Dokáže ešte Slovensko v EÚ hájiť svoje záujmy? Odpovedajú Sulík, Matovič, Danko či Fico

Untitled_Artwork 136 Zdroj: Vlado Palša

ANKETA Musíme udržať princíp jednomyseľnosti v EÚ všade, kde sa to len dá. Slovensko má 1 percento „akcií“ EÚ, taká bude aj naša pozícia v EÚ v prípade straty práva veta a väčšinových hlasovaní. Slovensko má odolať pokusom o federalizáciu a snažiť sa o presadzovanie svojich záujmov cez intenzívnejšiu spoluprácu s krajinami V4, hovoria v ankete Štandardu politici.

Prinášame ďalšiu zo série ankiet, v ktorých sa Štandard politikov, ekonómov a zamestnávateľov pýta na ich postoje ohľadom hlavných ekonomických výziev Slovenska. Politických predstaviteľov sme sa v dnešnej ankete spýtali:

Ako má Slovensko zabezpečiť konkurencieschopnosť svojej ekonomiky a presadzovanie svojich ekonomických záujmov v rámci EU. Aká je vaša pozícia k politikám Green Dealu?

Z politických strán sme oslovili všetky, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu. Na otázky odpovedali Robert Fico (Smer), Igor Matovič (OĽaNO), Peter Pellegrini (Hlas), Andrej Danko (SNS), Richard Sulík (SaS), Milan Krajniak (Sme rodina), Jozef Hajko (KDH) a Milan Uhrík (Republika).

Odpovede zamestnávateľov a ekonómov prinesieme zajtra, v utorok.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas

Slovensko sa po pandémii zobudilo do nového sveta. Doteraz sme vo všetkých oblastiach rozvíjali koncept komparatívnych výhod, čo znamená, že „robíme to, v čom sme dobrí“. V novom svete platí logika komparatívnych výhod len obmedzene. Limitom je všeobecný hospodársky záujem, ktorý prirodzene zahŕňa energetickú bezpečnosť, potravinovú sebestačnosť a sociálnu spravodlivosť. V tomto kontexte je nevyhnutné naštartovať inováciami riadenú ekonomiku a previesť Slovensko cestou modernizácie, zmysluplnej implementácie politiky Green Deal a prechodu na priemysel 4.0.

Andrej Danko, predseda SNS

Konkurencieschopnosť našej ekonomiky vieme zlepšovať aj mnohými vnútroštátnymi opatreniami vo vzťahu k podnikateľom a ich prilákaniu na slovenský trh. Medzi takéto opatrenia patria napríklad: čo najvyššia stabilita právnych noriem, znižovanie daňového a odvodového zaťaženia, znižovanie byrokracie, ale aj zabezpečenie dostatku vzdelaných a zručných zamestnancov. To znamená, že aj náš školský systém musí reflektovať na aktuálne požiadavky trhu práce. Ako malý členský štát v rámci EÚ máme osamote obmedzené možnosti. Slovensko je však aj členom V4, ktoré pri presadzovaní jednotného postoja v EÚ už predstavuje významný hlas. Preto sme zástancami silnej spolupráce štátov V4, aby tieto spoločne na pôde EÚ zastavovali všetky umelo pretláčané hodnotové a ekonomické nezmysly. Dobrým príkladom je nedávno schválený koniec predaja spaľovacích áut v roku 2035, ktorý ide jednoznačne proti záujmom Slovenska, keďže náš priemysel je zatiaľ založený práve na výrobe takýchto áut. Preto sa nám z globálneho pohľadu aj Európska zelená dohoda momentálne javí ako absurdná, pokiaľ na ňu nepristúpia aj všetky ostatné kontinenty.

Milan Krajniak, podpredseda Sme rodina

Slovensko má byť subjektom, nie objektom dejín, a preto musíme brániť naše právo veta v EÚ. Musíme udržať princíp jednomyseľnosti v EÚ všade, kde sa to len dá. Slovensko má 1 percento „akcií“ EÚ, taká bude aj naša pozícia v EÚ v prípade straty práva veta a väčšinových hlasovaní. Ako vidíme v prípade Ukrajiny a energetickej krízy, naše záujmy môžu byť veľmi odlišné od záujmov Nemecka, Francúzska alebo Holandska. Okrem toho sa bez práva veta staneme ako Slovensko bezbrannou korisťou pre európskych progresívcov. Naším bytostným záujmom je, aby sa maximum rozhodovania o Slovensku realizovalo na Slovensku.

Richard Sulík, predseda strany SASKA

Green deal je tu, treba to rešpektovať a urobiť z neho to najlepšie, čo sa dá. Slovensko má v jadre veľkú výhodu, navyše koncom tohto roka bude odstavená posledná uhoľná elektráreň.

Milan Uhrík, predseda hnutia Republika

Odmietame „zelenú politiku EÚ“ a vôbec celý klimatický alarmizmus, ktorý už prerastá do akéhosi novodobého náboženstva. Prírodu chceme chrániť rozume a s láskavou starostlivosťou tak, aby to nezlikvidovalo našu ekonomiku. Lebo chudobné krajiny nie sú vždy ekologickejšie. Budeme podporovať rozvoj jadrovej energetiky na Slovensku, ktorá postupne nahradí tzv. „dymiacu ekonomiku a dopravu“. Cenotvorba energií bude v rukách štátu, nie v rukách burzových špekulantov. Prechod na ekologickejšiu dopravu nebudeme presadzovať úradnými zákazmi (viď zákaz spaľovacích motorov), ale pozitívnymi stimulmi.

Robert Fico, predseda Smeru

Smer má jasnú pozíciu podporovať na úrovni EÚ len také rozhodnutia v sankčnej politike a environmentálnej politike, ktoré nebudú ohrozovať konkurencieschopnosť EÚ ako celku a Slovenska zvlášť. V tomto bude Smer-SD v prípade účasti zaujímať na európskej úrovni nekompromisné postoje.

Igor Matovič, predseda OĽaNO

Ľudia, ktorí dávajú na Slovensku prácu iným, vedia, čo potrebujeme. A hovoria to unisono. Stačí ich počúvať. A realizovať to, čo im pomôže. Lebo to v konečnom dôsledku pomôže nám všetkým. Ide najmä o jasné ekonomické pravidlá a ich dodržiavanie, zodpovedných a pracovitých zamestnancov, kvalitné a jednoduché procesy a zameranie na potreby klienta (občana).

Potrebujeme pre úspech Slovenska skombinovať to najlepšie z úspechu Nemecka a jeho štandardu a podporiť to dynamickými opatreniami pre podnikateľské prostredie ako napr. v Írsku.

Úspech Slovenska je dlhodobo naviazaný na spoluprácu a úspech motora Európy – Nemecka. Vo väčšine kľúčových otázok musí byť naša hospodárska politika korelujúca s nemeckou. Pri presadzovaní vlastných individuálnych slovenských záujmov vrátane záujmov v oblasti environmentálnych politík vrátane jadrovej energetiky musí byť naša pozícia asertívna, jednoznačne obhajujúca pozíciu našich občanov a firiem.

Jozef Hajko, ekonomický expert KDH

Európska únia ako celok bude silná, ak sa bude dariť jednotlivým štátom. Sme proti jej federalizovaniu. Konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky vnímame vo využití výhod, ktorými republika disponuje. Môžu nimi byť prírodný profil a dostatok vodných zdrojov, rozvinutý energetický sektor, vysoká adaptibilnosť obyvateľov. Vláda musí aktívne vystupovať v národnom záujme, napríklad presadzovať riešenia, na ktoré je republika odkázaná z hľadiska štruktúry priemyslu.
Dlhodobé záväzné ciele v Únii sa nesmú prijímať od stola alebo pod tlakom lobovania, Slováci by
sebavedomo mali presadzovať zdravý rozum.

Progresívne Slovensko na otázku Štandardu neodpovedalo.


Ďalšie články