Kresťanská únia si požičala na kampaň od dvoch firiem milión eur. Bude to mať z čoho splatiť?

Strana Anny Záborskej si požičala od dvoch firiem milión eur na kampaň. Takmer pol milióna už minula na Obyčajné noviny, ktoré začali voličom prichádzať do schránok. Kresťanská únia tvrdí, že aj keby sa do parlamentu nedostala, pôžičku bude mať z čoho zaplatiť.

Predstavenie spoloènej kandidátky O¼ANO a priatelia, Kresanská únia a Za ¾udí Anna Záborská a Peter Pollák počas predstavenia spoločnej kandidátky trojkoalície. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) v utorok informovala, že Kresťanská únia (KÚ) si kúpila najdrahšiu jednotlivú predvolebnú reklamu vo volebnej kampani. Sú ňou Obyčajné noviny.

Majú tridsať strán a vytlačenie prvého čísla stálo 150-tisíc eur, pričom do volieb majú vyjsť ešte dve vydania. Z transparentného účtu strany vyplýva, že za tri vydania Obyčajných novín zaplatila strana takmer 450-tisíc eur. Ďalšie desiatky tisíc eur stojí ich roznáška Slovenskou poštou.

„To, že platby bilboardov politických strán sú rozdelené na viaceré platby neznamená, že to je iné plnenie. Ak má strana štyri mesiace tisíc bilboardov, zaplatí za to omnoho viac ako my za Obyčajné noviny,“ vysvetľuje pre Štandard Katarína Poláčková z tlačového oddelenia KÚ.

Noviny vydáva hnutie OĽaNO, no výdavky za ne sa objavujú na transparentnom účte KÚ, s ktorou OĽaNO kandiduje v koalícii. „Vo vnútri koalície sa dohodlo, že každá zo strán – to znamená OĽaNO, Za ľudí a Kresťanská únia – bude hradiť v spoločnej kampani rozdielne položky. Nebudeme si celú kampaň deliť na tretiny, ale každý zaplatí niečo iné. Kresťanská únia súhlasila, že zaplatí volebné noviny,“ spresňuje Poláčková.

Obyčajné noviny. Foto: Lucia Krchňavá

Pôžičku poskytli dve firmy

Prvé vydanie magazínu si už našli obyvatelia v schránkach. Kandidáti Kresťanskej únie sú až na troch predposledných stranách. Strana však trvá na tom, že noviny slúžia celej koalícii.

Vysvetľuje to tým, že v spoločnej kampani zohľadňujú, aký politický výtlak majú konkrétne strany. Podľa toho určili, koľko miest dostanú strany na kandidátnej listine a koľko priestoru sa im ujde vo volebných novinách. Za ľudí má na kandidátke OĽaNO 26 členov a Kresťanská únia dvanásť.

Že KÚ nie je až tak vidieť, súvisí vraj s tým, že jej voličmi je úzka skupina kresťanských a konzervatívnych ľudí.

„Volebná taktika je postavená na tom, akým spôsobom sa akcentujú jednotlivé témy a akým spôsobom je zložený elektorát celej koalície. Nie je to len o tom, kto koľko zaplatí, tak taký má podiel,“ vysvetľuje Poláčková.

OĽaNO bude zo svojich peňazí platiť ešte rozhlasovú a televíznu kampaň. Bližšie informácie však strana Anny Záborskej nechcela poskytnúť.

Zvyšné peniaze z miliónovej pôžičky plánuje KÚ minúť na vlastné zviditeľnenie – na terénnu kampaň, články v tlačených médiách či reklamu na rôznych online weboch.

Pomohli im dve firmy

Malá strana bude mať miliónovú kampaň vďaka vysokým pôžičkám od dvoch súkromných veriteľov.

