Keď som kričal na premiéra

02_Vateska_MZ-1-2048x1365 Richard Vašečka. Foto: Matúš Zacajac

Keby ste sa opýtali ľudí, čo im prekážalo najviac na vládnej koalícii v tomto volebnom období, väčšina by asi odpovedala: „Neustále hádky.“ Na druhej strane nám vyčítajú – pokojne aj tí istí ľudia –, prečo sme sa neozvali.

Kresťanská únia hádkami čas nestrácala. A ozývali sme sa vždy, keď to bolo potrebné. Nerobili sme to však na tlačovkách alebo v médiách, ale tam, kde sa to má diať – na stretnutiach s lídrami strán, na poslaneckom klube, pri osobných stretnutiach s členmi vlády.

Áno, tento spôsob má jednu nevýhodu. Neviete si nazbierať politické body na úkor svojich koaličných partnerov.

Tak to robila SaS. Tá nielenže neustále stresovala koalíciu svojimi verejnými vyjadreniami, ale povalila za toto volebné obdobie dokonca nie jednu, ale až dve vlády. A nakoniec jej to vôbec nepomohlo. Mesiac pred voľbami sa potáca na hranici zvoliteľnosti.

Na začiatku volebného obdobia som si stanovil za strategický cieľ pôsobiť ako podpredseda najväčšieho poslaneckého klubu a podpredseda Kresťanskej únie tak, aby táto vláda vydržala celé volebné obdobie. A tak sme sa aj správali.

Kresťanská únia bola maximálne konštruktívnou a lojálnou súčasťou koalície. Ak sme mali problémy či námietky, riešili sme ich tak, aby to neškodili vláde. Najčastejšie dlhými nočnými rokovaniami.

Ja osobne som bol rozhodnutý byť lojálny najmä k premiérovi Eduardovi Hegerovi. Neľutujem to. Lojalitu pokladám za veľmi dôležitú nielen v politike. Som však sklamaný z toho, že Edo nebol vždy lojálny voči nám. A ešte viac som sklamaný z mnohých ďalších, ktorí hrali čoraz viac na seba.

Kresťanská únia nehrala na seba. Robili sme dokonca veci, o ktorých sme vedeli, že nám budú politicky škodiť, ale budú dobré pre vládu a najmä pre Slovensko.

Veľmi často sme sa ozývali. Mnohokrát to boli aj hodnotové témy. Pri otázke otvorenia kostolov pred Veľkou nocou 2021 – to už bol premiérom Heger – sme na seba s Edom doslova kričali do telefónu. Nebol to nepriateľský rozhovor, ale obaja sme boli silne presvedčení o správnosti svojho stanoviska. Ja som zastával predovšetkým náboženskú slobodu, Edo predovšetkým ochranu zdravia a životov. Pričom sme obaja chápali pohľad toho druhého.

O všetkých týchto dlhých nočných stretnutiach a telefonátoch neviete a ani nemusíte vedieť. Stačí, keď vidíte výsledky. A tie sú veľmi dobré. Podpora rodín s deťmi či seniorov. Ochrana manželstva muža a ženy. Podpora cirkevného školstva a domáceho vzdelávania.

Kresťanská únia je solídny politický partner. My vlády nepodrážame, ale sme v nich dôrazným hlasom, ktorý upozorňuje na hodnotový kompas. Máme hodnoty, skúsenosti aj výsledky.

Nepôjdeme so Smerom a nebudeme ani súčasťou vlády Hlas-PS-SaS. Našimi najbližšími partnermi sú naši koaliční partneri, s ktorými sme vládli a s ktorými opäť kandidujeme – OĽaNO a Za ľudí. Svojou prorodinnou a konzervatívnou orientáciou sú nám blízke Sme rodina a KDH.

S nami máte istotu, že naše hodnoty nezradíme, aj keď sa koaličný partner „postaví na hlavu“ a položí dve vlády. Môžete nám veriť a môžete sa na nás spoľahnúť aj v ďalšom volebnom období.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor na publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články