Použité vrtule ako základňa solárnych panelov. Švajčiarska firma prišla s nápadom na recykláciu

blade2sun Prototyp projektu Blade2Sun vo švajčiarskych Alpách. Foto: Turn2Sun

Švajčiarska startupová spoločnosť Turn2Sun prišla s pozoruhodnou myšlienkou využitia starých vrtúľ z veterných elektrární. Ťažko recyklovateľné súčiastky začala používať ako upevnenie solárnych panelov na získanie elektrickej energie zo slnečného svitu.

Veterné turbíny vo svete predstavujú rozšírený spôsob získavania energie. Na celom svete premieňa vietor na elektrinu viac ako 340-tisíc zariadení. Len v Európe sa pritom ku koncu svojej životnosti blíži až 25-tisíc z nich, približuje portál Electrek.

Robustná konštrukcia vrtúľ prináša výhody i nevýhody. Vďaka precíznemu spracovaniu dokážu vo vetre vydržať aj rýchlosť 300 kilometrov za hodinu. Použitie uhlíkových vlákien však znižuje schopnosť súčiastky recyklovať.

Nápad švajčiarskeho startupu preto prináša riešenie problému, ktorý vzniká, keď vrtuľa dosiahne svoju životnosť a ďalej prestáva byť použiteľnou. Vyradené komponenty dokážu slúžiť ako spoľahlivá horizontálna opora solárnych panelov.

Prakticky si túto ideu vyskúšali vo švajčiarskych Alpách v nadmorskej výške 2 500 metrov, kde firma umiestnila prototyp. Prvotina projektu Blade2Sun pozostáva z osemmetrovej vrtule, na ktorej sú rozložené solárne panely s celkovým výkonom presahujúcim 16-tisíc kilowattov.

Spoluzakladateľ Turn2Sun priblížil aj perspektívu a reálne využitie nápadu. “O naše riešenie má záujem viacero svetových hráčov. Rozvíjame partnerstvá, aby sme mohli ponúkať riešenie v iných krajinách a integrovať aj väčšie lopatky veterných turbín,” cituje spolumajiteľ spoločnosti Lionela Perreta portál Electrek.


Ďalšie články