Klamal som vás. Baťo spustil antikampaň proti Matovičovi

S pribúdajúcimi septembrovými dňami sa zvyšuje aj antikampaň proti politickým stranám. Používateľom sociálnych sietí posledné dni vyskakuje reklama s odkazom na stránku Matovic.sk. Tá zobrazuje niekoľko videí sklamaných voličov a výrokov, ktoré Igor Matovič sľúbil pred voľbami, ale nesplnil. Autorom je politikov niekoľkoročný protivník Rado Baťo, ktorý za antikampaň môže dostať pokutu až stotisíc eur.

antikmapň Antikampaň proti OĽaNO a priatelia. Reprofoto: Matovic.sk

„Volila som Igora Matoviča, pretože sľuboval, že na operácie sa bude čakať kratšie, že k lekárovi sa budem môcť objednať online a že postaví nové nemocnice. Nič z toho nesplnil. Moja mama čakala na operáciu dlho a nové nemocnice nestoja a počas pandémie zbytočne umierali ľudia, lebo nepočúval odborníkov. Igor Matovič ma sklamal, preto už OĽaNO volič nebudem,“ hovorí vo videu anonymná žena.

Tento záznam je súčasťou antikampane s názvom „Klamal som vás“, ktorá sa pred predčasnými parlamentnými voľbami spustila proti šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi.

„Igor Matovič chcel bojovať proti našim ľuďom, pritom do vysokých pozícií dosadzoval tých svojich. kritizoval rodinkárstvo za minulých vlád, no sám dohadzoval zákazky svojim kamarátom. Nezaviedol ani tú hmotnú zodpovednosť politikov. A boj proti mafii? Jedno veľké fiasko,“ konštatuje sa v ďalšom spote.

55 dôkazov proti Matovičovi

Okrem videí sklamaných voličov sa na stránke matovic.sk nachádza aj 55 konkrétnych sľubov, ktoré dal Matovič pred parlamentnými voľbami 2020 a nesplnil ich. Pri každom tvrdení sa dá kliknúť na tlačidlo „Zistiť viac“ a používateľovi sa zobrazí článok s predmetnou kauzou.

Lídrovi Obyčajných tam napríklad vyčítajú, že chcel mať kandidátku plnú čestných obyčajných ľudí a boj proti korupcii, ale do parlamentu dostal napríklad Romana Mikulca, ktorý nosí značkové hodinky za desaťtisíce eur a je podozrivý, že zobral úplatok až stotisíc eur.

Spomínajú aj exposlanca Jána Heráka, ktorý je obvinený zo sexuálneho zneužívania, ťažkého ublíženia na zdraví a dokonca aj znásilnenia alebo Jána Budaja, ktorý spolupracoval s ŠtB. Matovičovi zasa vyčítajú, že protizákonne udelil bezpečnostnú previerku špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, stretával sa s kajúcnikmi ako Ľudovít Makó a Bernard Slobodník a titul získal podvodom, lebo si sám nepísal diplomovú prácu.

Antikampaň sa šíri aj na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a TikTok, a to dokonca cez platenú reklamu.

Je za tým dávny nepriateľ Rado Baťo

Portál Aktuality.sk zistil, že nejde o anonymnú aktivitu sklamaných voličov. Jej autorom je novinár, exporadca Ivety Radičovej a Andreja Kisku a niekdajší podpredseda Dobrej voľby Rado Baťo. Ten nepovažuje za problém, že antikampaň je anonymná, lebo dôležité je podľa neho to, že „obsahuje pravdu“.

„Stránku som vytvoril preto, lebo si myslím, že je prospešné urobiť pánovi Matovičovi bilanciu toho, čo urobil a neurobil vo svojej funkcii,“ hovorí pre Aktuality.sk. Priznal, že na ňu minul „niekoľko tisíc“ z vlastných peňazí a Dobrá voľba s tým nič nemá.

Podľa Aktualít ho môže tento počin stáť niekoľkotisícovú pokutu, lebo pred voľbami môžu robiť kampaň či antikampaň iba politické strany a ich kandidáti. Baťo však v predčasných parlamentných voľbách nekandiduje. Strana Dobrá voľba zanikne a jej členovia vstúpia do strany Hlas.

Za porušenie zákona môže ústredná volebná komisia udeliť pokutu vo výške tri- až stotisíc eur. Baťo však považuje tieto predvolebné pravidlá za príliš tvrdo nastavené a v prípade pokuty je pripravený súdiť sa.

Útočia na seba už vyše dva roky

Baťo má s Matovičom pohnuté vzťahy už od obdobia pandémie, konkrétne od marca 2021. Líder Obyčajných vtedy kritizoval jeho manželku a šéfku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú pre jej postup pri registrácii ruskej vakcíny Sputnik V. Novinár preto zverejnil Matovičovo telefónne číslo a podal naňho aj trestné oznámenie.

V máji tohto roku Baťova iniciatíva Mali ešte žiť podala na Generálnu prokuratúru SR podnet s cieľom preveriť postup zodpovedných funkcionárov štátu v období pandémie COVID-19, ktorá si na Slovensku vyžiadala vysoký počet nadmerných úmrtí.

O vyjadrenie k antikampani Klamal som vás sme požiadali aj vedenie strany OĽaNO a priatelia. Článok budeme aktualizovať po dodaní odpovedí.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok