Nedeľa pri vyhliadkovej veži „Čerešenka": Ochutnajte stredovek na tanieri

ČIŽATICE – Vyhliadková veža Čerešenka, medzi obcami Čižatice a Chrastné, bude v nedeľu 20. augusta už desiatykrát svedkom opätovného návratu do stredovekých čias.

367493893_678852237596761_8689032098086086792_n Vyhliadková veža Čerešenka. FOTO: Stredovek na tanieri FB

Spoznajte remeslá, zažite atmosféru turnajov

O živote v stredoveku sa dozviete viac prostredníctvom ukážok dobových remesiel. Mnohé z nich ako hrnčiarstvo, keramika, šúpoliarstvo či drevorezbu, si budete môcť vyskúšať.

Čaká na vás i kolbište – ukážky bojov i stredoveký turnaj, sokoliari so svojimi skrotenými dravcami, ktorých sa budete môcť dotknúť. Budete môcť ochutnať i dobovú stredovekú kuchyňu. A to všetko za sprievodu stredovekej hudby. Podvečernú atmosféru zapadajúceho slnka umocní ohňová šou a vzdušná akrobacia.

Ako sa stavala „Čerešenka“

Počas podujatia sa dozviete i zaujímavosti a pikošky z výstavby veže od Viktora Dulinu, predsedu OZ Čerešenka, ktorý je zároveň dlhoročným „kastelánom“ veže. Prezradí, čo všetko starostlivosť o takúto vežu znamená a či každý kastelán musí mať kľúče.

Pre deti sú pripravené ďalšie aktivity ako maľovanie na tvár, či možnosť zajazdiť si na milých poníkoch. Pri rozhľadni je aj detské ihrisko, kde sa deti môžu do sýtosti zabaviť. „Stredovek na tanieri je podujatie, ktoré nám na chvíľu otvára brány do stredoveku. Je zároveň podujatím plným netradičných zážitkov pod holým nebom,“ dodáva Viktor Dulina, predseda OZ Čerešenka.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok