Košičankám venoval Vašo tanec a ospravedlnenku pre mamu

V sobotu dopoludnia zasiahla celú krajinu smutná správa o náhlom odchode výborného muzikanta a speváka Vaša Patejdla, ktorý svoje meno dlhé roky spájal s kapelou Elán. Osobnú skúsenosť so známym hudobníkom a jeho druhom za barom Jankom Lehotským mala pred rokmi aj Košičanka Petra a jej kamarátka. S Patejdlom si pred záverečnou zatancovali a dostali autogram nevšedného druhu.

Podobal sa na Vaša

Petra prišla s kamarátkou do košického Jazz klubu v čase, keď sa blížila záverečná a personál už vykladal stoličky. Popíjali tu dvaja muži, z ktorých jeden im nápadne pripomínal člena kapely Elán. Petra spomína, že tomu nápadu sa najprv obe smiali. Patejdlovho „dvojníka“ však predsa len oslovili. A urobili dobre, pretože získali cennú spomienku i pamiatku.

„Lehotský nás začal štípať na líčka a hovoril: Joj, dievčatá, vy musíte ešte vypučať! Vašo bol veľmi vysoký a vyzeral oveľa lepšie ako v telke. Vzal nás obe, každú pod jednu ruku a zatancoval si s nami,“ porozprávala Petra.

Slávny hudobník napísal „prepáč“ aj mame

Dvojici muzikantov sa s dievčatami páčilo. „Začali nás zdržiavať. Kamoška povedala: Už musím ísť domov, ale keby ste mi napísali ospravedlnenie pre mamku, určite by mi prepáčila, že meškám. Dala Patejdlovi krabičku od cigariet a on jej tam napísal: Mami, prepáč. Vašo.“

Keď ráno prišla tragická správa o jeho odchode, podľa Petry bol ich spoločný tanec prvé, na čo si spomenula.