Lancet okamžite zmazal štúdiu, že trištvrte úmrtí po covidovom očkovaní spôsobila práve vakcína

Ilustračná fotografia. Očkovanie proti HPV. Foto: TASR/DPA Očkovanie proti HPV vírusu. Ilustračný obrázok: TASR/DPA

Nerecenzovaná štúdia publikovaná v Lancete uvádzala, že takmer 74 percent úmrtí po očkovaní proti covidu spôsobila podľa výsledkov pitiev práve vakcína. Spomínaný článok časopis Lancet ihneď vymazal, lebo zistil rôzne rozpory vo vedeckej metóde. Podľa autorov štúdie ide o cenzúru.

Skupina autorov z rôznych amerických inštitúcií vrátane Michiganskej univerzity a amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb publikovala 5. júla v odbornom časopise Lancet preprint štúdie o príčinách úmrtí, ktoré nastali po očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Dokopy preskúmali autori výskumu 325 prípadov a z pitiev zistili, že 240 úmrtí (73,9 percenta) spôsobila vakcína, alebo k nim významne prispela.

Najčastejšie sa na úmrtiach súvisiacich s vakcínou COVID-19 podľa výskumu podieľal kardiovaskulárny systém (53 percent), hematologický systém (17 percent), dýchací systém (8 percent) a viaceré orgánové systémy (7 percent). V jednotkách percent mali po vakcíne nastať aj neurologické, imunologické a gastrointestinálne poruchy. V 21 prípadoch údajne injekcia poškodila tri alebo viac orgánových systémov.

Väčšina z mŕtvych dostala vakcínu Pfizer/BioNTech (41 percent), ďalej Sinovac (37 percent), AstraZeneca (13 percent), Moderna (7 percent) alebo Johnson & Johnson a Sinopharm (obe jedno percento).

Priemerný čas od očkovania do úmrtia bol 14,3 dňa. Väčšina úmrtí nastala do týždňa od poslednej dávky vakcíny. Priemerný vek úmrtia bol 70,4 roka a dokopy 139 úmrtí (42,6 percenta) bolo ženského pohlavia.

Autori konštatujú, že je zhoda medzi známymi nežiaducimi účinkami vakcíny proti COVID-19, ich mechanizmom a výsledkami pitvy a lekárskym posúdením skúmaných úmrtí. Naznačujú, že tieto úmrtia neboli len javom, ktorý nastal bezprostredne po očkovaní, ale že ich vakcína priamo spôsobila.

„Vo väčšine prípadov existuje vysoká pravdepodobnosť príčinnej súvislosti medzi vakcínami COVID-19 a úmrtím. Je potrebné ďalšie naliehavé vyšetrovanie na účely objasnenia našich zistení,“ uzatvárajú vedci.

Štúdiu do dňa zmazali

Lancet štúdiu zo svojho webu vymazal do 24 hodín.

V časti štúdie s názvom „Metódy“ autori tvrdili, že „vykonali systematický prehľad všetkých publikovaných pitevných správ týkajúcich sa očkovania vakcínou COVID-19 do 18. mája 2023″. Podľa článku použili na zber prezentovaných informácií databázy PubMed a ScienceDirect.

Lancet zdôraznil, že preprint nebol oficiálnou publikáciou časopisu. Vymazanie článku odôvodnil tým, že „závery štúdie nie sú podložené metodikou štúdie“ a text „porušil kritériá kontroly“.

Časopis ďalej vysvetľuje, že preprint štúdie znamená, že výsledky výskumu ešte neoverili nezávislí odborníci v takzvanom recenznom konaní. Tieto zistenia by sa preto nemali prezentovať laickej verejnosti bez toho, aby sa zdôraznilo, že sú predbežné a neboli recenzované.

Webová platforma na overovanie faktov Lead Stories, ktorá identifikuje nepravdivé alebo zavádzajúce informácie, o autoroch článku uvádza, že viacerí patria medzi všeobecne známych odporcov očkovania.

Autori sa však bránia a zdôvodňujú, že skúmali výsledky pitiev, ktoré potvrdil lekár, takže nemohli dáta sfalšovať. Časopis Lancet preto obviňujú z cenzúry a snahy zamlčať fakt, že očkovacie látky proti covidu spôsobili výraznú nadúmrtnosť.

Oficiálne americké úrady obraňujú bezpečnosť vakcín

Odborníčka na zdravotnú komunikáciu z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Kristen Nordlundová pre Lead Stories uviedla, že podľa údajov americkej národnej platformy VAERS sú vakcíny proti COVID-19 bezpečné.

Americkí hygienici skúmajú všetky nežiaduce účinky vrátane úmrtia, ktoré nahlásia po očkovaní do systému VAERS. Pri úmrtiach preskúma aj dostupné lekárske záznamy, úmrtné listy a pitevné správy.

CDC vraj nezistilo žiadne neobvyklé alebo neočakávané vzorce úmrtí po očkovaní, ktoré by naznačovali, že očkovacie látky spôsobujú alebo prispievajú k úmrtiam. Výnimkou má byť len deväť potvrdených úmrtí na trombózu po vakcíne Janssen.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odmietol komentovať štúdie tretích strán, ale zdôraznil, že nič nenasvedčuje tomu, že by mRNA vakcíny zvyšovali riziko úmrtia. Vysvetľuje, že nahlásenie nežiaducich účinkov po proticovidovej injekcii do VAERS ešte nevyhnutne neznamená, že vakcína spôsobila daný zdravotný problém. To platí aj pre úmrtia.

FDA argumentuje tým, že od 14. decembra 2020 do 1. marca 2023 podali v Spojených štátoch vyše 672 miliónov dávok vakcíny proti COVID-19. Počas tohto obdobia VAERS dostal 19 476 predbežných hlásení o úmrtí (0,0029 percenta) zaočkovaných ľudí, ale priamy súvis určili len pri už spomínaných deviatich prípadoch.


Ďalšie články