Hamas podnikol rozsiahly raketový útok na izraelský Aškelon. Zasiahol aj nemocnicu

Vojna v Izraeli: Sledujeme online.

Situácia v Izraeli po masívnom útoku palestínskeho hnutia Hamas Izraelčania sa skrývajú pred prichádzajúcim raketovým útokom z pásma Gazy v izraelskom meste Aškelon. Foto: TASR/AP

16:56 Opozičný politik Benny Ganc bude členom vojnového kabinetu

Popredný opozičný izraelský politik Benny Ganc v stredu oznámil, že sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom dohodol na vstupe do vlády národnej jednoty a na vytvorení vojnového kabinetu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

Ganc je bývalý minister obrany a náčelník generálneho štábu. V spoločnom vyhlásení s Netanjahuom napísal, že zostavia päťčlenný „vojnový“ kabinet, ktorý bude mať na starosti iba boje proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas a vojnové záležitosti. Jeho členmi budú Netanjahu, Ganc, súčasný minister obrany Joav Gallant a dvaja ďalší poprední predstavitelia slúžiaci ako členovia-pozorovatelia.

16:27 Raketa vypálená z pásma Gazy zasiahla nemocnicu v Aškelone

Raketa vypálená z pásma Gazy v stredu zasiahla nemocnicu v meste Aškelon na juhu Izraela. S odvolaním sa na hovorkyňu nemocnice o tom informovala agentúra AFP. Hovorkyňa uviedla, že raketa zasiahla v nemocnici Barzilai centrum pre vývoj detí a podľa nej nie sú žiadne obete.

Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamasu – Brigády Izaddína Kasáma – v stredu oznámilo, že podniklo „rozsiahly útok“ na Aškelon. „V reakcii na pokračujúce vysídľovanie civilistov spúšťajú Brigády Izaddína Kasáma rozsiahlu raketovú paľbu na okupovaný Aškelon,“ uviedlo vojenské krídlo Hamasu vo vyhlásení.

15:44 Hamas tvrdí, že podnikol rozsiahly raketový útok na izraelské mesto Aškelon

Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamasu – Brigády Izaddína Kasáma – v stredu oznámilo, že podniklo „rozsiahly útok“ na mesto Aškelon na juhu Izraela. TASR správu prevzala zo stanice Sky News. „V reakcii na pokračujúce vysídľovanie civilistov spúšťajú Brigády Izaddína Kasáma rozsiahlu raketovú paľbu na okupovaný Aškelon,“ uviedlo vojenské krídlo Hamasu vo vyhlásení.

Militantné hnutie tiež zverejnilo neoverené zábery, ktoré údajne zachytávali dym a horiace autá v dôsledku zmieneného útoku. „Značné škody a zranenia v dôsledku nedávneho ostreľovania okupovaného Aškelonu v reakcii na vysídlenie civilistov,“ uvádza sa v správe.

15:34 Jediná elektráreň v pásme Gazy prestala fungovať pre nedostatok paliva

Jediná elektráreň v pásme Gazy v stredu prerušila prevádzku pre nedostatok paliva, oznámil jej prevádzkovateľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP. Palestínska elektrárenská spoločnosť oznámila, že prevádzka elektrárne bola prerušená o 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ). Už niekoľko hodín predtým varovala, že elektrárni dochádza palivo a jej činnosť sa preto onedlho zastaví.

Firma dodala, že Gaza bude mať stále k dispozícii elektrinu zo solárnej energie, no tá vystačí denne iba približne na desať hodín. Izrael reagoval na masívny sobotný útok Hamasu z pásma Gazy odvetnými útokmi a „úplnou blokádou“ Gazy vrátane prerušenia dodávok vody a elektriny.

13:47 Izrael zaútočil na výcvikové stredisko pre inžinierov Hamasu

Ozbrojencom z palestínskeho pásma Gazy sa za posledné dva dni nepodarilo preniknúť na územie Izraela, uviedol v stredu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Izraelská armáda v stredu okrem toho oznámila, že pri svojom ostreľovaní zasiahla aj Islamskú univerzitu v Gaze, ktorá „slúžila ako centrálne výcvikové stredisko pre inžinierov Hamasu“. Podľa izraelskej armády univerzita pre Hamas „dôležitým centrom politickej a vojenskej moci“ a „výcvikovou inštitúciou pre vývoj a výrobu zbraní“.

Podľa správ spravodajského webu The Times of Israel (TOI) Hagari na tlačovej konferencii vyhlásil, že palestínski militanti za „posledné dva dni neprekročili (pohraničný) plot“. Dodal, že v oblasti okolo hranice medzi pásmom Gazy a Izraelom sú „stovky tiel teroristov, ktoré sme ešte neodstránili“. Informoval tiež, že radikálne palestínske hnutie Hamas pri svojom prvom, sobotňajšom, útoku na juh Izraela „malo v úmysle obsadiť túto oblasť, nielen uskutočniť vpád a vrátiť sa do Gazy“. „Počas nášho protiútoku sme ich zahnali späť do pásma Gazy, s výnimkou niekoľkých, ktorí zostali v oblasti a stále ich prenasledujeme,“ uviedol Hagari.

12:49 Na telavivskom letisku Bena Guriona zrušili polovicu odletov

Letová prevádzka na medzinárodnom letisku Bena Guriona pri Tel Avive je značne obmedzená. Na stredu bola zrušená približne polovica z plánovaných odletov, informovalo letisko.

 K zrušeniu letov či obmedzeniu spojení pristúpili mnohé medzinárodné letecké spoločnosti v reakcii na ozbrojený konflikt palestínskeho militantného hnutia Hamas s Izraelom. Mnohé krajiny zorganizovali pre svojich občanov v Izraeli evakuačné lety, iné sa v tomto smere zatiaľ spoliehajú na komerčné lety, čo sa týka aj Spojených štátov.

Viaceré izraelské aerolínie, ako spoločnosti El Al, Isair a Arkia, naopak svoju ponuku letov do Izraela rozšírili, informovala ešte v utorok agentúra Reuters. Ich cieľom je však naopak dostať nazad do vlasti izraelských záložníkov, keďže bola nariadená ich mobilizácia.

12:09 V bojoch s Hamasom padlo už najmenej 169 vojakov izraelskej armády

V bojoch s palestínskou islamistickou skupinou Hamas, ktoré nasledovali po jej prekvapivom sobotňajšom útoku na Izrael, prišlo už o život najmenej 169 izraelských vojakov. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Hagari vyhlásil, že armáda informovala rodiny 169 padlých príslušníkov armády a kontaktovala aj príbuzných 60 osôb, ktoré príslušníci Hamasu počas vpádu na územie Izraela uniesli do palestínskeho pásma Gazy. Izraelský verejnoprávny telerozhlas KAN spúšťa projekt, v ktorého rámci bude zverejňovať mená Izraelčanov zabitých počas prieniku militantov hnutia Hamas na izraelské územie sprevádzaného často bezhlavou streľbou.

11:14 Hizballáh sa prihlásil k zodpovednosti za ostreľovanie postu izraelskej armády

Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za stredajší raketový útok na Izrael, ktorý označil za odvetu za zabitie jej troch príslušníkov zo začiatku tohto týždňa. Izraelská armáda predtým informovala, že jedna z jej pozícií na hranici na severe krajiny bola terčom protitankovej paľby z Libanonu. Armáda neposkytla podrobnosti prípadných obetiach, ani o tom, kto by za útok mohol byť zodpovedný.

Hizballáh vo svojom oznámení uviedol, že ostreľoval „sionistickú (izraelskú) pozíciu…riadenými strelami v rozhodnej reakcii na sionistické útoky…, ktoré viedli k mučeníckej smrti mnohých bratov“. Ako s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády spresnila agentúra Reuters, k útoku na stanovište izraelskej armády došlo neďaleko izraelského mesta Arab al-Aramša. Na druhej strane hranice s Libanonom sa nachádza obec Dhajra, odkiaľ bol – podľa Hizballáhu – vedený útok na Izrael.        

10:18 Zelenskyj vyzýva Západ, aby dal Izraelčanom najavo, že nie sú sami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v Bruseli naliehal na Západ, aby podporil Izraelčanov tak, ako sa to stalo v prípade Ukrajincov po ruskej invázii. Zelenskyj počas návštevy v bruselskom sídle NATO odporučil západným lídrom, aby vycestovali do Izraela a prejavili podporu „nie inštitúciám“, ale „ľuďom, ktorí boli vystavení teroristickým útokom,“ informuje agentúra AFP.

Ukrajinský prezident v stredu pricestoval do sídla NATO v Bruseli, kde sa zúčastní na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO a vôbec po prvý raz sa zúčastní aj na stretnutí v tzv. ramsteinskom formáte. Očakáva sa, že stretnutie kontaktnej skupiny sa zameria na spôsoby, ako pomôcť Ukrajine v prípravách na predpokladané útoky ruskej armády na infraštruktúru Ukrajiny počas nadchádzajúcej zimy a ako jej poskytnúť viac munície na protiofenzívu proti ruskej armáde.

09:58 Izrael v Gaze zničil radarový systém Hamasu, tvrdí letectvo

Izraelské letectvo v stredu uviedlo, že počas útokov na pásmo Gazy zničilo radarový systém využívaný palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré túto pobrežnú enklávu ovláda. Informovala o tom agentúra DPA. Izraelské stíhačky podľa letectva zničili vyspelý radarový systém vyvinutý Hamasom, ktorý bol využívaný na detegovanie lietadiel nad pásmom Gazy, uviedli Izraelské obranné sily (IDF) na sociálnej sieti X.

Palestínske militantné hnutie podľa IDF v priebehu uplynulých rokov vybudovalo sieť vysokokvalitných kamier ukrytých v nádržiach na vodu na strechách budov v celom pásme Gazy. Táto sieť mala byť podľa vyjadrení izraelskej armády zničená v priebehu niekoľkých minút počas utorkových útokov na rôzne ciele v pásme Gazy. Hamas tak prišiel o schopnosť „vytvárať si komplexný obraz neba“ nad Gazou, cituje DPA.

09:11 EÚ po útokoch Hamasu varuje Muska pred šírením dezinformácií na platforme X

Eurokomisár Thierry Breton varoval multimiliardára Elona Muska, že jeho sieť X rozširuje „nelegálny obsah a dezinformácie“ súvisiace s útokom militantného hnutia Hamas na Izrael. „Máme informácie, podľa ktorých vaša platforma po teroristických útokoch hnutia Hamas slúži na šírenie nelegálneho obsahu a dezinformácií,“ uviedol v utorok komisár Breton v liste adresovanom Muskovi, informuje agentúra AFP.

Komisár žiada, aby Elon Musk reagoval na jeho sťažnosť do 24 hodín a zároveň vo veci kontaktoval európsku policajnú agentúru Europol. Muskovi v tejto spojitosti pripomenul prísne pravidlá, ktoré pre moderáciu obsahu stanovuje európska legislatíva, „najmä pokiaľ ide o násilný alebo teroristický obsah, ktorý sa evidentne šíri prostredníctvom vašej platformy“. „Pripomínam vám, že ak bude spustené vyšetrovanie a zistí sa, že ste nespolupracovali, môže to mať za následok vyrubenie pokút,“ varoval eurokomisár.

08:57 Tisíce ľudí demonštrovali v New Yorku na podporu Izraela

Tisícky ľudí sa v utorok zišli v New Yorku, aby prejavili solidaritu s Izraelom, na ktorý zaútočilo militantné hnutie Hamas, informuje agentúra DPA, ktorá pripomína, že práve v tomto americkom meste žije najväčšia židovská diaspóra na svete.

„New York stojí na strane Izraela a židovskej komunity,“ uviedla pred davom zhromaždených ľudí guvernérka štátu New York Kathy Hochulová, ktorá tamojšej polícii nariadila zintenzívniť hliadky a ich operačný dosah. Proizraelské zhromaždenie, na ktoré prišli tisícky ľudí, zorganizovali americkožidovské skupiny len niekoľko metrov od newyorského sídla Organizácie Spojených národov (OSN). Pozvali naň aj čelných predstaviteľov štátu New York a izraelskej vlády, aby na podujatí vystúpili s prejavom.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilan Erdan pred zhromaždeným davom vyhlásil, že „židovský ľud nie je rozdelený“, na čo ho zhromaždení ľudia odmenili potleskom, približuje DPA. „Naši nepriatelia sa snažili využiť náš rozkol. Chceli nás zmasakrovať, keď si mysleli, že sme najslabší, ale urobili chybu,“ podotkol diplomat.

07:36 Pentagón nemá dôkazy o priamom podiele Iránu na útoku Hamasu na Izrael

Washington nemá dôkazy o priamom zapojení Iránu do bezprecedentného útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Šéf Pentagónu poznamenal, že Teherán dlhodobo podporuje Hamas, ktorý v sobotu spustil koordinované pozemné, vzdušné i námorné útoky na Izrael z pásma Gazy – už roky.

„V tomto konkrétnom prípade však nemám dôkazy o priamom zapojení do plánovania alebo podniknutia tohto útoku,“ povedal Austin v utorok novinárom na palube amerického vojenského lietadla. Tento postoj zopakovalo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, avšak naznačilo, že sa stále môže zmeniť. „Naše skúsenosti v týchto záležitostiach nám hovoria, že je predčasné dochádzať k akýmkoľvek konečným záverom v tejto otázke,“ uviedol novinárom hovorca rezortu Matthew Miller.

Austin dodal, že Izrael po počiatočnom útoku „vynaložil veľké úsilie a do istej miery stabilizoval veci“ opätovným zabezpečením „južnej časti krajiny, do ktorej vtrhol Hamas“. „Ide nám o to, aby sme čo najrýchlejšie urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili Izrael pri obrane jeho suverénneho územia,“ uviedol Austin.

07:16 Izraelské vzdušné sily zasiahli v noci v pásme Gazy stovky cieľov

Izraelská vzdušné sily útočili v noci na stredu v pásme Gazy na vyše 200 cieľov v rámci protiútoku spustenom po víkendovom rozsiahlom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas, informuje agentúra DPA.

Izraelské obranné sily (IDF) oznámili, že v noci útočili desiatkami stíhačiek na štvrť Al-Furkán na sever pásma Gazy. Za uplynulých 24 hodín išlo pritom už o tretí izraelský útok na pásmo Gazy. Celkovo bolo podľa IDF zasiahnutých 450 cieľov. Izraelská armáda uviedla, že Al-Furkán slúži Hamasu ako centrum teroru a bolo odtiaľ podniknutých viacero teroristických útokov namierených proti Izraelu.

Izrael sa chystá na „plný útok“ na pásmo Gazy, vyhlásil izraelský minister obrany Joav Galant v prejave k vojakom. „Gaza sa nikdy nevráti k tomu, čím bola,“ povedal s tým, že Hamas bude tento moment ľutovať.

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, spustil prekvapivý útok na Izrael v sobotu ráno. Počet obetí útok pritom v Izraeli už vzrástol na vyše 1 200, oznámil v stredu ráno hovorca IDF Jonathan Conricus s tým, že väčšinu obetí tvoria civilisti. Zranenia utrpelo už tiež najmenej 3 000 ľudí, informuje agentúra AFP. Palestínske úrady hlásili po odvetných útokoch Izraela v Gaze 900 mŕtvych a 4 500 zranených.

05:59 Zelenskyj obvinil Rusko z podporovania Hamasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok obvinil Rusko z podporovania palestínskej militantnej skupiny Hamas v konflikte s Izraelom. Vyjadril tiež obavy nad odvrátením medzinárodnej pozornosti od vojny na Ukrajine vo svetle udalostí v Izraeli a pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Sme si istí, že Rusko podporuje takým alebo onakým spôsobom operácie Hamasu,“ uviedol Zelenskyj v rozhovore pre francúzsku televíziu France 2. „Súčasná kríza… svedčí o fakte, že Rusko sa naozaj snaží vykonávať destabilizujúce kroky po celom svete,“ dodal ukrajinský prezident.

Zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, že by sa medzinárodné spoločenstvo mohlo odvrátiť od vojny na Ukrajine vo svetle „tragédie“, ktorá postihla Izrael po útokoch Hamasu. „Nechcem to porovnávať. Na Ukrajine je príšerná vojna. V Izraeli stratili mnohí svojich milovaných. Tieto tragédie sú odlišné, no obe sú obrovské,“ uviedol Zelenskyj.

03:51 Putin a Erdogan spolu hovorili o izraelsko-palestínskom konflikte

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyjadril počas telefonátu so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom obavy nad nárastom počtu civilných obetí v Izraeli a v pásme Gazy, informuje agentúra AFP.

Lídri počas spoločného telefonátu diskutovali predovšetkým o „prudko zhoršujúcej sa situácii v zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu“, uviedol vo vyhlásení Kremeľ. „Boli vyjadrené hlboké obavy nad pokračujúcou eskaláciou násilia a katastrofickým nárastom v počte civilných obetí,“ dodal Kremeľ. Putin a Erdogan pritom počas telefonátu znovu poukázali na potrebu okamžitého mieru a obnovenia rokovaní.

01:55 Netanjahu: Útoky Hamasu sú barbarstvom, aké sme nevideli od holokaustu

Útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu. Vyhlásil to v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Máme stovky zmasakrovaných, vyvraždené rodiny… brutálne znásilnené a zavraždené ženy. Vzali desiatky detí, zviazali ich, upálili a popravili. Vojakom odsekávali hlavy,“ uviedol Netanyahu.

00:38 Izraelské územie bolo vystavené mínometnej paľbe z územia Sýrie

Izraelské územie bolo v utorok vystavené mínometnej paľbe z územia Sýrie, na čo izraelská armáda odpovedala delostreleckým ostreľovaním z okupovaných Golanských výšin. Oznámila to vo štvrtok izraelská armáda a sýrski aktivisti, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Ramí Abdal Rahmán uviedol, že územie Golanských výšin ostreľovali zo Sýrie palestínske frakcie spolupracujúce s libanonským militantným hnutím Hizballáh. V rámci proti útoku následne Izrael podľa Rahmána ostreľoval pozície sýrskeho režimu v Kunejtrii a pri meste Dará.

„Vojaci odpovedajú delostreleckými a mínometnými granátmi smerom k pôvodu útoku v Sýrii,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení. Dodala, že zo Sýrie bolo na územie Izraelu podniknutých už niekoľko útokov.

UTOROK

22:38 Erdogan kritizoval USA za presun lietadlovej lode bližšie k Izraelu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval v utorok Spojené štáty za presun lietadlovej lode USS Gerald R. Ford bližšie k Izraelu. Tvrdí, že to môže viesť k vážnemu „masakru“ v pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.  „Čo bude lietadlová loď USA robiť blízko Izraela, prečo prichádza? Čo lode okolo nej a lietadlá na nej budú robiť? Zaútočia na Gazu a okolie a podniknú kroky k zásadným masakrom,“ povedal Erdogan v Ankare na tlačovej konferencii po boku rakúskeho kancelára Karla Nehammera.

Americký minister obrany Lloyd Austin v nedeľu v reakcii na masívny útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael povedal, že Spojené štáty presunú svoju lietadlovú loď USS Gerald R. Ford sprevádzanú krížnikmi a torpédoborcami do východnej časti Stredozemného mora. Nemenovaný zdroj agentúry AP v utorok potvrdil, že loď už priplávala do oblasti, z ktorej je v prípade potreby schopná poskytnúť Izraelu vzdušnú podporu.

Erdogan tiež kritizoval blokádu pásma Gazy zo strany Izraela a povedal, že prerušenie dodávok vody a elektriny do Gazy je porušením ľudských práv Palestínčanov. Zopakoval, že je pripravený zhostiť sa úlohy sprostredkovateľa medzi Izraelom a Palestínčanmi v snahe o zabezpečenie mieru.

21:50 Český minister zahraničných vecí Lipavský navštívil v utorok Izrael

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský navštívil v utorok Izrael ako prvý západný politik od vypuknutia konfliktu s militantným palestínskym hnutím Hamas. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s tým, že ministrova cesta bola do poslednej chvíle utajovaná.

Izraelská ambasáda v Prahe ministrovi poďakovala v utorok na sociálnych sieťach. „Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský je v Izraeli. Ako vôbec prvý minister zahraničia, ktorý Izrael navštívil od teroristického útoku Hamasu. Spolu s (izraelským) ministrom zahraničných vecí Elim Kohenom sa stretol s Adwou Adarovou, vnučkou 85-ročnej Jaffy, ktorú Hamas uniesol do Gazy. Ďakujeme, Česko!“ dodalo izraelské veľvyslanectvo.

21:30 Biden: USA sú pripravené vyslať na Blízky východ ďalšie vojenské sily

Americký prezident Joe Biden v utorok uviedol, že USA sú v prípade potreby pripravené vyslať ďalšie vojenské sily na Blízky východ v reakcii na masívny útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden v príhovore v Bielom dome pripomenul, že Spojené štáty už posilnili svoje vojenské sily v regióne. Vo východnej časti Stredozemného mora už bola nasadená americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford sprevádzaná krížnikmi a torpédoborcami. Washington cez víkend prisľúbil Izraelu aj vojenskú pomoc. Americký prezident potvrdil, že medzi rukojemníkmi Hamasu sú občania USA a že pri masívnych útokoch na Izrael zomrelo najmenej 14 Američanov.

Biden vyhlásil, že „Spojené štáty kryjú Izraelu chrbát“ a zabezpečia, aby sa mohol brániť. „Stojíme pri Izraeli,“ uviedol. Útok Hamasu na Izrael označil za „čisté zlo“. Hnutie Hamas podľa jeho slov nestojí za palestínskym ľudom. „Využívajú Palestínčanov ako ľudské štíty,“ citovala jeho slová britská spravodajská stanica BBC.

20:41 Borrell: EÚ je proti úplnej blokáde pásma Gazy

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ vyzvali v utorok Izrael, aby neprerušoval dodávky vody, potravín a elektriny do pásma Gazy. Apelovali zároveň na humanitárne koridory pre ľudí, ktorí sa z pásma snažia utiecť. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informujú agentúry AFP a DPA. Po mimoriadnom zasadnutí ministrov zvolanom v súvislosti s útokom palestínskych militantov na Izrael Borrell tiež povedal, že prevažná väčšina štátov EÚ je proti dočasnému zastaveniu pomoci pre Palestínsku samosprávu.

Ministri poukázali na potrebu „dodržiavať medzinárodné a humanitárne právo, a to znamená neblokovanie vody, potravín a elektriny pre civilné obyvateľstvo Gazy,“ uviedol Borrell. Zdôraznil, že Izrael má právo brániť sa, niektoré jeho rozhodnutia sú však v rozpore s medzinárodným právom.

Zastavenie platieb pomoci pre Palestínčanov podľa Borrella podporujú len „dve alebo tri“ krajiny Únie, ktoré nemenoval. Únia však podľa Európskej komisie preverí túto pomoc s cieľom zistiť, či časť financií nešla nepriamo Hamasu. „Nie všetci Palestínčania sú teroristi,“ povedal Borrell. „Kolektívny trest proti všetkým Palestínčanom bude nespravodlivý a neosožný. Bude proti našim záujmom a proti záujmom mieru,“ doplnil.

20:06 EÚ a štáty Perzského zálivu vyzvali na zachovanie finančnej pomoci Palestínčanom

Európska únia a Rada pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) vyzvali v utorok na zachovanie pomoci palestínskym územiam. Po masívnom a brutálnom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael panujú obavy z jej prerušenia, uviedla agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí EÚ a GCC sa stretli v ománskom hlavnom meste Maskat, pretože z Bruselu prichádzali po sobotňajšom útoku Hamasu zmiešané odkazy na tému pomoc pre Palestínčanov. EÚ zároveň útok Hamasu ostro odsúdila. „Ministri zdôraznili, aké dôležité je ďalej finančne podporovať Agentúru OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA),“ prečítal spoločnú deklaráciu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Takisto je podľa deklarácie dôležité „pokračovať v humanitárnej a rozvojovej pomoci pre Palestínčanov na okupovaných územiach“. Informácia, že Nemecko po sobotňajšom útoku ruší pomoc, je „nepravdivá“, uviedol. „Nemecká ministerka jasne vyhlásila, že toto sa rozhodne nestane, že Nemecko bude pokračovať v poskytovaní tejto podpory,“ povedal Borrell pre médiá. Berlín „určite zvažuje ďalšiu strednodobú a dlhodobú rozvojovú podporu, ale pomoc nezastavuje“, dodal šéf diplomacie EÚ.

EÚ v pondelok poobede poopravila skoršie vyjadrenia komisára EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Olivera Várhelyiho, že 27-členný blok okamžite pozastavuje „všetky platby“ Palestínčanom.

19:46 Nemecko vyzvalo palestínske úrady, aby sa dištancovali od teroru

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok naliehala na palestínske úrady, aby po prekvapujúcom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas odmietli teror, informuje TASR na základe správ agentúry AFP.

„Palestínskemu vedeniu vysielame jasnú správu – dištancujte sa od tohto teroru, je neospravedlniteľný. Ako predstavitelia Palestínčanov ste zaviazaní povinnosťou aj k svojmu ľudu,“ vyhlásila Baerbocková pred krízovým stretnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie, na ktoré prizvali aj izraelských a palestínskych diplomatov.

19:36 Konflikt v pásme Gazy prináša ekonomický šok, ktorý svet nepotrebuje

Konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v pásme Gazy spôsobuje zbytočné šoky v globálnej ekonomike. A v prípade jeho rozšírenia sťaží centrálnym bankám snahu o tzakzvané mäkké pristátie (bez recesie) v mnohých ekonomikách. Vyhlásil to v utorok prezident Svetovej banky (SB) Ajay Banga. Informuje o tom Reuters.ň

„Je to humanitárna tragédia a je to ekonomický šok, ktorý nepotrebujeme,“ povedal Banga na okraj výročného stretnutia Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Maroku. Centrálne banky „začínali trochu viac veriť tomu, že existuje možnosť na mäkké pristátie, ale konflikt to sťažuje“, skonštatoval.

Podľa Banga bezprostredný vplyv tohto konfliktu na ekonomiku je menší ako na začiatku minuloročnej invázie Ruska na Ukrajinu, pretože konflikt medzi Izraelom a Gazou nemá vplyv na vývoz ropy, obilnín a hnojív. Prenáša sa však na ekonomiku cez finančné trhy, pričom dolárové aktíva náhle rastú.

19:24 Z libanonsko-izraelských hraníc hlásili ďalšie ozbrojené konfrontácie

Z južného Libanonu v utorok vypálili rakety na Izrael, napísali libanonské médiá. Izraelská armáda uviedla, že útok opätovala. uviedla agentúra AFP. Libanonská štátna tlačová agentúra NNA informovala, že rakety vypálené z juhu Libanonu mierili na región Galilea na severe Izraela. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina. Libanonské úrady podľa NNA zatiaľ nehlásili zranenia či obete.

Izraelská armáda oznámila, že v reakcii na odpálenie rakiet z územia Libanonu na Izrael spustila delostreleckú paľbu. Ozbrojené konfrontácie v oblasti libanonsko-izraelských hraníc hlásili tretí deň v poradí. Dochádza k nim po tom, ako palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu spustilo z pásma Gazy masívny útok voči Izraelu.

Libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré podporuje Irán, tvrdí, že pri pondelkových pohraničných konfrontáciách prišlo o troch svojich členov. Dodalo, že v rámci odvety zaútočilo na dve izraelské kasárne. Hizballáh tiež priznal, že v nedeľu na izraelské pozície vypálil delostrelecké granáty a riadené strely „v solidarite“ s útokmi, ktoré z pásma Gazy podnikol jeho spojenec, militantné hnutie Hamas. Izraelská armáda reagovala útokmi na pozície Hizballáhu v spornej oblasti Golanských výšin.

18:39 USA: Barbarstvo Hamasu ukazuje, že vyhrážky voči rukojemníkom treba brať vážne

Podľa Bieleho domu „barbarstvo“ Hamasu pri masívnom útoku na Izrael ukazuje, že vyhrážky o poprave zajatých rukojemníkov treba brať vážne

„Nemôžeme brať takúto vyhrážku na ľahkú váhu,“ povedal hovorca Rady pre národné bezpečnosť Kirby pre spravodajskú televíziu CNN. „Treba to brať vážne, pretože Hamas už ukázal, akého barbarstva je schopný,“ dodal. Odmietol tiež možnosť operácie na záchranu zadržiavaných Američanov v pásme Gazy.

„Nevieme, či sú medzi tými ľuďmi Američania. Nevieme, kde sú. Nevieme, ako sú zadržiavaní. A je to aktívna vojnová zóna. Takže to sťažuje možnosti, ktoré máme,“ vyhlásil. „Ale je jasné, že urobíme všetko, čo môžeme, aby sme pomohli s touto rukojemníckou krízou,“ dodal. Prezident Joe Biden v pondelok vyhlásil, že pri útoku Hamasu bolo zabitých najmenej 11 Američanov a niekoľko občanov USA je aj medzi zajatými.

17:42 Izrael hlási po útoku Hamasu viac ako tisíc obetí, v Gaze evidujú 830 mŕtvych

Na viac ako tisíc sa zvýšil počet obetí masívneho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, oznámil v utorok predstaviteľ izraelskej armády. Palestínske úrady hlásili po odvetných útokoch Izraela v Gaze 830 mŕtvych. Informácie zverejnili agentúra AP a britská spravodajská stanica BBC.

Aktualizovanú bilanciu obetí v Izraeli oznámil novinárom brigádny generál Dan Goldfus. „Chystáme sa pokračovať v ofenzíve a zaútočiť na teroristickú skupinu Hamas a akúkoľvek inú skupinu, ktorá je v Gaze,“ povedal. Izrael bude podľa jeho slov musieť „zmeniť realitu zvnútra Gazy, aby sa to už viac neopakovalo“. Prekvapivý masívny útok Hamasu z pásma Gazy je zďaleka najsmrteľnejším útokom militantov v histórii Izraela, píše AP.

17:20 Hamas podľa tvrdení izraelských vojakov popravil asi štyridsať detí

Velenie Ozbrojených síl Izraela (IDF) v utorok povolilo vstup zahraničných novinárov do kibucu Kfar Aza, v ktorom palestínski militanti počas sobotňajšieho útoku prechádzali od domu k domu a zabíjali tamojších obyvateľov. Medzi spálenými autami a rozstrieľanými budovami našli izraelskí vojaci asi štyridsať detských tiel, infomoval portál Jewish Chronicle (JC).

V utorkovom vyhlásení generálmajor Itai Veruv povedal: „Vidíte deti, matky, otcov v svojich spálňach, v ochranných krytoch, ako ich teroristi zabíjali. To nie je vojna, nie je to bojisko. Je to masaker, akt terorizmu.“

Na videu na sociálnej sieti X (Twitter) redaktorka televízie I24 povedala: „Pri rozhovore niektorí vojaci povedali, že to, čoho boli svedkami, keď prechádzali týmito komunitami, sú telá bábätiek s odrezanými hlavami a celé rodiny zastrelené vo svojich posteliach. Práve teraz vidíme niektorých z týchto vojakov, ako sa navzájom utešujú.“

Vojaci zatiaľ chodili od domu k domu, aby vyzdvihli telá civilistov vo vreciach na mŕtvoly. Predtým ich nemohli odniesť, pretože stále bojovali s militantmi a snažili sa prekonávať nastražené pasce, uvádza JC.

17:18 Komisia OSN: O vojnových zločinoch spáchaných v Gaze a Izraeli sú jasné dôkazy

Už sú „jasné dôkazy“ o vojnových zločinoch, spáchaných oboma stranami počas intenzívneho násilia v Izraeli a v pásme Gazy. Jedným z nich je cielenie útokov na civilistov. V utorok to oznámila komisia OSN monitorujúca konflikt medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas, ktorý prepukol v sobotu ráno 7. októbra. Každý, kto porušil medzinárodné humanitárne právo alebo útočil na civilistov, musí za to niesť zodpovednosť. Vyhlásila to vyšetrovacia komisia, ktorú v roku 2021 zriadila Rada OSN pre ľudské práva.

„Správy, že ozbrojené skupiny z pásma Gazy postrieľali stovky neozbrojených civilistov, sú strašné a nemožno ich tolerovať. Brať civilistov za rukojemníkov a používať civilistov ako ľudské štíty sú vojnové zločiny,“ uviedla v utorok Nezávislá medzinárodná komisia OSN pre vyšetrovanie na okupovaných palestínskych územiach, vrátane Východného Jeruzalema a Izraela.

Komisia tiež informovala, že „je hlboko znepokojená najnovším útokom Izraela na Gazu a izraelským oznámením o úplnej blokáde pásma Gazy, ktorá znamená zastavenie dodávok vody, potravín, elektriny a paliva, čo si nepochybne vyžiada životy civilistov a predstavuje kolektívny trest“.

17:10 Izraelskí koaliční lídri odsúhlasili vznik vlády národnej jednoty s opozíciou

Lídri izraelskej vládnej koalície odsúhlasili v utorok vytvorenie vlády národnej jednoty s opozíciou, oznámil hovorca vládnucej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua. Správu priniesla agentúra DPA. Koalícia tvorená Likudom a piatimi krajne pravicovými a ultraortodoxnými stranami na svojom utorňajšom zasadnutí jednomyseľne odsúhlasila takéto mimoriadne rozšírenie vládneho kabinetu. Netanjahua poverila, aby konal v súlade s ním.

Izraelský premiér už v sobotu ponúkol opozičným lídrom Jairovi Lapidovi a Bennymu Gancovi vytvorenie vlády národnej jednoty a v nasledovných dňoch prebiehali o jej vzniku rozhovory za zatvorenými dverami. K vytvoreniu vlády národnej jednoty s opozíciou podnietili súčasný kabinet víkendové útoky palestínskeho militatntného hnutia Hamas na územie Izraela. Lapid bezprostredne naznačil ochotu vytvoriť vládu, ktorá by zvládla „ťažkú a zložitú operáciu, ktorá nás čaká“.

Vytvorenie širokej koalície je v Izraeli považované za nevyhnutné na to, aby bolo možné v nasledovných dňoch prijať a realizovať rozsiahle vojenské i politické rozhodnutia, komentuje DPA.

15:42 Putin: Izraelsko-palestínska kríza je jasný príklad zlyhania politiky USA

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok krízu medzi Izraelom a Palestínčami označil za jasný príklad zlyhania politiky USA na Blízkom východe. Vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu označil za nevyhnutnosť. publikovala agentúra AFP.

„Som presvedčený, že mnohí ľudia so mnou budú súhlasiť, že je to jasný príklad zlyhania politiky USA na Blízkom východe,“ povedal Putin v Moskve počas stretnutia s irackým premiérom Muhammadom Súdáním. Ako potrebné označil prijatie rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) o vytvorení nezávislého a zvrchovaného palestínskeho štátu.

Spojené štáty sa podľa Putina usilovali monopolizovať reguláciu konfliktu, no nezamýšľali sa nad hľadaním kompromisov prijateľných pre obe strany. Západ podľa neho nebral do úvahy základné záujmy Palestínčanov. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že vytvorenie palestínskeho štátu by bolo najspoľahlivejším riešením.

15:30 Hamas popravil štyroch rukojemníkov

Denník Washington Post zverejnil video, v ktorom identifikoval popravených zajatcov ako rukojemníkov palestínskych ozbrojencov, ktorí ich zajali v sobotu ráno.

Hamas podľa odhadov drží okolo sto izraelských zajatcov. Hovorca vojenského krídla Hamas Abu Obeida vyhlásil, že odvetou za každý neohlásený raketový útok zo strany Izraelu bude verejná poprava jedného rukojemníka.

Obeida tak priamo reagoval na bombardovanie izraelského letectva a blokádu Pásma Gaza. „Rozhodli sme sa ukončiť to a s okamžitou platnosťou vyhlasujeme, že na akýkoľvek zásah na našich ľudí v ich domovoch bez predchádzajúceho varovania s poľutovaním odpovieme popravou jedného zo zajatcov, ktorých držíme,“ vyhlásil.

14:59 Hamas zvoláva moslimov a Arabov na podporu palestínskeho odboja proti Izraelu

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok vyzvalo na „všeobecnú mobilizáciu“ arabského a moslimského sveta na podporu Palestínčanov v boji proti Izraelu, informuje agentúra DPA. Hamas zvolal na nachádzajúci piatok (13. 10.) masové zhromaždenia, ktorými chce hnutie vyjadriť podporu palestínskemu národu čeliacemu „otvorenej vojne zo strany (izraelskej) okupácie.“

Radikálne hnutie vyzdvihlo úspechy dosiahnuté jeho vojenským krídlom – Brigádami Izaddína Kasáma – a apelovalo najmä na mladých Palestínčanov žijúcich na Západnom brehu Jordánu, aby „povstali a vyšli von ako burácajúce davy“ a bili sa s izraelskými osadníkmi a vojakmi v oblasti. Arabi žijúci v Izraeli by mali podľa Hamasu prísť do Jeruzalema a zhromaždiť sa pri mešite al-Aksá, kde majú Izraelčanom brániť v jej „znesväcovaniu“.

Militantné hnutie zároveň vyzvalo Palestínčanov v diaspóre, ako aj Arabov a moslimov na celom svete, aby sa zhromaždili v Jeruzaleme, prejavili solidaritu s hnutím a zastavili „izraelské plány na judaizáciu Jeruzalema a al-Aksá“.

13:40 Borrell pozval na mimoriadne rokovania aj šéfov diplomacií Izraela a Palestíny

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú v utorok v Ománe mimoriadne rokovať o situácii v Izraeli a pásme Gazy. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý v pondelok toto stretnutie zvolal v súvislosti s útokmi palestínskych militantov proti Izraelu a následnej odvete izraelských síl, v utorok na tieto rokovania pozval aj izraelského a palestínskeho šéfa diplomacie.

Borrell na sociálnej sieti X uviedol, že na mimoriadne rokovanie Rady EÚ pre zahraničné veci pozval aj izraelského ministra zahraničných vecí Eliho Cohena a jeho rezortného partnera z Palestínskej samosprávy Rijáda al-Málikího. Spolu s nimi chce v hybridnom formáte (fyzická účasť a pripojenie sa cez videomost) prediskutovať situáciu v Izraeli a regióne Blízkeho východu.

„Pozval som izraelského ministra zahraničných vecí, aby sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré som zvolal dnes popoludní. Pozval som aj ministra zahraničných vecí Palestínskej samosprávy, aby vystúpil a prezentoval názory Palestínskej samosprávy,“ vysvetlil Borrell svoje stanovisko.

13:27 Nemecko začalo vyšetrovať Hamas za vraždy a bratie rukojemníkov

Nemecko začalo vyšetrovať členov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v súvislosti s podozreniami z vraždy, zabitia a bratia rukojemníkov, uviedla v utorok prokuratúra prostredníctvom svojho hovorcu, informuje agentúra Reuters.

Na základe nemeckého zákona môže prokuratúra vyšetrovať podozrenia zo zločinov v zahraničí v prípade, keď sa týkajú občanov Nemecka. Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne v pondelok potvrdilo, že medzi rukojemníkmi zajatými v Izraeli Hamasom sú nemeckí občania, ich presný počet však bezprostredne neuviedlo.

„Intenzívne spolupracujeme s Izraelom v súvislosti s unesenými a nezvestnými,“ oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. „Pokúšame sa urobiť všetko, čo sa dá, pre slobodu, životy a zdravie týchto občanov,“ dodal. O vyšetrovaní ako prvý priniesol informácie nemecký denník Bild, ktorý napísal, že rodiny unesených požiadali o pomoc vládu v Berlíne.

12:58 Egypt údajne uzavrel hraničných priechod Rafah s pásmom Gazy

Egypt zrejme až do odvolania uzavrel hraničný priechod Rafah s pásmom Gazy. Pre agentúru DPA to v pondelok uviedol nemenovaný príslušník egyptských bezpečnostných služieb. Podľa citovaného zdroja odvetné útoky Izraela na Gazu ohrozujú civilistov aj zamestnancov pracujúcich na hraničnom priechode. Dodal, že na hraniciach bol vyhlásený stav pohotovosti, aby sa zamedzilo akýmkoľvek pokusom o infiltráciu.

 Izraelská armáda v utorok skorigovala vyjadrenia jedného z jej hovorcov, ktorý odporúčal Palestínčanov utekajúcim z Gazy pred bombardovaním, aby smerovali do Egypta cez priechod Rafah. Armáda následne vyhlásila, že Rafah bol ešte v pondelok otvorený, v utorok ho však uzavreli. Zdroje z egyptských bezpečnostných služieb a očitý svedok podľa agentúry Reuters v pondelok večer uviedli, že prevádzka hraničného priechodu bola narušená úderom na územie Gazy.

12:21 Pri izraelskom nálete v Gaze zahynuli traja palestínski novinári

Pri izraelskom nálete v pásme Gazy prišli v utorok skoro ráno o život traja palestínski novinári. S odvolaním sa na odborový zväz novinárov a jedného predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP.

Syndikát novinárov vo vyhlásení oznámil „umučenie troch novinárov v pásme Gazy počas prebiehajúcej izraelskej agresie“. Šéf mediálneho úradu vlády riadenej militantným hnutím Hamas zverejnil totožnosť obetí. Má ísť o Saída Tauíla, riaditeľa tlačovej agentúry, fotografa Muhammada Sobbúa a reportéra Hišáma Nauádžhu.

12:13 WHO apeluje na vytvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala na otvorenie humanitárneho koridoru do pásma Gazy. Izrael po bezprecedentnom útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas nariadil „úplnú blokádu“ tejto palestínskej enklávy vrátane prerušenia dodávok elektriny, potravín, vody i palív.

„WHO vyzýva na ukončenie násilia… Je potrebné vytvoriť humanitárny koridor, aby sa k ľuďom dostali dôležité zdravotnícke potreby,“ povedal novinárom hovorca organizácie Tarik Jašarevič. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok uviedol, že Izrael počas bombardovania Gazy zasiahol aj rezidenčné budovy vrátane bytových blokov, ako aj škôl a zariadení využívaných OSN, v dôsledku čoho zahynuli aj civilisti.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) medzičasom informoval, že v dôsledku sobotňajších útokov militantného hnutia Hamas na Izrael bolo v Gaze vnútorne vysídlených vyše 187 500 ľudí. V pondelok tento počet predstavoval približne 120-tisíc. Väčšina vysídlených osôb hľadá útočisko v školách, pričom niektoré z nich OSN označila ako núdzové prístrešky.

12:06 Francúzsko a Španielsko odmietajú návrh eurokomisie zastaviť pomoc Palestínčanom

Francúzsko a Španielsko sú proti pozastaveniu pomoci palestínskemu obyvateľstvu. Podľa správ tlačových
agentúr Reuters a AFP to oznámili diplomati oboch krajín v utorok ráno v súvislosti s pondelňajším oznámením Európskej komisie (EK), že prehodnocuje pomoc EÚ pre Palestínčanov.

Komisia v pondelok večer spresnila predošlé vyhlásenie eurokomisára pre politiku susedstva a rozšírenie Olivera Várhelyiho, ktorý uviedol, že EÚ po útoku Hamasu na Izrael dočasne zastavila vyplácanie rozvojovej pomoci pre Palestínčanov a prehodnocuje podporu v hodnote 691 miliónov eur.

11:35 OSN: Úplná blokáda Gazy je v rozpore s medzinárodným právom

Úplnou blokádou pásma Gazy Izrael porušuje medzinárodné právo, vyhlásil v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, informovala agentúra AFP. „Obliehanie (pásma Gazy), ktoré ohrozuje životy civilistov tým, že bráni prístupu tovaru nevyhnutného na prežitie, medzinárodné humanitárne právo zakazuje,“ uviedol Türk.

Poukázal na potrebu rešpektovania ľudskej dôstojnosti a životov a vyzval všetky strany konflikty, aby zmiernili nebezpečnú napätú situáciu v oblasti. Akékoľvek obmedzenia pohybu osôb a tovaru v rámci obliehania musia byť odôvodnené vojenskou nevyhnutnosťou, inak môžu predstavovať kolektívny trest, upozornil Türk.

11:27 Izrael: Od soboty zahynulo najmenej 123 vojakov

Najmenej 123 príslušníkov izraelskej armády zahynulo od sobotňajšieho útoku militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, informoval v utorok hovorca armády Daniel Hagari. Ako uviedla agentúra DPA zároveň 50 izraelských rodín informovali, že ich príslušníkov drží Hamas ako rukojemníkov v pásme Gazy.

Hamas a ďalšia palestínska organizácia Islamský džihád tvrdia, že zadržiavajú dovedna najmenej 130 rukojemníkov vrátane vysokopostavených izraelských dôstojníkov zajatých od sobotňajšieho rána. Izrael sa domnieva, že medzi unesenými sú aj ženy a deti, a podľa izraelských médií aj cudzinci. „Ak ublížia jednej z týchto babičiek, jednému z týchto bábätiek alebo jednému z týchto detí, situáciu to nezlepší a oni to vedia,“ vyhlásil predtým hovorca armády Richard Hecht.

11:17 Irán: Chameneí poprel podiel Teheránu na útoku na Izrael

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v utorok poprel akýkoľvek podiel Teheránu na bezprecedentnom útoku, ktorý cez víkend uskutočnilo palestínske radikálne hnutie Hamas na územie Izraela, informujú agentúry AFP a DPA. Chameneí to povedal napriek tomu, že Irán je veľkým podporovateľom tejto palestínskej militantnej skupiny.

„Stúpenci sionistického režimu (Izraela) a niektorí ľudia v tomto uzurpátorskom režime počas uplynulých dvoch-troch dní šíria fámy, podľa ktorých bol za týmto činom islamský Irán. Mýlia sa,“ vyhlásil Chameneí v prejave na vojenskej akadémii v Teheráne. „Samozrejme, že bránime Palestínu. Samozrejme, že tento boj podporujeme,“ dodal 84-ročný najvyšší duchovný vodca Iránu. Ako dodal, že „celý islamský svet je povinný podporovať Palestínčanov“, toto je však „práca samotných Palestínčanov“.

