FOTO Smerovník v Košiciach a jeho tajomstvo: Čo má toto dielo spoločné s Tureckom?

KOŠICE – Obyvateľov Košíc už tak veľmi neláka, avšak stále púta pozornosť návštevníkov, ktorí sa o ňom dočítali v turistickom bedekri. Reč je o tzv. strome partnerských miest.

smerovník 5 Smerovník sa nachádza pred obchodným domom. FOTO: Eva Mikulová

Kovový smerovník pred „Dargovom“ dal vytvoriť bývalý primátor Košíc Zdenko Trebuľa a inšpiroval sa až v ďalekej tureckej Burse. V tomto našom partnerskom tureckom meste tiež stojí podobný strom. Bývalej hlave metropole východu sa tak zapáčil, že sa rozhodol, aby niečo podobné vzniklo i u nás.

Posledným mestom, s ktorým nadviazali Košice spoluprácu v roku 2016, je Hočiminovo mesto vo Vietname. FOTO: Eva Mikulová

Koľko je partnerských miest?

Dielo vytvorili košickí strojári z VSS podľa námetu študenta Fakulty úžitkového umenia TU Košice, Tomáša Gregu. On priniesol konkrétny návrh v podobe 2,5 metrov vysokého oceľového „stromu“. Konáre smerujú k jednotlivým partnerským mestám s vyznačením ich vzdialenosti od Košíc.

Počet miest na „strome“ už však nie je aktuálny. Od roku 2001, kedy bol strom inštalovaný, nadviazalo mesto partnerskú spoluprácu s ďalšími mestami. Na oficiálnej stránke mesta je uvedených 22 partnerských miest. Posledným mestom, s ktorým nadviazali Košice spoluprácu v roku 2016, je Hočiminovo mesto vo Vietname. Pre zaujímavosť, prvým naším partnerským mestom bol nemecký Wuppertál. Je ním od roku 1996.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok