabu. Začína to jeho eufemistickým pomenovaním v legislatíve a končí prísľubmi kliník o diskrétnosti o tom, ako ste so svojím nenarodeným dieťaťom naložili.

Povaha potratu je však zo svojej podstaty hororová a zvýrazňovanie tohto reálneho aspektu sa stalo jednou z hlavných zbraní pro-life aktivistov na celom svete.

Jeden z nich stojí aj za anonymnou amatérskou webovou stránkou potratari.com, ktorá sa na Slovensku uplynulé dni stala jednou z najvýraznejších tém nielen v lekárskom prostredí.

Na webe vás po jeho otvorení víta obrovská fotografia krvavých rúk a nižšie možno nájsť aj explicitné zábery potratených plodov v rôznych raných fázach tehotenstva. Nič pre citlivé nátury.

Hlavným zmyslom stránky však nie je samoúčelné zobrazenie aborcie, ale vystavenie lekárov, ktorí ju majú dobrovoľne vykonávať alebo aspoň obhajovať, na „tabuľu hanby“. Tá v čase písania článku zobrazuje desať mien.

Rádiológ vo švungu

Ako prvý o potratari.com v piatok rozsiahlym facebookovým statusom informoval lekár Maroš Rudnay, ktorý pôsobí ako rádiológ v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

Rudnay okrem toho pôsobí ako šéfredaktor projektu Lovci šarlatánov a člen hodnotiacej komisie stránky Konšpirátori.sk. Nazvať ho teda hviezdou slovenskej antikonšpiračnej scény v bielom plášti by bolo pomerne presné.

„Aký hnoj sa tam píše, si prečítajte sami. Sú to dehonestujúce, defamačné a jednoznačne agresívne drísty,“ konštatuje okrem iného Rudnay vo svojom minulotýždňovom príspevku.

Následne sa podujal zistiť, kto za webom stojí. Výsledok akože investigatívnej práce sa točí okolo mena Andrej Ralbovský. Ralbovský totiž stojí za firmou Cognit s.r.o., ktorá si v minulosti registrovala web s rovnakým názvom, no nie zahraničnou doménou „com“ ale slovenskou doménou „sk“.

„Žeby toto bola náhoda? Určite áno, nepochybujem. Kačice mňaukajú a mačky kvákajú,“ hovorí o tomto údajnom prepojení Rudnay.

V tomto bode sa však známy bojovník proti konšpiráciám iba rozbieha a v údajnej pavučine veľkého konzervatívneho sprisahania našiel aj šéfa Aliancie za rodinu (AzR) Antona Chromíka a predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského.

Chromíka preto, lebo nedávno s Ralbovským spolupracoval. O Chromíkovi ďalej hovorí ako o netolerantnom ultrakonzervatívnom fanatikovi, ktorý ani „nie je kresťan“. Rudnay šéfa Aliancie za rodinu v statuse následne spomína takmer tridsaťkrát a ťažiskom príspevku sa tak stáva jeho dehonestácia.

Visolajského zas viní zo skutočnosti, že Chromík stále pôsobí ako právny zástupca LOZ, alebo z toho, že od združenia dostal Cenu Dávida za dlhodobý prínos pre slovenské zdravotníctvo. Visolajského v statuse označil a vyvíja na neho minimálne skrytý nátlak.

Anton Chromík (vľavo) a Andrej Ralbovský na tlačovej konferencii v roku 2016. Foto: reprofoto YouTube

Téma sa stala virálnou

Prípad si následne začal žiť vlastným životom. „Rudnayov status mal do pondelka stovky reakcií, komentárov a zdieľaní. Medzi tými, čo status zdieľali, boli aj ďalší členovia hodnotiacej komisie portálu Konšpirátori.sk, napríklad Tomáš Kriššák či Pavol Hardoš. Ten Rudnayov status označil za povinné čítanie,“ všimol si denník Postoj.

Postoj pripomenul, že viacerých konzervatívnych aktivistov, ktorých spomínal vo svojom statuse Rudnay, Hardoš označuje za extrémistov, ktorí „tu roky robia špinavú robotu krajne pravicového formovania diskurzu, lobovania proti vede, šírenia hoaxov a konšpiračných teórií“.

O Visolajskom Hardoš napísal, že je to ich ideologický kamarát a bude si musieť vybrať, či mu je bližšie zastupovanie práv lekárov, alebo „chce naďalej dávať priestor a peniaze lekárskych odborárov na právne služby Chromíkovi a legitimizovať tak tento šialený nedemokratický extrémizmus“.

