Odstrihnite Alianciu za rodinu od štruktúr štátu, vyzýva niekoľko českých kňazov. Kardinálovi Dukovi to pripomína praktiky komunistov

Jana Jochová Foto: Profimedia.sk Jana Jochová Foto: Profimedia.sk

Výzvu na odvolanie Aliancie za rodinu zo štruktúr štátu podpísalo v Česku sedemnásť osobností z kresťanského prostredia. Podľa predsedníčky konzervatívnej organizácie Jany Jochovej je to smiešny pamflet.

V českých médiách sa v uplynulých dňoch dostal do pozornosti dokument s názvom Výzva na odvolanie Aliancie za rodinu (AzR) zo štruktúr štátu. Sú za ňou Jakub Helebrant a Karel Müller, evanjelickí duchovní, členovia dua Pastoral Brothers.

Pod výzvu sa však podpísal aj známy rímskokatolícky kňaz Tomáš Petráček, architekt venujúci sa sakrálnemu umeniu, Norbert Schmitd či Benedikt Mohelník. Ten bol v minulosti provinciálom českej provincie dominikánov a prodekanom Katolíckej teologickej fakulty Univerzity Karlovej. Celkovo ju podpísalo sedemnásť signatárov.

Signatári výzvy žiadajú odvolanie AzR zo štruktúr štátu preto, že podľa nich „nielenže ide proti zmyslu a hodnotám našich náboženstiev, ale zároveň je proti princípom slobodného, demokratického štátu tak, ako ho chápeme ako občania a občianky našej krajiny.“

Nepáči sa im, že Aliancia spolupracuje ako poradný orgán s ministerstvami práce a sociálnych vecí a tiež spravodlivosti. Zároveň poukazujú na to, že predsedníčka AzR Jana Jochová je asistentkou poslanca Václava Krála (ODS). Práve ministrom spomínaných rezortov, poslancom a premiérovi Petrovi Fialovi je výzva adresovaná.

Akých päť dôvodov na svoje tvrdenia majú signatári výzvy? Sú to zľahčovanie volebného práva žien, šírenie morálnej paniky a davovej hystérie, popieranie a znevažovanie vedeckého poznania, ohrozovanie zdravia a psychického vývoja detí a mládeže naznačovaním toho, že homosexualita je choroba, či úzka spolupráca s organizáciami ako Ordo Iuris, alebo Alliance Defending Freedom.

Pripomeňme, že Alliance Defending Freedom je jedna z najprofesionálnejších právnických organizácií na svete. Jej advokáti zastupujú ľudí z konzervatívneho prostredia pred najvyššími súdmi v Európe aj v USA. Tejto organizácii sa podarilo vyhrať 14 sporov pred Najvyšším súdom USA. V Európe zastupuje napríklad fínsku političku Päivi Räsänenovú, ktorá je obžalovaná za to, že citovala Bibliu.

Aliancia za rodinu je momentálne v centre pozornosti pre snahy presadiť v českom parlamente homosexuálne manželstvá, proti čomu táto organizácia jednoznačne vystupuje.

Výzva pôsobí pomerne amatérsky, je plná ničnehovoriacich fráz a neurčitých tvrdení. Možno aj preto ju Jana Jochová, predsedníčka Aliancie, označila za „smiešny pamflet, ktorým signatári sami seba usvedčujú z veľmi nízkej tolerancie k odlišným názorom. Nedivíme sa tomu, na sociálnych sieťach sa niektorí z nich veľmi netolerantne a agresívne vyjadrujú dlhodobo.“

„AzR zastupuje legitímny konzervatívny názorový prúd, ktorý háji rodinu založenú na manželstve muža a ženy. Zastupujeme statisíce ľudí, ktorí majú podobné názory ako my. Sme presvedčení, že niečo také je v demokratickej krajine úplne samozrejmé. Preto sme boli prizvaní k spolupráci na Stratégii rodinnej politiky, rovnako ako tam figuruje mnoho ďalších organizácií vrátane takzvaných progresívnych,“ dodala Jochová.

S negatívnymi reakciami sa výzva stretla aj medzi viacerými osobnosťami z verejného života. Tie zdôrazňujú najmä to, že AzR je v podstate jedinou väčšou konzervatívnou organizáciou v Českej republike, kdežto liberálnych a progresívnych, ktoré spolupracujú so štátom je omnoho viac.

Kardinál Dominik Duka výzvu pripodobnil ku komunistickým praktikám. Na sociálnej sieti o tom napísal: „Pripomína mi to dobu ktorej výročný deň prežívame. Ostrakizovať, umlčovať pomocou rôznych vyhlásení, vylučovať z verejnej debaty. Pripadá vám to demokratické? Nie je to ani liberálne demokratické!“ Kardinál pritom zjavne narážal na obdobie komunizmu, keďže 27. júna je výročie justičnej vraždy Milady Horákovej.

Kritický bol aj Andrej Duhan, autor podcastu Notorické konzervy, ktorý to komentoval slovami: „Štát je doslova obrastený ľavicovo liberálnymi neziskovkami, ktoré sú bohato financované z eráru i európskych peňazí, prakticky si sprivatizovali pojem občianska spoločnosť a ich experti nám v podstate dennodenne kážu z verejnoprávnych médií. A na koho si aj tak vyšliapnu progresivní kresťania? Na Alianciu za rodinu, zrejme jedinú konzervatívnu neziskovku, ktorá sa aspoň trochu dostala ku koridorom moci, aby hájila rodinu a práva detí. Totálni klauni.“


Ďalšie články