Chameneí má v Iráne vo všetkých strategických otázkach politiky posledné slovo. Len niekoľko dní pred útokmi Hamasu zopakoval staré hrozby voči „sionistickému režimu, ktorý je ako rakovinový nádor, ale ak to bude Alahova vôľa, palestínsky národ ho spolu so silami odporu v celom regióne definitívne odstráni“.

11:14 Nemecko-izraelská spoločnosť vyzvala vládu, aby Izraelu poskytla vojenskú pomoc

Organizácia Nemecko-izraelská spoločnosť v Berlíne apelovala v utorok na nemeckú vládu, aby Izraelu poskytla vojenskú pomoc v boji proti palestínskemu islamistickému hnutiu Hamas. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

„Namiesto vyvesovania izraelských vlajok alebo lepenia modro-bielych fólií na lietadlá by sme sa mali pýtať, či a akú pomoc Izrael konkrétne potrebuje a chce,“ citoval šéfa organizácie Volkera Becka nemecký denník Kölner Stadt-Anzeiger (KStA). V svojich tvrdeniach sa Beck odvolával na Spojené štáty, ktoré po útoku Hamasu oznámili, že Izraelu poskytnú muníciu i vojenskú techniku a do oblasti vyslali aj lietadlovú loď.

Beck taktiež varoval pred možnou eskaláciou konfliktu v prípade, že by sa do neho masívnym spôsobom zapojilo Iránom podporované hnutie Hizballáh zo susedného Libanonu. „Vojenská konfrontácia s Hizballáhom by mala pre Izrael úplne iný rozmer – konkrétne existenčný. Mohla by si vyžiadať ľudské životy v nepredstaviteľnom rozsahu a treba ju odvrátiť,“ vyhlásil Beck.

10:10 Zabíjanie rukojemníkov Hamasom situáciu nezlepší, tvrdí izraelská armáda

Hovorca izraelskej armády Richard Hecht v utorok vyhlásil, že zabíjanie rukojemníkov, ktorých militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas odvliekli do pásma Gazy, situáciu nezlepší. Reagoval tak na tvrdenia Hamasu, ktorý pohrozil, že zajatých civilistov popraví, ak Izrael bez varovania zaútočí na pásmo Gazy, informuje stanica CNN.

Izraelská armáda podľa Hechta určité varovania vysiela pred tým, ako ciele v palestínskej enkláve zbombarduje, a to prostredníctvom sociálnych sietí či varovných výstrelov. „Budeme to oznamovať najlepším možným spôsobom… ľudia sa budú musieť presťahovať,“ skonštatoval. Na otázku, či armáda odlišuje civilné, vládne či vojenské ciele, odpovedal, že takéto rozlišovanie nie je jednoduché. „V budovách, kde žijú ľudia, by mohol byť sklad zbraní… mohol by tam bývať šéf Hamasu,“ uviedol Hecht.

Izrael sa domnieva, že medzi 150 unesenými sú aj ženy a deti. Hamas predtým tvrdil, že zadržiava viac ako 100 zajatcov vrátane vysokopostavených dôstojníkov izraelskej armády.

09:31 Londýnska polícia zadržala na protestoch proti Izraelu a Hamasu troch ľudí

Britská polícia zadržala v pondelok počas protestov súvisiacich s konfliktom medzi Izraelom a Hamasom v hlavnom meste Londýn troch ľudí a zároveň oznámila, že zvýši počet hliadok v metropole. V londýnskej štvrti Kensington zadržala dopravná polícia 15-ročného mladistvého, ktorého podozrieva z napadnutia záchranára, rasovo motivovaného poškodenia majetku a držania útočnej zbrane. V tej istej štvrti zadržali aj 70-ročného muža, ktorý je podozrivý z poškodzovania majetku. Na ulici Oxford Street zadržali 29-ročného muža pre podozrenia z ublíženia na zdraví a držania útočnej zbrane. Polícia dodala, že prebiehajú ďalšie vyšetrovania.

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) zároveň ohlásila, že zvýši počet hliadok v uliciach mesta. Osobitný dôraz bude klásť na židovské komunity v meste. Policajný hovorca uviedol, že ľudia majú právo na protesty, no upozornil, že polícia „má nulovú toleranciu voči akémukoľvek zločinu z nenávisti“.

Stovky ľudí na proteste proti Izraelu v pondelok zatarasili izraelské veľvyslanectvo na západe Londýna. Skupiny ako Stop vojne či Kampaň za solidaritu s Palestínou sa zhromaždili pri veľvyslanectve v Kensingtone a mávali transparentmi, na ktorých vyzývali Izrael, aby „ukončil okupáciu“. Demonštranti odpaľovali ohňostroje, zapaľovali svetlice a skandovali heslá ako „Izrael je teroristický štát“, „Slobodu Palestíne“ či „Alláhu akbar“.

09:09 Abbás vyzval OSN, aby zakročila proti „izraelskej agresii“

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval Organizáciu Spojených národov (OSN), aby okamžite zakročila proti pokračujúcej „izraelskej agresii“ voči Palestínčanom, uvádza stanica CNN. Abbás to povedal v pondelok v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, informovala oficiálna palestínska tlačová agentúra WAFA.

Predseda palestínskej samosprávy podľa nej vyzval svetovú organizáciu, aby „okamžite zakročila s cieľom zastaviť prebiehajúcu izraelskú agresiu proti palestínskemu ľudu, predovšetkým v pásme Gazy“. Abbás podľa CNN zároveň zdôraznil naliehavú potrebu lekárskej a humanitárnej pomoci v Gaze a upozornil na hroziacu humanitárnu krízu. Vyzval OSN, aby „dodržiavala svoju zodpovednosť vyplývajúcu z medzinárodnej legitimity a zabezpečila ochranu palestínskeho ľudu“.

Guterres v reakcii uviedol, že OSN pokračuje v úsilí poskytnúť naliehavú humanitárnu pomoc obyvateľom pásma Gazy a zároveň dodal, že svetová organizácia pracuje s medzinárodnými zainteresovanými stranami v záujme potlačenia súčasnej eskalácie, uvádza WAFA.

08:15 V Izraeli sa našlo takmer 1 500 tiel militantov z Hamasu

Zhruba 1500 mŕtvych tiel militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa našlo na území Izraela v okolí pásma Gazy, oznámila v utorok izraelská armáda, uviedla agentúra AFP. Hovorca armády Richard Hecht zároveň reportérom uviedol, že izraelské bezpečnostné zložky „viac-menej obnovili kontrolu nad hranicou“ s Gazou.

„Od včerajšieho večera vieme, že nikto neprišiel .. ale stále môže dôjsť k infiltráciám,“ dodal Hecht, podľa ktorého armáda „takmer dokončila“ evakuáciu všetkých komunít v okolí hranice s touto palestínskou enklávou. Izraelská armáda zároveň podľa agentúry AP v utorok vyhlásila, že parlament a civilné ministerstvá v Gaze sú legitímnymi cieľmi jeho ofenzívy proti hnutiu Hamas.

07:17 Pásmo Gazy nemôže opustiť zhruba 13-tisíc spolupracovníkov OSN

Približne 13-tisíc spolupracovníkov Organizácie Spojených národov (OSN) nemôže odísť z pásma Gazy, oznámila v pondelok svetová organizácia.

„Očividne nie sú v stave odísť,“ potvrdil hovorca OSN Stéphane Dujarric. „Sústredia sa na to, aby v rámci svojho mandátu urobili všetko v záujme pomoci obyvateľstvu,“ dodal.

Ide predovšetkým o zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), pričom väčšinu z nich tvoria Palestínčania. Približne 300 zamestnancov pochádza z iných krajín.

Izrael v pondelok nariadil úplnú blokádu pásma Gazy, pripomína DPA.

Člen spoločných palestínskych bezpečnostných síl sedí v škole, ktorú prevádzkuje Agentúra OSN pre palestínskych utečencov, UNRWA, v palestínskom utečeneckom tábore Ein el-Hilweh neďaleko južného prístavného mesta Sidon v Libanone, piatok 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

06:42 Baraka: Irán a Hizballáh neboli vopred informované o plánoch Hamasu v Izraeli

Irán nebol vopred upovedomený o útoku, ktorý minulú sobotu voči Izraelu podniklo palestínske hnutie Hamas. V rozhovore pre agentúru AP to v Bejrúte povedal člen exilového vedenia Hamasu Alí Baraka.

Dodal, že o rozsiahlej invázii vedel len úzky kruh najvyšších veliteľov v Gaze. Avizoval však, že spojenci Hamasu – ako sú Irán či libanonské šiitské hnutie Hizballáh – sa „do bitky zapoja, ak bude Gaza vystavená vyhladzovacej vojne“.

Baraka súčasne poprel medializované správy, že iránski bezpečnostní predstavitelia pomáhali útok plánovať alebo naň dali súhlas na minulotýždňovom stretnutí v Bejrúte.

Pripustil pritom, že Irán a libanonská militantná skupina Hizballáh v minulosti Hamasu pomáhali. Spresnil však, že od vojny v Gaze v roku 2014 si Hamas vyrába rakety a cvičí svojich bojovníkov sám.

06:15 V incidentoch v Predjordánsku prišli o život traja Palestínčania

Násilnosti medzi izraelskými vojakmi a Palestínčanmi v pondelok pokračovali aj na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Ako v noci na utorok informovala agentúra DPA, o život pri nich prišli traja Palestínčania, vrátane 18-ročného mladíka, ktorý sa pokúsil preraziť traktorom do židovskej osady.

05:20 Izrael má informácie o všetkých rukojemníkoch zavlečených do Gazy

Izrael má informácie o všetkých osobách odvlečených do zajatia v pásme Gazy, uviedol v pondelok večer hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Ako TASR informuje na základe správy portálu Times of Israel (TOI), hovorca súčasne dodal, že príslušníci bezpečnostných zložiek dokončujú preverovanie jednotlivých domov v mestách a dedinách na juhu krajiny, kam sa uplynulý víkend infiltrovali ozbrojenci palestínskej organizácie Islamský džihád, pričom zabíjali a terorizovali civilné obyvateľstvo.

Hagari doplnil, že izraelská armáda tieto lokality evakuovala, zostalo v nich iba niekoľko rodín, ktoré evakuáciu odmietli.

PONDELOK

22:51 USA varovali hnutie Hizballáh pred otvorením druhého frontu voči Izraelu

Spojené štáty vystríhajú militantné šiitské hnutie Hizballáh pred zasahovaním do ozbrojeného konfliktu, ktorý sa od uplynulého víkendu odohráva medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

V pondelok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyjadrenie nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany USA.

Libanonské hnutie Hizballáh by podľa zdroja z USA nemalo urobiť „nesprávne rozhodnutie“ a otvoriť druhý front proti Izraelu, ktorý na svojom území odvracia útoky Hamasu.

AFP uviedla, že citovaný zdroj z USA narážal na incident z pondelka popoludnia, keď izraelská armáda informovala, že sever Izraela bol pod mínometnou paľbou a že došlo k pokusu skupiny ozbrojencov o infiltráciu z Libanonu na územie Izraela.

Izraelská armáda uviedla, že pri odvete zlikvidovala piatich príslušníkov „teroristickej skupiny“.

22:32 Netanjahu: Izrael s ofenzívou v pásme Gazy ešte len začal

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok večer vyhlásil, že Izrael „ešte len začal“ s ofenzívou v pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Netanjahu vystúpil s televíznym príhovorom počas tretieho dňa leteckých úderov v Gaze. Podľa stanice BBC povedal, že na izraelskom území sa stále nachádzajú palestínski ozbrojenci. Prisľúbil tiež urobiť všetko pre oslobodenie Izraelčanov držaných v Gaze v zajatí.

„Udierať na Hamas sme len začali,“ uviedol. „To, čo urobíme našim nepriateľom v najbližších dňoch, poznačí celé generácie,“ vyhlásil s tým, že izraelské zložky už zlikvidovali stovky útočníkov.

Netanjahu zároveň vyzval izraelskú opozíciu, aby okamžite a bez predbežných podmienok vstúpila do mimoriadnej vlády národnej jednoty, píše agentúra DPA.

„Nachádzame sa v misii za vlasť, vo vojne na zaistenie našej existencie, vojne, ktorú vyhráme,“ povedal a dodal, že rozpory medzi Izraelčanmi sú prekonané a „všetci sme jednotní“.

Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

22:16 Predstaviteľ Hamasu: Sme otvorení diskusii o prímerí

Vysoký predstaviteľ Hamasu uviedol, že skupina je otvorená diskusiám o možnom prímerí s Izraelom, keďže „dosiahla svoje ciele“. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moussa Abu Marzúk v telefonickom rozhovore pre Al-Džazíru povedal, že Hamas je otvorený „niečomu takému“ a „všetkým politickým dialógom“, keď sa ho pýtali, či je islamistická skupina ochotná diskutovať o možnom prímerí.

21:34 Izraelskí záchranári našli v kibuci 100 mŕtvych tiel

Viac ako 100 mŕtvych tiel našli izraelskí záchranári v kibuci, ktorý bol počas útoku militantného hnutia Hamas na Izrael dejiskom zadržania rukojemníkov. V pondelok to oznámila izraelská záchranná služba Zaka.

Podľa izraelských médií si masívny útok Hamasu vyžiadal v Izraeli celkovo 900 obetí. Viac ako 100 z nich zahynulo práve v kibuci Be’eri, kde pred útokom žilo asi 1000 ľudí.

20:28 Erdogan vyzval Izrael, aby bezhlavo neútočil na civilistov v pásme Gazy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyzval Izrael, aby bezhlavo neútočil na civilistov v pásme Gazy v boji proti militantom z hnutia Hamas. Povedal to v telefonáte so svojím izraelským kolegom Jicchakom Herzogom, uviedla Erdoganova kancelária.

„Prezident Erdogan zdôraznil, že každý krok, ktorý by mohol kolektívne a bez rozdielu poškodiť obyvateľov Gazy, ešte viac zvýši utrpenie a špirálu násilia v regióne,“ napísala kancelária tureckého prezidenta po telefonáte.

Turecký prezident izraelskému kolegovi tiež povedal, že „je potrebné konať so zdravým rozumom a že čo najskoršie nastolenie pokoja v regióne je veľmi dôležité pre blaho celého regiónu“, dodala.

Erdogan v pondelok telefonoval aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Odkázal mu, že Turecko vynakladá maximálne úsilie na ukončenie konfliktov v regióne a čo najskoršieho zabezpečenia pokoja“, informovala Erdoganova kancelária.

19:59 Hamas pohrozil zabitím rukojemníkov, ak bude Izrael neohlásene útočiť na Gazu

Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok pohrozilo, že po každom neohlásenom útoku izraelskej armády na civilistov v pásme Gazy zabije izraelského civilného rukojemníka.

Hovorca Brigád Izaddína Kasáma (vojenského krídla Hamasu) abú Ubajda v nahrávke povedal, že Izrael v uplynulých hodinách intenzívne útočil na civilné oblasti v Gaze.

„Rozhodli sme sa s tým skoncovať a odteraz vyhlasujeme, že akýkoľvek útok na našich ľudí v ich domoch bez predchádzajúceho varovania bude, žiaľ, čeliť poprave jedného z civilných rukojemníkov, ktorých zadržiavame,“ povedal. Presný počet zajatých Izraelčanov po sobotnom útoku zatiaľ nie je známy.

18:30 Hamas: Aktuálne neexistuje priestor na výmenu zajatcov s Izraelom

Palestínske militantné hnutie Hamas nie je otvorené vyjednávaniu o výmene zajatcov s Izraelom. V pondelok to v katarskej metropole Doha vyhlásil člen vedenia Hamasu Hossam Badran, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Vojenská operácia stále prebieha, aktuálne preto neexistuje priestor na vyjednávanie o zajatcoch ani o iných záležitostiach,“ vyhlásil. „Naším cieľom je teraz všetkými silami zabrániť pokračovaniu okupácie a masakrov obyvateľov Gazy, ktorí sú priamymi cieľmi útokov,“ dodal.

17:27 Netanjahu sľúbil, že reakcia Izraela na útok hnutia Hamas zmení Blízky východ

Odpoveď Izraela na masívny útok palestínskeho militantného hnutia Hamas z pásma Gazy „zmení Blízky východ“, uviedol v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

„To, čo zažije Hamas, bude ťažké a strašné… ideme zmeniť Blízky východ,“ povedal Netanjahu starostom miest a obcí na juhu Izraela, ktoré v sobotu ráno zasiahol prekvapivý útok z pásma Gazy. „Toto je len začiatok… všetci sme s vami a porazíme ich silou, obrovskou silou,“ dodal počas stretnutia v Jeruzaleme.

16:40 Izraelská armáda tvrdí, že zabila ozbrojencov prichádzajúcich z územia Libanonu

Izraelská armáda v pondelok uviedla, že jej príslušníci zabili niekoľko podozrivých ozbrojencov, ktorí na severe krajiny prekročili izraelsko-libanonské hranice. V oblasti v súčasnosti zasahujú izraelské vojenské vrtuľníky, napísala armáda vo vyhlásení. Počet zabitých ozbrojencov nešpecifikovala.

Libanonská štátna tlačová agentúra NNA tvrdí, že Izrael ostreľoval pohraničnú oblasť na juhu Libanonu. Streľbu bolo počuť v obci Zahajra a výbuchy sa ozývali aj ďalšími južnými regiónmi, dodala.

Libanonské hnutie Hizballáh poprelo akúkoľvek účasť na potýčkach s izraelskou armádou. Uviedlo však, že v nedeľu na izraelské pozície vypálilo delostrelecké granáty a riadené strely „v solidarite“ s útokmi, ktoré z pásma Gazy podnikol jeho spojenec, militantné hnutie Hamas. Izraelská armáda reagovala útokmi na pozície Hizballáhu v spornej oblasti Golanských výšin, pripomína AFP.

16:22 EÚ: Situácia v Izraeli neovplyvní pomoc Ukrajine

Eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu nezníži podporu zo strany Európskej únie Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej invázii. Počas brifingu v Bruseli to v pondelok povedal hovorca Európskej komisie (EK) Eric Mamer. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Nemyslím si, že by niečo nejakým spôsobom ovplyvnilo podporu, ktorú Európska únia poskytuje Ukrajine,“ odpovedal Mamer na otázku, ako môže situácia na Blízkom východe zmeniť podporu EÚ pre Ukrajinu. „Keď ste počúvali prejav predsedníčky EK Ursuly von Der Leyenovej v Bordeauxe v sobotu, tak niekoľkokrát zopakovala, že budeme stáť pri ukrajinskom ľude tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodal Mamer.

15:55 Z Izraela evakuovali do Maďarska už 325 osôb, vrátane 46 detí a 15 cudzincov

Maďarské vzdušné sily v rámci vládnej leteckej záchrannej operácie evakuovali v noci na pondelok z Izraela už celkom 325 ľudí, vrátane 46 detí. Podľa agentúry MTI to oznámil v pondelok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Dve lietadlá Airbus A319 maďarských vzdušných síl s 215 evakuovanými osobami z Izraela pristáli v pondelok nadránom na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti.

Podľa Szijjártóa ďalších vyše sto Maďarov v tejto krajine Blízkeho východu avizovalo, že sa chcú vrátiť do vlasti. Jedno z armádnych lietadiel sa preto dopoludnia vrátilo a už mieri s ďalšími 110 evakuovanými do Maďarska. Medzi 325 osobami evakuovanými tromi letmi je podľa šéfa maďarskej diplomacie 310 občanov Maďarska, pričom zvyšní sú izraelskí, švédski, nemeckí, britskí, rakúski a portugalskí občania.

Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Bratislave 6. decembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

15:40 Deväť Američanov zahynulo pri útokoch Hamasu v Izraeli

Spojené štáty v pondelok oznámili, že počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zahynulo deväť občanov USA a niekoľko ďalších je nezvestných. Informuje o tom agentúra AFP. „V súčasnosti môžeme potvrdiť smrť deviatich občanov USA,“ povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Dodal, že niekoľko Američanov je nezvestných a USA sa v spolupráci s Izraelom snažia zistiť, kde sa nachádzajú.

Spravodajská stanica BBC s odvolaním na svoj nemenovaný zdroj v pondelok napísala, že po útoku je v Izraeli pravdepodobne nezvestných viac ako desať občanov Británie. Britská diplomacia to odmietla komentovať, informovala agentúra Reuters.

14:59 Egypt chce zabrániť ďalšej eskalácii medzi Izraelom a Hamasom

Egypt chce zabrániť ďalšej eskalácii násilia medzi Izraelom a Hamasom, s oboma stranami je preto v úzkom kontakte. Snaží sa tiež zabezpečiť ochranu izraelských rukojemníkov, uviedli v pondelok dva zdroje z egyptských bezpečnostných zložiek.

Egypt podľa zdrojov Reuters nalieha na Izrael, aby ku konfliktu pristupoval zdržanlivo. Militantnú organizáciu Hamas pobáda, aby s rukojemníkmi zachádzala šetrne a mohlo tak dôjsť k deeskalácii konfliktu. Zdroje však následne priznali, že izraelské útoky na pásmo Gazy možnosť mediácie sťažili. Hnutie Hamas zajalo počas sobotného útoku desiatky izraelských rukojemníkov vrátane civilistov. Sú medzi nimi deti aj starí ľudia. Ďalšie palestínske hnutie Islamský džihád oznámilo, že drží viac než 30 rukojemníkov.

Káhira sa snažila sprostredkovať mier medzi Izraelom a Palestínou aj počas predošlých konfliktov. Sinajský polostrov, ktorý patrí Egyptu, hraničí s pásmom Gazy aj Izraelom. Egyptské bezpečnostné služby oznámili, že Červený polmesiac dodal do Gazy lekársku pomoc zo Sinaja cez hraničný priechod Rafah.

Letecká spoločnosti EgyptAir pozastavila lety medzi Káhirou a Tel Avivom na neurčito. Do izraelskej metropoly však premávajú lety z prímorského strediska Šarm aš-Šajch na severe Sinajského polostrova, vďaka ktorým sa izraelskí turisti môžu vrátiť domov. Od začiatku konfliktu sa ich z polostrova do Izraela vrátilo už 7-tisíc.

14:56 Teherán varoval pred akýmkoľvek útokom na Irán pre jeho údajné väzby s Hamasom

Irán v pondelok varoval pred akoukoľvek snahou o napadnutie svojho územia v súvislosti s víkendovým útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. „Mali by ste vedieť, že akékoľvek hlúpe konanie voči Iránu sa stretne s devastujúcou reakciou,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání. Reagoval na špekulácie o možnej iránskej podpore operáciám Hamasu a prípadným protiopatreniam voči Teheránu.