Téme sa neskôr venovali aj iné médiá, napríklad TV JOJ, ktorá pri webe skloňuje „ohrozenie lekárov“ a „výzvu na verejný lynč“, alebo bulvárny portál Topky, ktorý podobne hovorí o vzniku webu „na lynč lekárov“. Tvrdenia sa objavili priamo v nadpise. Priestor dostala aj na štátnej tlačovej agentúre TASR.

Lekárska komora: Potraty sú v súlade s predpismi, je to stredovek

Neskôr sa k téme vyjadrila aj Slovenská lekárska komora (SLK). „Cielené znevažovanie popredných odborníkov za to, že vykonávajú svoje lekárske povolanie v súlade s platnými právnymi predpismi a poskytujú odbornú zdravotnú starostlivosť v rozsahu svojej špecializácie, nemožno prejsť mlčaním,“ tvrdí komora.

„Úvodná ilustrácia a výzva k prenasledovaniu lekárov je totožná so stredovekým honom na čarodejnice. Používanie slova vražda v tejto súvislosti je nielen amorálne, ale je aj v príkrom rozpore s právnou definíciou vraždy,“ pokračovala.

Zväz ambulantných poskytovateľov lekárov tiež podporil

Konanie webu odsúdil aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). Je presvedčený o tom, že mohlo dôjsť k naplneniu skutkovej podstaty priestupku na úseku zdravotníctva a trestného činu ohovárania.

„Zároveň vyjadrujeme podporu všetkým lekárom, ktorí sa ocitli v centre záujmu tohto protispoločenského a amorálneho správania,“ konštatuje v tlačovom vyhlásení prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Prerušenie tehotenstva je podľa ZAP legálny medicínsky úkon realizovaný zo zdravotnej indikácie alebo na základe slobodného rozhodnutia ženy. Verejné pranierovanie zdravotníkov podľa zväzu dehonestuje nielen ich, ale aj samotné pacientky a zároveň navádza na obmedzovanie ich základných práv, čo považuje za neakceptovateľné.

Zapojili sa aj muži zákona

Stránku potratari.com dokonca začala vyšetrovať polícia, informoval o tom Denník N. Prípadom sa podľa neho zaoberá útvar v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava IV.

Efekt snehovej gule, ktorý sa po Rudnayovom príspevku dostavil, však treba stopnúť. A to najmä preto, že reálnymi obeťami honu na čarodejnice sa v súčasnosti stávajú skôr známi slovenskí konzervatívci ako lekári.

Skutočne web vyzýva na lynč?

V prvom rade, hoci Štandard preskúmal stránku potratari.com niekoľkokrát, žiadnu výzvu na „verejný lynč“, o ktorej médiá referovali, v nej nenašiel. Pripomíname, že význam slova lynčovať podľa slovníka znamená „nezákonne usmrcovať, usmrtiť alebo (u)týrať“.

Naopak, možno na nej nájsť aj toto tvrdenie: „Odmietame akékoľvek násilie, akékoľvek vyhrážky a podobne. To nie je a nikdy nebude cesta k väčšej úcte k človeku.“

Anonymný web však hovorí o potrebe „verejného pranierovania“. Nejde pritom o hru so slovíčkami. Pranierovanie je podľa definície „verejné kritizovanie a odsudzovanie“ niekoho.

Pravdou tiež je, že web o lekároch nezhromažďuje žiadne údaje, ktoré by neboli každému okamžite dostupné. Uvedené sú iba ich vlastné verejné vyjadrenia k téme a ich pôsobisko.

Dôležitou otázkou, na ktorú treba zodpovedať, je tiež tá, prečo Rudnay o téme píše práve teraz, keďže web funguje už niekoľko rokov a nebyť jeho príspevku, ostal by iba tým, čím naozaj je – anonymnou amatérskou stránkou s marginálnym dosahom na pár ľudí.

Hoci platí, že obsah webu potratari.com má emocionálne silný vizuál a samotný zmysel jeho existencie možno balansuje na hrane, nejde o lynč. Vyrábať z nej niečo, čím nie je, a vkladať jej tvorcom do úst slová, ktoré ani netvrdia, nie je v poriadku.

