Pre politické názory mu banka zrušila účet. Teraz v nej padajú hlavy aj ceny akcií

F16pjLeWAAAjOoj Nigel Farage a Alison Roseová. Foto: Jim Ferguson/Twitter

Príbeh britského euroskeptického politika Nigela Faragea odštartoval v júni, keď mu banka Coutts uzavrela účet, pričom sa neskôr ukázalo, že tak spravila pre jeho politické názory. V Spojenom kráľovstve sa zdvihla vlna kritiky od politikov až po bežných občanov. V banke už preto niektoré hlavy padli. A ďalšie sú zrejme na rade.

Kauza zrušenia účtu britského politika a euroskeptika Nigela Faragea má v Spojenom kráľovstve dohru. V stredu odstúpila z funkcie Alison Roseová, výkonná riaditeľka (CEO) konglomerátu National Westminster Bank (NatWest), pod ktorý spadá aj inkriminovaná banka pre majetných klientov s názvom Coutts, ktorá politikovi prestala viesť jeho účet.

Vo štvrtok odstúpil z funkcie aj Peter Flavel, šéf banky Coutts, ktorá patrí pod NatWest.

„Dohodol som sa s Petrom Flavelom, že po vzájomnej dohode s okamžitou platnosťou skončí vo funkcii výkonného riaditeľa spoločnosti Coutts a vedúceho našej divízie Wealth Buinesses. Aj keď mi je osobne ľúto, že strácam Petra ako kolegu, verím, že toto rozhodnutie je správnym krokom pre spoločnosť Coutts a celú skupinu,“ uviedol nový CEO konglomerátu Paul Thwaite, ktorý vo funkcii nahradil Alison Roseovú.

Tá pomerne úspešne šéfovala NatWest štyri roky. Zo svojej vysokej pozície sa však porúčala z dôvodu, že poskytla dôverné informácie spravodajcovi BBC o účte Nigela Faragea.

„Urobila som vážnu chybu v úsudku, keď som s BBC diskutovala o vzťahu Nigela Faragea s bankou,“ uviedla v utorok. Dozorná rada banky jej pritom o pár hodín neskôr vyslovila dôveru. Deň na to však odstúpila z funkcie.

Alison Roseová. Foto: Peter Lloyd/Twitter

BBC sa už ospravedlnila

Britský web BBC (British Broadcasting Corporation) sa pred niekoľkými dňami takisto ospravedlnil Nigelovi Farageovi za nepresnú správu o dôvodoch zrušenia jeho účtu v banke Coutts. Dňa 4. júla totiž uviedol, že Farage už nespĺňa finančné požiadavky pre Coutts (vklady tam musia byť v istej výške), pričom sa odvolával na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Farage však neskôr získal správu spoločnosti Coutts, v ktorej sa uvádzalo, že boli zohľadnené aj jeho politické názory. Ospravedlnenie od BBC prijal, no uviedol, že otázky pre spoločnosť Coutts zostávajú.

„Nestáva sa často, aby sa BBC ospravedlnila,“ uviedol Farage s tým, že ho to teší. „Na strane BBC nie je žiadna chyba ani žiadna vina. Teraz to ide priamo na vrub bankovej skupiny NatWest (vlastníkov spoločnosti Coutts, pozn. red.),“ dodal.

„Niekto v tejto skupine sa rozhodol, že je vhodné, legálne a etické, aby unikli podrobnosti o mojej osobnej finančnej situácii. (…) Je to podľa mňa nesprávne na každej úrovni – a práve na to by sa mala zamerať pozornosť a aj sa zameria,“ skonštatoval pred niekoľkými dňami, pričom neskôr vysvitlo, že informácie išli z banky von priamo od výkonnej riaditeľky NatWest Alison Roseovej.

Príbeh ešte bude mať dohru


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami