V Košiciach vystúpi vynikajúci český klavirista Matyáš Novák

KOŠICE – Pre Košičanov, ktorí milujú klasickú hudbu, pripravili organizátori Dní českej kultúry 2023 dve skutočné lahôdky. Vo Východoslovenskej galérii v Košiciach to bude v utorok 3. 10. 2023 o 18.00 hod. recitál vynikajúceho českého klaviristu Matyáša Nováka Na vlne priateľstva.

1

Tento koncert realizujeme v spolupráci so Štátnou filharmóniou v Košiciach. V nasledujúcich dvoch dňoch si koncert s tým istým programom vypočujú tiež poslucháči v Starej Ľubovni a Michalovciach. Program koncertu je veľmi zaujímavý, zaznejú skladby: Fryderyk Chopin – Etuda op. 10, č. 12, Nocturno op. 27, č. 2; Bedřich Smetana – České tance (výber); Ján Levoslav Bella – Klavírny kus c moll (1. časť); Ferenc Liszt – Balada č. 2, S. 171 a Bedřich Smetana/M. Novák – Vltava,“ hovorí predsedníčka Českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová, ktorá zároveň pozýva aj na ďalšie podujatie. „Iba o sedem dní neskôr, v utorok 10. 10. 2023 o 18.00 hod. sa vo Východoslovenskej galérii košickému publiku predstaví český komorný súbor mimoriadnych kvalít Kvarteto Martinů v programe Tri storočia v českej hudbe.“

Matyáš Novák začal hrať na klavíri ako päťročný. Je absolventom Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a Konzervatória Pardubice v triede profesorky Jitky Fowler Fraňkovej. V súčasnosti študuje na Hudobnej akadémii múzických umení v triede profesora Ivana Klánského. Zároveň je študentom známej klavírnej akadémie Incontri col Maestro v talianskej Imole v triede profesora Borisa Petrushanského.

Matyáš je víťazom mnohých národných a medzinárodných súťaží. Okrem iného je absolútnym víťazom Medzinárodnej súťaže mladých hudobníkov Concertino Praga (2015) v kategórii duo, držiteľom Grand Prix zo súťaže Evangelia Tjiarri v Larnake (2015) na Cypre, absolútnym víťazom Súťažnej prehliadky konzervatórií a hudobných gymnázií (2016), víťazom Jenö Takács Klavierwettbewerb (2016), víťazom Bradshaw & Buono International Piano Competition (2017). V roku 2018 získal 2. cenu a Steinway Prize na Medzinárodnej súťaži Edvarda Griega v nórskom Bergene, v roku 2022 sa stal jedným z desiatich semifinalistov Medzinárodnej súťaže Franza Liszta v Utrechte, zároveň získal diplom finalistu súťaže Paloma O´Shea Santander International Piano Competition v španielskom Santandere.

Matyáš koncertuje doma i v zahraničí, so svojimi recitálmi sa predstavil v mnohých krajinách Európy, v Thajsku a v USA. V rokoch 2015 a 2016 absolvoval dve úspešné koncertné turné po Číne. V roku 2017 debutoval v newyorskej Carnegie Hall. V tom istom roku vydal debutové CD s cyklom Ferenca Liszta Roky putovania: Rok prvý: Švajčiarsko a stal sa jedným z troch hudobníkov, ktorí získali CME International Performing Arts Grant, ocenenie udeľované Center for Musical Excellence v New Jersey. V roku 2021 vyšlo pod hlavičkou Nimbus Alliance jeho CD s koncertmi W. A. Mozarta, ktoré nahral spoločne s Wihanovým kvartetom.

Ako sólista vystupoval s Filharmóniou Brno, Janáčkovou filharmóniou Ostrava, Pražským komorným orchestrom, Komornou filharmóniou Pardubice, komorným orchestrom Quattro, Západočeským symfonickým orchestrom Mariánské Lázně, Orchestra da Camera di Imola, s Filharmóniou Hradec Králové, so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu, Janáčkovým komorným orchestrom, Filharmóniou Bohuslava Martinů Zlín, Bergenskou filharmóniou a Orchestrom španielského rozhlasu a televízie RTVE

Matyáš Novák sa pravidelne zúčastňuje majstrovských kurzov (V. Askhenazy, D. Bashkirov, A. Bonatta, J. Dvarionas, L. Howard, G. Gruzman, D. Kuyken, A. Kouyoumdjian, A. Lonquich, L. Margarius, A. Siirala) a je pozývaný na domáce a zahraničné hudobné festivaly (Pražská jar, Smetanova Litomyšl…). Matyáš je vyhľadávaný komorný hráč a korepetítor, člen PETROF Art Family a veľký znalec a milovník železničnej dopravy.

„Kvarteto Martinů, ktoré patrí medzi významných predstaviteľov českej kvartetovej školy, nie je košickému hudobnému publiku neznáme. Súbor má celý rad laureátskych titulov z prestížnych medzinárodných súťaží, mimoriadne sú ich CD nahrávky českých skladateľov, vrátane súčasných. Počas svojej bohatej hudobnej kariéry účinkovali na prestížnych koncertných scénach Európy, Severnej Ameriky i Japonska a spolupracovali s takými rozhlasovými stanicami ako BBC, Radio France, ARD, ORF, alebo s Českým rozhlasom,“ pozýva na ďalší koncert Dagmar Takácsová.

„V tomto programe zaznejú diela Františka Xavera Richtera, Antonína Dvořáka a Viktora Kalabisa. Kvarteto účinkuje v zložení Lubomír Havlák, 1. husle, Adéla Štajnochrová, 2. husle, Martin Stupka, viola a Jitka Vlašánková, violončelo,“ vraví Dagmar Takácsová.

V ďalších dvoch dňoch program Dní českej kultúry pokračuje ich koncertom v ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni a v Turčianskej galérii v Martine.