Hlavný kameň úrazu sa nachádza inde

Ako sme už spomenuli, ďaleko vážnejším rozmerom je ohrozenie dobrého mena niektorých popredných slovenských konzervatívcov na čele s Antonom Chromíkom.

Rudnay totiž pri svojom facebookovom pokuse o investigatívu spravil školácku chybu – najviac dotknuté osoby k téme vôbec neoslovil. Ide pritom o základné pravidlo, ktoré by mu pomohlo vyvarovať sa verejného znemožnenia predovšetkým seba samého.

Ak by tak urobil, vysvitlo by, že pracuje na výrobe jedného z najväčších hoaxov posledného obdobia. Viac už povedia dodatočné vyjadrenia Ralbovského, Chromíka a Visolajského.

Ralbovský plánuje podniknúť právne kroky

„K predmetnému webu uvádzam, že nie som jeho autorom ani prevádzkovateľom, a neviem, kto za ním stojí. Do prečítania statusu pána Rudnaya som ani nemal informáciu o jeho existencii. O väčšine lekárov, ktorí sú na ňom spomínaní, som dovtedy nepočul a ani som nepoznal ich mená,“ uviedol Ralbovský v stanovisku. 

„Práve fakt, že spoločnosť, v ktorej mám majetkový podiel, kedysi registrovala doménu potratari.sk (určenú na úplne iný projekt, ktorý sa napokon nerealizoval), je najsilnejším argumentom, prečo som nestál za registráciou domény potratari.com. Nedávalo by to zmysel, keďže je jasné, že aj tak by som bol prvý, na koho by padlo podozrenie,“ pokračoval Ralbovský. 

Dalo by sa podľa neho vymyslieť množstvo iných názvov, ktoré by nesúviseli so žiadnou s ním registrovaných domén. Ralbovský preto plánuje podniknúť právne kroky voči všetkým subjektom, ktoré ho spájajú s predmetným webom a ktoré podsúvajú nepravdivé informácie o ňom aj o spoločnosti, v ktorej má majetkový podiel. „Dôrazne žiadam všetkých, aby sa zdržali spájania môjho mena a mena spoločnosti Cognit s predmetným webom registrovaným v USA,“ dodal na záver.

Aliancia za rodinu: Je to cancel culture na slovenský spôsob

„Dosť pochybujeme o schopnosti odhaľovať konšpirácie a oveľa viac veríme schopnosti autora konšpirácie tvoriť. […] Ak niekto založí stránku, ktorá má byť anonymná, prečo by si kupoval stránku s rovnakým názvom, ktorá je dohľadateľná? Doména ‚com‘ sa väčšinou kupuje preto, lebo doména ‚sk‘ nie je voľná,“ tvrdí Aliancia za rodinu.

„Dôvodom pre takéto nepodarené budovanie spojenia Aliancie za rodinu s pre nás neznámou stránkou www.potratari.com je priehľadná snaha o cancel culture na slovenský spôsob – asi preto meno Antona Chromíka spomína vo svojom statuse najviac zo všetkých až 28-krát,“ pokračuje Aliancia za rodinu v stanovisku.

Aliancia za rodinu tvrdí, že odmieta násilie voči komukoľvek vrátane osôb, s ktorými nesúhlasí, a nikdy by sa neznížila na úroveň Rudnaya. V tejto súvislosti pripomenula, že Rudnay o politickom analytikovi a historikovi Eduardovi Chmelárovi pred pár dňami napísal aj tieto slová, ktoré vraj lynčom skutočne zapáchajú: „Môže byť rád, že dnes je dnes, a nie rok 1945, lebo takých henleinovských vlastizradcov a kolaborantov s ruským fašizmom, ako je on, by čakal krátky proces a jutové lano na doske.“

„Zákon je len minimom morálky. Neznamená to, že každý legálny úkon je aj morálne správny či hodný chvály. Nie je! Odsudzujeme vulgarizmy, opilstvo, neveru či zradu priateľstva, hoci tieto činy nie sú zákonom postihované. A snažíme sa takéto činy nepáchať,“ premostili k samotným potratom chromíkovci.

Aliancia v závere tlačovej správy vyzvala Rudnaya na okamžité ospravedlnenie a odstránenie nepravdivého statusu. Dodala, že ďalšie právne kroky týkajúce sa spôsobenej škody a nemajetkovej ujmy zváži po ustálení situácie.

Visolajský: Môže to byť snaha vytlačiť konzervatívcov z vedenia LOZ

„Človek, ktorý sa venuje odhaľovaniu konšpirátorov, sa v tomto statuse sám ukázal ako konšpirátor,“ vyjadril sa pre Postoj Visolajský. „Prepojenie danej stránky na spomínané osoby sa ukázalo ako mylné, teda ide o konšpiráciu,“ doplnil.

Podľa viacerých zdrojov, ktoré však nechceli byť menované, je pravdepodobné, že status Maroša Rudnaya bol súčasťou snahy liberálnych kruhov v LOZ o odstavenie konzervatívne zmýšľajúcich ľudí z vedenia tejto organizácie.

Opýtali sme sa na to aj samotného šéfa odborárov, ktorý sa netají konzervatívnymi názormi. Potvrdil nám, že má toto podozrenie.

Visolajský tvrdí, že táto stránka bola doposiaľ neznáma a neobsahuje ani žiadne nové informácie, keďže len zhŕňa verejne známe výroky lekárov, ktorí sú na nej uvedení. „Ten, komu to môže uškodiť, je však LOZ. To ukazuje aj možný zámer,“ tvrdí šéf lekárskych odborov.

Dodal, že LOZ je organizácia, ktorá rieši zdravotníctvo a snaží sa neriešiť hodnotové otázky. „My vôbec neriešime, či naši členovia chodia do kostola, synagógy, mešity alebo Teplárne. Neotvárame to na stretnutiach s ministerstvom ani s premiérom. Zaujíma nás len to, aby sme sa mohli čo najlepšie starať o pacientov.“

Na otázku, či bude mať tento prípad nejaký dosah na spoluprácu LOZ s Antonom Chromíkom, Visolajský odpovedal, že nie. „Prácu, ktorú žiadame od pána Chromíka, odvádza excelentne. Čo sa týka pracovnoprávnych otázok, pán Chromík patrí k slovenskej právnej špičke. Za dlhé roky spolupráce som nezaznamenal žiadny konflikt záujmov. Ak by k niečomu takému došlo, tak to budeme riešiť,“ uzavrel Visolajský.

Peter Visolajský. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zakladateľ Konšpirátori.sk: Veď on nič také netvrdil

K téme sa v utorok pred obedom vyjadril aj Peter Jančárik, ktorý je spoluzakladateľom projektu Konšpirátori.sk, kde Rudnay pôsobí. Kauzu alibisticky opäť obrátil proti konzervatívcom so slovami, že nevedia čítať s porozumením.

Rudnay podľa neho iba položil niekoľko dôležitých otázok a dodal, že v statuse jeho spolupracovníka sa vlastne nikde nenachádza rovnica „potratati.sk = potratari.com“.

Úplne pritom ignoroval Rudnayove vyjadrenia typu „ktorý za ňou pravdepodobne stojí podľa všetkých dostupných indícií“ alebo „žeby toto bola náhoda? určite áno, nepochybujem“, ktorými vytváral čo najjasnejšie falošné spojenie, no zároveň si dával chirurgicky presný pozor na to, aby nebol žalovateľný.

Jančárik sa takisto vôbec nevyjadril ku skutočnosti, že ak Rudnayov konštrukt o spojení Ralbovského so stránkou potratari.com stojí na vode, celý následný rozsiahly útok proti konzervatívcom je de facto výstrelom do tmy.

Je tiež nutné spomenúť, že Rudnayove slová tisícky ľudí a mnoho mienkotvorných subjektov interpretovali ako fakt a podľa toho k téme pristupovali. Tváriť sa preto, že nejde o žiadne pochybenie, nie je možné.

Štandard s prosbou o vyjadrenie k obratu v kauze a s otázkou, či sa plánuje ľuďom, na ktorých neprávom zaútočil, ospravedlniť, oslovil Rudnaya cez mail dostupný na stránke Lovci šarlatánov.

Rovnako sme kontaktovali anonymného správcu stránky potratari.com. Zaujímalo nás, či plánuje ostať v anonymite, ako reaguje na vyšetrovanie polície, či si nemyslí, že jeho činnosť ohrozuje lekárov a taktiež ako plánuje s webom ďalej nakladať.

Oslovili sme tiež facebookovú stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR s otázkou, či a kedy sa plánuje venovať dezinformáciám, ktoré Rudnay minulý piatok publikoval.

Článok budeme v prípade odpovedí aktualizovať.


Ďalšie články