Iránska misia pri OSN v nedeľu odmietla akékoľvek zapojenie svojej krajiny do útoku na Izrael. Konanie Hamasu však Irán považuje za „legitímnu obranu voči izraelskej okupácii“. Izrael a Irán sú úhlavnými nepriateľmi od Iránskej revolúcie v roku 1979. Od 90. rokov minulého stočia Teherán rozširuje svoje politické a vojenské väzby v regióne s cieľom vytvoriť koalíciu odporu voči Izraelu.

Denník Wall Street Journal s odvolaním sa na popredných predstaviteľov Hamasu aj libanonského hnutia Hizballáh priniesol informáciu, že Irán pomohol Hamasu pri plánovaní útoku počas minulotýždňového stretnutia v Bejrúte. Podľa WSJ sa príprava vojenskej operácie začala už v auguste a na stretnutiach boli údajne prítomní aj členovia elitných iránskych revolučných gárd.

14:01 Izraelské médiá hlásia už 800 obetí bojov, v Gaze zahynulo vyše 550 ľudí

Viaceré izraelské médiá informovali o tom, že počet obetí masívneho útoku Hamasu na Izrael stúpol už na približne 800, informuje denník Times of Israel. Izraelské úrady túto bilanciu zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Predchádzajúce správy izraelských médií hovorili o minimálne 700 obetiach.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v pondelok popoludní uviedlo, že celkovo eviduje už 2 506 zranených, z ktorých 578 je stále hospitalizovaných. Vo vážnom stave je 157 z nich a stav 23 je kritický. Nová bilancia obetí prišla popoludní aj z pásma Gazy. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva si izraelské letecké a delostrelecké útoky vyžiadali už viac než 558 životov a 2 800 zranených.

13:20 Video ukazuje, ako sa hudobný festival v Izraeli po útoku Hamasu zmenil na boj o prežitie

13:10 Gaza čelí masívnemu bombardovaniu

https://twitter.com/wartranslated/status/1711324348470976791

13:09 Slovensko v stredu vyšle vládny špeciál pre Slovákov v Izraeli

Slovensko v stredu vyšle vládny letecký špeciál na repatriáciu Slovákov z izraelského Tel Avivu. Dohodli sa na tom ministerstvo vnútra a rezort diplomacie.

12:08 Izraelský minister obrany Joav Gallant nariadil „úplnú blokádu“ pásma Gazy

Súčasťou blokády bude prerušenie dodávok elektriny, potravín a palív. Opatrenie je súčasťou izraelských snáh o odrazenie masívneho útoku palestínskych militantov, ktorý sa začal v sobotu ráno.

„Nariadil som úplnú blokádu Gazy. Žiadna energia, žiadne potraviny, žiaden plyn, všetko je uzavreté. Bojujeme proti ľudským beštiám a podľa toho aj konáme,“ citoval ministrove slová denník Haarec.

https://twitter.com/TruthCrusaderX/status/1711312914613936601

11:54 Zelenskyj prirovnal útok na Izrael k invázii Ruska na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prirovnal víkendový útok militantného hnutia Hamas na Izrael k invázii Ruska na Ukrajinu a v súvislosti s oboma konfliktmi kritizoval Irán. Informujú o tom agentúry Reuters a denník Guardian. „Jediný rozdiel je v tom, že Izrael napadla teroristická organizácia a Ukrajinu teroristický štát,“ vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom videospojenia na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Kodani.

Izraelskí novinári, ktorí boli na Ukrajine a videli dôsledky tamojšej brutality, sú teraz podľa neho svedkami toho istého vo svojej vlasti. Zároveň poukázal na úlohu Iránu v oboch konfliktoch. „Irán nemôže povedať, že nemá nič spoločné s tým, čo sa deje na Ukrajine, keď Rusku predáva (drony) Šáhid. Irán nemôže povedať, že nemá nič s tým, čo sa deje v Izraeli, ak jeho predstavitelia tvrdia, že podporujú to, čo sa v Izraeli deje,“ uviedol ukrajinský prezident.

„Toto nie je čas na stiahnutie sa z medzinárodnej scény k vnútorným konfliktom. Nie je teraz čas na to, aby sme sa izolovali. Nie je čas ostať potichu alebo predstierať, že teror na jednom kontinente neovplyvňuje medzinárodné záležitosti,“ vyhlásil Zelenskyj. Podľa denníka Guardian tak možno nepriamo kritizoval republikánov v americkom Kongrese. Americký kongresmani totiž minulý týždeň odvolali z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov republikána Kevina McCarthyho, čomu predchádzala vzbura poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorí sú proti uvoľneniu ďalších peňazí pre Kyjev.  

11:09 Izrael už ovláda všetky obce napadnuté Hamasom

Izraelská armáda už má pod kontrolou všetky mestá, obce a ďalšie obývané lokality, do ktorých prenikli militanti z hnutia Hamas počas masívneho útoku na Izrael, uviedol v pondelok hovorca armády. Podľa neho sa tam však v okolí pásma Gazy stále môžu nachádzať palestínski ozbrojenci.

Hovorca spresnil, že do izraelskej armády bolo povolaných už zhruba 300-tisíc záložníkov, čo označil za „najväčší a najrýchlejší“ odvod v histórii Izraela, informuje agentúra AFP. „Kontrola bola dosiahnutá vo všetkých komunitách, ale v oblasti sa stále môžu nachádzať teroristi. Tanky a lietadlá budú zaisťovať bezpečnosť na miestach, kde došlo k narušeniu hraníc, informoval hovorca izraelskej armády.

Dodal, že armáda už takmer dokončila evakuáciu obyvateľov žijúcich v pohraničných oblastiach v okolí pásma Gazy. Juhoizraelské mesto Sderot, ktorá má približne 30-tisíc obyvateľov, sa podľa neho zatiaľ evakuovať nebude. Hovorca zároveň uviedol, že z Gazy bolo na Izrael od soboty vypálených už okolo 4 400 rakiet.

10:49 Hamas tvrdí, že chce oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli

Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť „provokácie“ Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme. V pondelok to pre agentúru AP uviedol hovorca Hamasu.

Počas telefonátu s AP hovorca Hamasu povedal, že palestínski ozbrojenci stále pokračujú v bojoch s izraelskými silami, pričom sa im aj v pondelok ráno podarilo zajať ďalších Izraelčanov. Presný počet zajatých, ktorý je podľa neho „veľké množstvo“, neskôr oznámi vojenské krídlo Hamasu – Brigády Izaddína Kasáma.

„Vedieme otvorený boj zameraný na obranu nášho ľudu a mešity al-Aksá (v Jeruzaleme),“ vyhlásil hovorca Abdal-Latíf Kanúa, podľa ktorého Hamasu ide aj o „oslobodenie všetkých palestínskych väzňov a ukončenie aktivít fašistickej vlády v Jeruzaleme“.

10:14 OSN: Boje vyhnali z domovov už vyše 123-tisíc obyvateľov Gazy

Od vypuknutia konfliktu medzi palestínskymi militantmi z hnutia Hamas a Izraelom bolo v pásme Gazy vysídlených vyše 123-tisíc ľudí, uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Palestínske ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že pri izraelských leteckých a delostreleckých úderoch na pásmo Gazy, ktoré sú odvetou za masívny útok Hamasu na Izrael, zahynulo už najmenej 493 Palestínčanov a 2 751 utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters.

Na izraelskej strane evidujú už najmenej 700 mŕtvych a takmer 2 400 zranených v dôsledku útokov palestínskych militantov, uvádzajú izraelské médiá. „Viac ako 123 538 ľudí v Gaze bolo vnútorne vysídlených, väčšinou v súvislosti… s obavami o bezpečnosť a zničenia ich domovov,“ informovala OCHA s tým, že vyše 73-tisíc ľudí sa ukrýva v školách, pričom niektoré z nich sú označené ako núdzové prístrešky.

Hovorca úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) očakáva, že počet vnútorne vysídlených osôb bude zrejme naďalej stúpať. Dodal, že v školách je elektrina a utečencom poskytujú jedlo, čistú vodu, ako aj psychologickú podporu a lekársku starostlivosť. V Gaze žije približne 2,3 milióna Palestínčanov. Od roku 2007, keď sa k moci dostalo militantné hnutie Hamas, je táto pobrežná enkláva vystavená izraelskej blokáde.

https://twitter.com/_Hareem_Shah/status/1711320035724042298

09:10 Boje s Hamasom pokračujú na minimálne siedmich miestach

Boje medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi z hnutia Hamas v pondelok ráno pokračovali na siedmich až ôsmich miestach v okolí pásma Gazy. Izraelská armáda zároveň počas noci podnikla viac než 500 náletov a delostreleckých útokov na ciele Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu. Informuje o tom agentúra AFP.

„Stále bojujeme. Stále máme vojakov bojujúcich proti teroristom na siedmich a ôsmich otvorených miestach v okolí Gazy,“ uviedol hovorca izraelskej armády Richard Hecht dva dni po tom, čo Hamas podnikol nečakaný masívny útok na Izrael. „Mysleli sme si, že už včera získame plnú kontrolu (nad naším územím). Dúfam, že ju budeme mať do konca tohto dňa (pondelka),“ dodal Hecht.

Izraelská armáda v samostatnom vyhlásení okrem toho uviedla, že v noci na pondelok zasiahli Izraelské obranné sily (IDF) pri náletoch a delostreleckých útokoch v pásme Gazy vyše 500 cieľov Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu. Pri týchto útokoch bolo zasiahnutých viacero viacposchodových budov vrátane domu jedného z členov politického vedenia Hamasu. V tejto budove sa nachádzalo veliteľské centrum Hamasu, ktoré sa podieľalo na riadení infiltrácie militantov do Izraela, uviedla izraelská armáda.

08:51 Londýn, Berlín či Rotterdam. Teroristov z Hamasu oslavovali ľudia v uliciach európskych miest

Prisťahovaleckí podporovatelia Palestíny oslavovali s vlajkami a výkrikmi protiizraelských hesiel v Berlíne, Londýne, Malmö a Rotterdame. V mnohých svetových metropolách vyšli do ulíc podporovatelia teroristického útoku Hamasu na Izrael.

08:42 Irán tvrdí, že nie je priamo zapojený do útoku na Izrael

„Dôrazne podporujeme Palestínu; nezúčastňujeme sa však na palestínskej iniciatíve (proti Izraelu), pretože tá je výlučne v kompetencii samotnej Palestíny,“ uviedla v nedeľu iránska misia pri OSN.

Denník Wall Street Journal medzičasom s odvolaním na popredných predstaviteľov z Hamasu aj libanonského hnutia Hizballáh priniesol informáciu, že Irán pomohol Hamasu útok naplánovať počas minulotýždňového stretnutia v Bejrúte.

Podľa WSJ prebiehala príprava vojenskej operácie už od augusta a na stretnutiach boli údajne prítomní aj členovia elitných iránskych revolučných gárd.

08:43 Video z bojov medzi izraelskými silami a Hamasom

07:42 Medzi obeťami útokov Hamasu v Izraeli sú aj najmenej 4 Američania a 12 Thajčanov

Spojené štáty aj viacero európskych a ázijských krajín informovalo, že medzi obeťami, zranenými či unesenými počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na území Izraela sú aj ich občania. Medzi usmrtenými majú byť štyria Američania, povedal v noci na pondelok stanici CNN nemenovaný zdroj. Toto číslo, ktoré podľa neho ešte porastie, zaznelo na brífingu viacerých výborov Snemovne reprezentantov.

Thajská vláda v pondelok informovala, že počas súčasného konfliktu Izraela s Hamasom zahynulo už 12 Thajčanov, osem utrpelo zranenia a 11 bolo unesených.

