Putin stiahol Gerasimova z velenia bojov na Ukrajine, tvrdia ruskí vojnoví blogeri

Vladimir Putin Valerij Gerasimov Vladimir Putin a Valerij Gerasimov. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin stiahol náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie Valerija Gerasimova z postu veliteľa vojenskej invázie na Ukrajine, informoval ruský web Moscow Times s odvolaním sa na tamojších známych vojnových blogerov.

Ako vôbec prvý prišiel so správou o výmene ešte koncom júna autor Rybar, podľa ktorého síce Gerasimov naďalej ostáva vo funkcii náčelníka štábu, no de facto stratil vplyv na dianie na fronte.

Rovnaký príbeh v sobotu priniesol aj Romanov Lajt, ktorý doplnil, že Gerasimova má v tejto významnej pozícii nahradiť generálplukovník Michail Teplinskij.

Teplinského pritom tento rok v júni odvolal z postu veliteľa vzdušných síl práve Gerasimov.

Výmena v riadení bojov na Ukrajine má byť súčasťou rozsiahlych čistiek vo vedení ruskej armády, ku ktorým mal Putin pristúpiť po posledných neúspechoch na bojisku a po vzbure šéfa žoldierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigogožina.

Jednou z Prigožinových požiadaviek bolo práve odvolanie Gerasimova, ktorý velenie vojsk na Ukrajine prevzal iba tento rok v januári po generálovi Sergejovi Surovikinovi.

Oligarcha Prigožin otvorene vystupoval aj proti ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Ak by sa informácie oficiálne potvrdili, šlo by už o štvrtú výmenu veliteľa takzvanej špeciálnej vojenskej operácie od začiatku vojny. To, kto ju viedol v prvých dňoch a týždňoch, nie je jasné, no od apríla 2022 Rusom na Ukrajine šéfoval Alexander Dvornikov, o dva mesiace neskôr ho vystriedal Gennadij Židko, ktorý skončil v októbri, krátko po kapitulácii v Charkovskej oblasti. Následne pokračovali spomenutí Surovikin a Gerasimov.

Moscow Times podotýka, že Putin počas vojny vedenej proti susednému štátu stihol vymeniť najmenej 17 vysoko postavených vojenských veliteľov.


Ďalšie články