Zelenskyj vyhodil všetkých regionálnych šéfov náborových centier

Druhý summit Európskeho politického spoloèenstva Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že šéfovia všetkých ukrajinských regionálnych vojenských regrutačných stredísk budú odvolaní z funkcie v dôsledku obáv z korupcie. Informoval o tom spravodajský portál FRANCE 24.

„Tento systém by mali riadiť ľudia, ktorí presne vedia, čo je vojna a prečo je cynizmus a úplatkárstvo počas vojny vlastizradou,“ uviedol vo vyhlásení v aplikácii na zasielanie správ Telegram.

Zelenskyj uviedol, že za vykonanie rozhodnutia bude zodpovedný najvyšší generál Valerij Zálužný a že nových kandidátov na tieto posty najprv preverí ukrajinská domáca bezpečnostná služba.

K hromadnému prepúšťaniu došlo v čase, keď Ukrajina vyzvala civilistov v blízkosti severovýchodnej frontovej línie, aby sa evakuovali, keďže Rusko zintenzívnilo útok s cieľom dobyť územie, ktorého sa už raz počas konfliktu zmocnilo.

Ukrajina čelí problémom pri nábore nových vojakov, keďže vojna s Ruskom trvá už skoro 18 mesiacom a armádu občas zasiahnu škandály odhaľujúce úplatkárstvo alebo tvrdé náborové taktiky.

Hrozil aj pád ministra obrany

Už začiatkom februára hrozilo odvolanie ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. Dôvodom bol škandál zmlúv na potraviny, ktoré predpokladali platenie výrazne nadhodnotených cien. V súvislosti s pobúrením verejnosti bol prepustený jeden z Reznikovových námestníkov, pričom svoje funkcie medzitým opustili aj ďalší dvaja vysokí úradníci.

Blízky spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského David Arahamia vtedy uviedol, že ukrajinské „silové“ agentúry – podobne ako ministerstvo obrany – by počas vojny nemali viesť politici, ale ľudia so skúsenosťami v oblasti obrany alebo bezpečnosti. Ministra Reznikova však nakoniec neodvolali napriek tomu, že k tomuto kroku údajne Kyjev tlačili aj západní politici.

Odvolaných vojakov nahradia veteráni

Podľa prezidenta bolo začatých 112 trestných konaní voči zamestnancom náborových centier, 33 osôb má štatút podozrivých. Zelenskyj povedal, že odvolaných vojenských komisárov by mali nahradiť vojnoví veteráni.

Úrad ukrajinského prezidenta v samostatnom vyhlásení uviedol, že všeobecná mobilizácia Ukrajiny je kľúčovou oblasťou, v ktorej inšpektori odhalili prípady korupcie. Tie podľa neho „predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť a podkopávajú dôveru v štátne inštitúcie“.


Ďalšie články