Búrlivé zastupiteľstvo v Košiciach: Po hádke s primátorom Lörinc skončil vo funkcii

KOŠICE – Na utorkovom košickom mestskom zastupiteľstve bolo už tradične rušno. Poslanci podali aj pozmeňovacie návrhy, iné body presunuli na ďalšie zasadnutie. No najväčšie zemetrasenie vyvolal bod, ktorý upozorňoval na možnosť mesta zapojiť sa do Dlhopisového programu garantovaných výnosov pre akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

kolazdfs Na zastupiteľstve bolo poriadne dusno. FOTO: Boris Macko, FB LADISLAV LORINC

Poslanci mohli hlasovať za dve možnosti. Buď zobrať na vedomie možnosť mesta zapojiť sa do programu, alebo odmietnuť možnosť mesta participovať na tomto programe. Tu došlo k výmene názorov viacerých poslancov, no dominovala prestrelka medzi košickým primátorom Jaroslavom Polačekom a poslancom Ladislavom Lörincom. „Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) prišla s návrhom, ktorý vznikol na základe tlaku malých akcionárov. Tí sa sťažujú na to, že z malého množstva akcií VVS nič nemajú. My sme silný akcionár s vyše 20 percentami a môžeme veci ovplyvňovať. Nechcem byť v takej pozícii, že som odmietol niečo spraviť a nespravil som,“ informoval primátor. Narážal na to, že je tu možnosť výmeny akcií za dlhopisy. Mesto by takto teoreticky mohlo získať aj milióny eur. Doplnil, že mesto prejavilo záujem o takúto možnosť 3. júla tohto roku. „Keby som to nespravil, mohli by ma obviniť, že som mesto pripravil o milióny. Ani pán Lörinc na mestskej rade nič nenamietal,“ dodal primátor. Narážal tým na členstvo Ladislava Lörinca v predstavenstve VVS, a. s.

Spor o mlčanlivosti

Viacerí poslanci ale namietali, že VVS sa od takejto aktivity dištancuje a údaje, ktoré mesto uviedlo, považuje za nepravdivé. Zareagoval aj Lörinc. „Bavíme sa tu o všeobecných veciach. Je to politický boj, som medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane musím obhajovať záujmy mesta, na strane druhej zase záujmy VVS, aby som ju nepoškodil,“ povedal Lörinc. Toho zároveň mrzelo, že hoci je zástupcom mesta v predstavenstve VVS, magistrát s ním, až na jednu výnimku, o veciach súvisiacich s vodárňami vôbec nekomunikoval. Navyše je, vzhľadom na niektoré skutočnosti týkajúce sa VVS, povinný zachovávať mlčanlivosť.

Nato sa Polaček ohradil s tým, že Lörincovi v pondelok volal, no ten mu telefón nezdvihol. „Treba si uvedomiť, že o premene akcií na dlhopisy nakoniec nerozhodujú mestá a obce, zastupiteľstvá, akcionári, ale predstavenstvo VVS. Potrebujeme jasnú garanciu a musíme vedieť, ako budeme v predstavenstve obhajovaní. A ja nesúhlasím s názorom, že poslanec mesta neháji akcionára, ale háji len záujmy vodárni. Toto si musíme veľmi rýchlo ujasniť,“ povedal Polaček. Podľa neho sa na Lörinca s otázkami obrátili poslanci aj predstavitelia mesta na mestskej rade a odpovede nedostali. Rovnako mali dopadnúť aj listy od magistrátu. Podporil ho tiež viceprimátor Marcel Gibóda, ktorý uviedol, že VVS poslala mestu list, v ktorom sa okrem iného uvádza, že informácie týkajúce sa dlhopisového programu nie sú definované ako tie, o ktorých je nominant mesta povinný zachovávať mlčanlivosť ako člen štatutárneho orgánu VVS.

Kvôli svedomiu abdikoval

„Ja som zvedavý na zápisnicu z mestskej rady, lebo tu odznelo veľmi veľa poloprávd a klamstiev. Ale chápem, že chcete využiť príležitosť a kopnúť si do mňa,“ reagoval Lörinc s tým, že na všetky listy, ktoré od mesta dostal, odpovedal. Navyše argumentoval aj tým, že na mestskej rade hodinu odpovedal na všetky otázky. Apeloval aj na mesto, nech zorganizuje stretnutie s predstaviteľmi VVS, aby odpovedali na otázky, čo sa nestalo.

Nato primátor kontroval tým, že vedenie VVS pozvali na utorkové zasadnutie zastupiteľstva, no neprišli. „Vzhľadom na to, čo tu bolo povedané a čo sa udialo v posledných mesiacoch, chcem zdôrazniť, že členom predstavenstva VVS som zhruba od decembra 2022. Dlhodobo sa stretávam s tým, že som ako člen predstavenstva obchádzaný. Mesto rokuje bezo mňa, neinformuje ma a jedná priamo s VVS. Vzápätí je účelovo pripravený takýto materiál, aby sa strhla diskusia. Jedno sa robí navonok a druhé zase v pozadí. Mne toto svedomie nedovoľuje. Preto si dovolím verejne vyhlásiť, že sa vzdávam postu člena predstavenstva VVS ako nominant mesta Košice,“ uzavrel Lörinc zhruba hodinovú diskusiu s tým, že listy, v ktorých oznamuje abdikáciu, sľuboval doručiť mestu aj VVS ešte v utorok.