Štvrť milióna eur jej požičala martinská tlačiareň Fork, za ktorou je sympatizant strany Radovan Kraker. Jeho tlačiareň podľa vykazovaných dát nemala voľný štvrťmilión – vlani mala síce stotisícový zisk, ale aj rovnaký úver, nemá úspory či majetok vysokej hodnoty. Kraker však Transparency vysvetlil, že ide o peniaze z jeho dlhoročného podnikania.

Akciovka niekdajšieho spoluvlastníka Unipharmy, Tomislava Jurika poskytla ďalších 700-tisíc. Po minulé roky bola v strate, vlani skončila hospodárenie so ziskom 40-tisíc eur. V účtovníctve však uvádza niekoľkomiliónové finančné zásoby. „Ide o zatiaľ najväčšiu privátnu pôžičku mimo bankových úverov v tejto kampani,“ uviedla Transparency na margo tohto úveru.

Desaťpercentný úrok je dnes na trhu bežný, tvrdí strana

Zmluvy o pôžičkách ani bližšie podrobnosti nechce KÚ zverejniť.

Strana pre denník Pravda uviedla, že obidve pôžičky sú úročené desiatimi percentami, čo je v porovnaní s úvermi iných politických strán dosť vysoká sadzba. Sympatizanti Progresívneho Slovenska (PS) napríklad hnutiu poskytli úvery pod tri percentá, podobné podmienky má aj strana Hlas, ktorá si na kampaň požičala od banky, konštatuje Pravda.

„Kresťanská únia si transparentne požičala na kampaň finančné zdroje za úrokovú sadzbu bežnú dnes na trhu. Podľa nás je omnoho zaujímavejšie sa pýtať na pôžičky rôznych strán za tri percentá pri inflácii 12,5 percenta za prvých osem mesiacov tohto roku,“ bráni sa KÚ.

Miliónovú pôžičku plánuje strana Anny Záborskej splatiť zo štátneho príspevku za voľby. Nespresnila však, koľko eur z príspevku dostane podľa spoločnej dohody. O aký podiel pôjde, keďže v koalícii sú tri strany, je vraj „vecou rokovaní“.

Trojkoalícia však v prieskumoch viackrát neprekročila sedempercentné parlamentné kvórum. Problém nevidí ani v takomto scenári. Príspevok za voľby sa delí na tri časti: za hlasy, za mandáty a na činnosť strany. Prvú tranžu dostane strana, aj keď nevstúpi do parlamentu. Stačí dosiahnuť tri percentá hlasov. „Je zmysluplné očakávať, že toľko vo voľbách získame,“ konštatuje tlačový odbor strany.

Nerobí si vrásky z toho, že by finančný obnos nestačil. „Vypočítali sme si to a vieme, že to bude dostatočné. Nevnímame to ako rizikové a evidentne to tak nebrali ani naši veritelia,“ uzatvára strana.

Je to presne podľa litery zákona

Zákon stanovuje, že na kampaň môže strana minúť maximálne tri milióny eur s DPH. Keby OĽaNO využilo obe menšie strany, na kampaň by mohlo minúť trojnásobok. Takýto ťah nepovažuje najmenšia strana trojkoalície za obídenie zákona.

„Vytvorili sme volebnú koalíciu a tým sme prebrali aj nejaké ťarchy – napríklad, že na vstup do parlamentu nám nestačí päť percent, ale potrebujeme sedem. V zmysle zákona máme oprávnenie čerpať aj výhody, ktoré sa s tým spájajú, čiže napríklad vyšší počet financií, ktoré smieme vynaložiť na kampaň. Je to presne podľa litery zákona,“ zdôvodňuje tlačové oddelenie KÚ.

Koalícia tvrdí, že limit deväť miliónov eur určite neprekročí a celková kampaň bude „oveľa lacnejšia“. OĽaNO plánuje minúť do troch miliónov eur. Podobne ako KÚ aj strana Za ľudí Veroniky Remišovej podľa ich vyjadrenia chystá miliónovú kampaň. Spolu by tak trojkoalícia mohla prekročiť päťmiliónovú hranicu.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok