Čaputová a Ódor bojkotujú odovzdávanie Ceny Jozefa Miloslava Hurbana, prekáža im Kuffa

2220231505_nova_vlada_prezidentka_54958577 Prezidentka Čaputová a premiér Ódor. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana odovzdáva 1. septembra predseda Národnej rady Slovenskej Republiky. Podľa zdroja denníka Štandard sa prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor na tohtoročnom ceremoniáli odmietli zúčastniť. Dôvodom mala byť údajne skutočnosť, že jedným z ocenených bude kňaz Marián Kuffa.

Medzi vyznamenanými boli okrem Mariána Kuffu tento rok aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, arcibiskup Stanislav Zvolenský, herec Juraj Kukura, bábkoherečka Viera Dubačová, vedec Fedor Gömöry, rektor Paneurópskej vysokej školy Juraj Stern, rakúsky politik Wolfgang Sobotka, odborník na jadrovú energetiku Štefan Rohár, a skupina politických väzňov (Tomáš Konc, Branislav Borovský a Alojz Gabaj).

Týchto troch mužov v roku 1983 zadržala pohraničná stráž pri prenášaní náboženskej literatúry cez poľsko-slovenské hranice v horách. Prvé mesiace väzby vrátane Vianoc prežili v poľskom väzení, neskôr boli prevezení na Slovensko a odsúdení.

Ocenenie Jozefa Miloslava Hurbana určené pre osobnosti slovenského spoločenského, kultúrneho a ekonomického života v roku 2018 zaviedol Andrej Danko ako „protiváhu“ štátnych vyznamenaní, ktoré udeľuje prezident republiky.

Ľudovít Ódor pred odovzdávaním ceny vyjadril presvedčenie, že „každému jednému z nás, ale aj spoločnosti ako celku by prospelo prestať hľadať neexistujúcich nepriateľov, rozdúchavať iracionálne vášne, nálepkovať a stigmatizovať“.

Denníku Štandard k neúčasti premiéra na slávnostnej schôdzi poskytol stanovisko hovorca Úradu vlády SR. „Pre neúčasť na slávnostnej schôdzi NR SR sa predseda vlády rozhodol pre prebiehajúcu/vrcholiacu predvolebnú kampaň a snahu nebyť jej súčasťou.“

Kancelária prezidentky SR redakcii odpovedala: „Prezidentka sa na odovzdávaní štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana nezúčastňuje, výnimkou bola vlaňajšie slávnostné odovzdávanie ocenení pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.“

Oficiálny program osláv Dňa ústavy však naznačuje, že sa Zuzana Čaputová odovzdávania ceny J.M Hurbana mala zúčastniť.

Denník Štandard zároveň z dôveryhodného zdroja vie, že kancelária prezidentky v tejto otázke nehovorí pravdu. S účasťou hlavy štátu na odovzdávaní ocenenia J.M. Hurbana sa údajne počítalo ešte včera.

Rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa je známy svojou charitatívnou činnosťou, no kritike začal čeliť aj pre svoje kontroverzné vyjadrenia na adresu homosexuálov. V roku 2014 napríklad vyhlásil, že niektorí gejovia a lesby sú niekedy horší než vrahovia. Podľa Kuffu ide o „sekundárnych“ gejov, ktorí „nevedia, čo od rozkoše“ a takých, ktorí šíria LGBT agendu „kupovaním“ si sudcov, prokurátorov či psychiatrov.

„Vy o nich pekne rozprávate, ale ja s nimi žijem. Mám ich rád,“ uviedol však Kuffa o gejoch, ktorých označil za „primárnych“ a ktorí sa podľa jeho slov chcú zmeniť.

Marián Kuffa v obci Žakovce v okrese Kežmarok založil Inštitút Krista Veľkňaza, ktorý na východnom Slovensku spravuje útulok pre bezdomovcov, domov sociálnych služieb, ženský útulok, zariadenie pre matky s deťmi a zariadenie pre seniorov.

(dv, ste)


Ďalšie články