Milióny pre mládež

titulka - Benemedia Foto: BeneMedia / Matúš Hasil

V jeden februárový piatok v roku 2021 som (konečne) dostal termín na stretnutie na ministerstve financií o 19. hodine. Možno sa vám to zdá čudné. V piatok o siedmej večer? Mne nie. Keď vám o niečo ide, na taký detail nehľadíte.

Stretol som sa tam s dvoma Edami. Jeden Edo bol vtedy šéfom toho ministerstva a druhý Edo bol riaditeľom najväčšej mládežníckej organizácie na Slovensku. Predmetom rokovania bolo dofinancovanie práce s mládežou. Ako predseda parlamentného výboru, ktorý vo svojom názve nesie aj slovo mládež – Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport –, aj ako dlhoročný aktivista v tejto oblasti som apeloval na ministra financií, aby tieto financie poskytol. Z pohľadu štátneho rozpočtu to boli len drobné, ale asi najlepšie investované verejné financie – do overenej systematickej práce s mládežou, ktorá bola pandémiou veľmi silne zasiahnutá.

Ľuďom z mládežníckych organizácií – patria sem napríklad skauti, Domka, eRko, ZKSM, SEM, Úsmev ako dar – som nesmierne vďačný za ich dlhoročnú službu, ktorú robia takmer zadarmo a oveľa efektívnejšie ako štát.

Preto som veľmi rád, že sa mi podarilo uspieť. A to nielen v roku 2021, ale aj počas nasledujúcich rokov 2022 a 2023. Milióny pre mládežnícke organizácie, ktorými sme aspoň dorovnali to, čo im chýbalo, pokladám za jeden z najväčších úspechov v mojej práci poslanca a predsedu školského výboru.

V rámci školského výboru som zriadil úplne novú Komisiu pre študentov a mládež, na ktorej sme sa pravidelne schádzali so zástupcami Aliancie stredoškolákov, Študentskej rady vysokých škôl a Rady mládeže Slovenska. Takéto niečo v slovenskom parlamente ešte nebolo. O to viac ma teší, že sa nám to podarilo v tomto volebnom období. Študentov a mládež treba počúvať; treba im dať priestor participovať aj na fungovaní štátu.

Za mládež som intenzívne loboval u každého z troch ministrov školstva – u Gröhlinga, u Horeckého i u Bútoru. Bohužiaľ, napriek ich deklarovanej ochote financovanie práce s mládežou opakovane viazlo. Najväčším problémom – a to aj počas tohto obdobia – je veľmi neskoré vyplácanie už schválených peňazí pre konkrétne mládežnícke organizácie. Nie je možné, aby financie určené na celoročnú prácu nemali ešte ani v júli!

Takýto prístup ministerstva školstva je likvidačný a paralyzuje to napríklad letné tábory, ktoré u mnohých z nich tvoria kľúčovú časť ich práce a zároveň sú obrovskou pomocou pre rodičov s deťmi, ktorí sú v lete zamestnaní.

Nerád sa zastrájam a sľubujem, ale dostatočné a včasné financovanie práce s mládežou bude jednou z hlavných programových priorít Kresťanskej únie aj v nasledujúcom volebnom období. Budeme nekompromisne žiadať, aby sa táto podpora dostala vyslovene a veľmi konkrétne do programového vyhlásenia vlády a nebudeme ochotní podporovať priority iných strán, pokiaľ sa tak nebude diať.

Systematická a overená práca s mládežou je najlepšou prevenciou proti negatívam dnešnej doby a zároveň najlepšou investíciou do budúcnosti Slovenska.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články