Pri útoku na kibuc Alumim zahynulo desať občanov Nepálu, oznámilo v nedeľu večer veľvyslanectvo tejto himalájskej krajiny v Tel Avive. Obeťami boli výlučne študenti, uviedla nepálska veľvyslankyňa v Izraeli. Štyroch ďalších Nepálcov ošetrili v nemocnici a po piatom nepálskom študentovi stále pátrajú. V Izraeli pracuje okolo 4500 nepálskych občanov a študuje tam 265 Nepálčanov.

O život prišli aj dve Ukrajinky, uviedol ešte v nedeľu rezort diplomacie v Kyjeve. Úmrtia následne bez bližších podrobností potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v Izraeli „v súvislosti s teroristickými útokmi“ zomrela žena z Francúzska. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí predokladá, že medzi unesenými Hamasom sú aj nemeckí občania, ktorí majú zároveň aj izraelské občianstvo.

Mŕtvi a nezvestní sú aj najmenej traja Briti, informovali ich príbuzní. Zranených, zabitých, unesených či nezvestných občanov hlásili aj Brazília, Írsko či Mexiko, uvádza agentúra AFP. Poľské médiá informovali, že militanti z Hamasu uniesli historika s poľsko-izraelským občianstvom.

Poľská vláda taktiež ohlásila, že vysiela lietadlá, aby nimi umožnila z Izraela odletieť svojim občanom. Bulharská vláda odviezla v nedeľu vládnym špeciálom z Izraelu 90 svojich občanov.

05:38 Hamas: Ďalšia vojenská pomoc USA pre Izrael je „agresia“ voči Palestínčanom

Ohlásená nová vojenská pomoc, ktorú Spojené štáty posielajú Izraelu, sa podľa palestínskeho militantného hnutie Hamas rovná „agresii“ voči Palestínčanom.

„Oznámenie USA, že poskytnú lietadlovú loď na podporu okupácie (zo strany Izraela), je skutočnou účasťou na agresii proti nášmu ľudu,“ uviedlo hnutie Hamas.

Reagovalo tak na nedeľné oznámenie amerického prezidenta Joea Bidena, že USA vyslali do Izraela novú vojenskú pomoc a ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch. Podľa amerického ministerstva obrany USA poskytnú Izraelu muníciu a vojenskú techniku, pričom do oblasti vysielajú aj lietadlovú loď.

04:43 Sunak uistil Netanjahua o neochvejnej podpore Izraelu

Britský premiér Rishi Sunak ubezpečil v nedeľu večer izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o „neochvejnej podpore“ zo strany Londýna. „Práve som hovoril s premiérom Netanjahuom, aby som ho ubezpečil o neochvejnej podpore zo strany Spojeného kráľovstva v čase, keď sa Izrael bráni proti týmto hrozným útokom,“ povedal v nedeľu večer Sunak. „Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pomohli. Terorizmus nezvíťazí,“ dodal.

Hovorca Downing Street informoval, že Sunak ponúkol Netanjahuovi „akúkoľvek podporu, ktorú Izrael potrebuje“. Britský premiér podľa hovorcu tiež načrtol diplomatické úsilie,

02:59 Mnohí členovia BR OSN odsúdili útoky Hamasu, spoločné vyhlásenie však neprijali

Mnohí členovia Bezpečnostnej rady OSN odsúdili v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí palestínske militantné hnutie Hamas za jeho rozsiahly útok voči Izraelu. Spojené štáty však napriek tomu vyjadrili poľutovanie nad nedostatkom jednomyseľnosti v tejto otázke.

USA a Izrael vyzvali na zasadnutí na dôrazné odsúdenie Hamasu, ktorý ovláda pásmo Gazy. „Útoky Hamasu odsúdilo veľké množstvo krajín. Samozrejme, že nie všetky,“ povedal médiám po zasadnutí za zatvorenými dverami zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood. „Na jednu z nich by ste prísť aj bez toho, aby som čokoľvek dodal,“ uviedol Wood, čím podľa AFP jasne narážal na Rusko, ktorého vzťahy so Západom sa prudko zhoršili odvtedy, ako vlani vo februári napadlo Ukrajinu.   

00:28 Najmenej 260 tiel našli na mieste hudobného festivalu, kde útočil Hamas

Najmenej 260 tiel objavili izraelskí záchranári na mieste, kde sa konal hudobný festival, na ktorý v sobotu ráno zaútočili palestínski militanti. Oznámila to v nedeľu večer izraelská záchranná služba ZAKA, informuje TASR podľa agentúr DPA a AP odvolávajúcich sa na izraelské médiá.

Militanti z Hamasu vtrhli v sobotu ráno na hudobný festival, ktorý sa konal neďaleko kibucu Re´im, a síce pri hranici Izraela s pásmom Gazy. Následne začali strieľať na účastníkov. Podľa správ izraelských médií zároveň z miesta uniesli mnoho ľudí do pásma Gazy. Svedkovia útoku ho opísali ako masakru.

NEDEĽA

23:01 Pri odvetných útokch Izraela zahynulo v pásme Gazy najmenej 413 Palestínčanov

Najmenej 413 Palestínčanov bolo zabitých a ďalších 2300 utrpelo zranenia pri odvetných izraelských útokoch na pásmo Gazy. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

22:45 Palestínsky islamský džihád tvrdí, že má v zajatí 30 Izraelčanov

Líder Palestínskeho islamského džihádu Zijád Nachaláh tvrdí, že militanti v Pásme Gazy zadržiavajú desiatky izraelských zajatcov, vrátane 30 rukojemníkov, ktorých uniesla jeho organizácia. Nachaláh v nedeľu večer povedal, že zajatcov prepustia až potom, keď slobodu dostanú Palestínčania väznení v Izraeli.

Skupina Palestínsky islamský džihád sa zúčastnila na vpáde na izraelské územie, ktorý v sobotu podnikla palestínska militantná organizácia Hamas, pričom počas neho zahynuli stovky Izraelčanov.

22:04 USA do východného Stredomoria vysielajú lietadlovú loď USS Gerald R. Ford

Americký minister obrany Lloyd Austin v nedeľu oznámil, že prikázal údernej skupine lietadlovej lode USS Gerald R. Ford, aby sa presunula do východného Stredomoria a bola pripravená pomôcť Izraelu po útoku Hamasu, ktorý si na oboch stranách vyžiadal viac ako tisíc mŕtvych. Medzi zabitými a nezvestnými sú aj Američania.

Lietadlová loď USS Gerald R. Ford už je v Stredozemnom mori, pretože vykonávala spoločné námorné cvičenia s Talianskom. Sprevádzať ju budú krížniky a torpédoborce v rámci demonštrácie sily, ktorá má byť pripravená napríklad na zabránenie ďalšieho dodávania zbraní Hamasu.

Podľa predbežných správ pri útokoch Hamasu zahynuli najmenej štyria americkí občania a ďalších sedem je nezvestných.

21:47 Izrael podľa prezidenta i veliteľa armády v konflikte s Hamasom znovu zvíťazí

Izraelský prezident Jicchak Herzog vyzval v nedeľu večer v prejave k obyvateľom na národnú jednotu. Útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na krajinu označil za neospravedlniteľný s tým, že Izrael aj v tomto konflikte zvíťazí. Informuje o tom spravodajský server Times of Israel.

„Udržme si tohto ducha hrdinstva a túto súdržnosť. Je to naša najsilnejšia zbraň,“ povedal Herzog vo vystúpení. Občanov požiadal, aby nešírili fámy, ktoré poslúžia Hamasu, a aby sa riadili pokynmi civilnej obrany.

„Je to nesporný fakt – Izraelský štát aj tentoraz zvíťazí. Nemáme inú možnosť,“ vyhlásil prezident. Útok Hamasu je podľa neho „neospravedlniteľný zločin, ktorý vedie nielen vražedná teroristická organizácia, no tiež os zla, ktorej základňa je v Iráne“.

19:56 Niekoľkí Európania pri útoku Hamasu na Izrael zomreli alebo sú v zajatí

Podľa vyjadrenia rezortov diplomacií zomrela jedna Francúzka a dve Ukrajinky. Nemecké ministerstvo zahraničia predpokladá, že medzi tými, ktorých Hamas v sobotu uniesol, sú aj nemeckí občania. Zranení sú aj dvaja Bielorusi.

19:19 Izraelská armáda: Nepriateľské sily sú stále v Izraeli, boje pokračujú

„V Izraeli sú stále nepriateľské sily,“ povedal hovorca armády Daniel Hagari približne 36 hodín po začiatku útokov z pásma Gazy. Doplnil, že izraelská armáda dosiaľ zasiahla približne 800 cieľov Hamasu v tomto pobrežnom pásme. Vojaci tiež zajali desiatky nepriateľských bojovníkov.

Boje v Gaze v uplynulých hodinách podľa hovorcu pokračovali. Vo viacerých mestách v Izraeli sa ľudia museli znova uchýliť do bezpečia vzhľadom na raketové útoky. Armáda vyzvala obyvateľov dvoch obcí v pohraničnej oblasti, aby nevychádzali z domov.

Kolóna izraelských tankov typu Merkava. Foto: Profimedia.sk

18:32 Blinken: USA zrejme čoskoro oznámia ďalšiu pomoc pre Izrael

Spojené štáty skúmajú žiadosti o ďalšiu pomoc, ktoré dostali od Izraela, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Oznámenie v tejto veci by podľa neho mohlo prísť ešte v priebehu dňa, informuje agentúra AP.

Prezident USA Joe Biden dal pokyn zaistiť, aby Spojené štáty poskytli Izraeli všetko, čo momentálne potrebuje na zvládnutie útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas, uviedol Blinken pre televíziu CNN.

Blinken, ktorý v nedeľu poskytol vyjadrenia viacerým americkým staniciam, tiež hovoril o tom, že mohutný útok Hamasu mohol mať sčasti za cieľ narušiť pripravovanú diplomatickú dohodu Izraela a Saudskej Arábie. „Neprekvapuje, že proti rozhovorom, proti tomu, aby Izrael normalizoval svoje vzťahy so susedmi a krajinami mimo regiónu, sú práve Hamas, Hizballáh a Irán. Preto je celkom možné, že jedným z motívov tohto útoku bola snaha zmariť aktivity zamerané na pokročenie v normalizácii,“ uviedol Blinken.

18:00 Bratislavský hrad nasvietia do farieb Izraela

Bratislavský hrad bude od 19.00 h do polnoci svietiť vo farbách Izraela. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Bratislava sa tak pridá k podobným aktivitám v zahraničí, vyjadrujúcim solidaritu s Izraelom, na ktorý v sobotu (7. 10.) ráno zaútočilo militantné palestínske hnutie Hamas. V Berlíne napríklad nasvietili v izraelských farbách Brandenburskú bránu.

Solidaritu s izraelským ľudom chcú pokojnou formou vyjadriť aj na verejnom zhromaždení, ktoré o 20.00 h pred hlavným vstupom na Bratislavský hrad organizuje slovenská pobočka Medzinárodného
kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ Slovensko).

17:49 Hamas už v dvoch ohľadoch svoje ciele možno dosiahol

Dôsledky novej vojny medzi Izraelom a Hamasom budú dlhodobé a ďalekosiahle a budú mať potenciál ovplyvniť globálnu politiku, svetovú ekonomiku, ako aj dynamiku bezpečnosti. Viac v komentári diplomata Petra Januru.

17:46 Erdogan vyzval Izrael a Hamas, aby podporili mier

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyzval Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby „podporovali mier“ a zdržali sa ubližovania civilistom.

„V (útočení na) civilistov nie je nič dobré,“ povedal Erdogan. „Sme pripravení urobiť všetko pre zníženie napätia… Pozývame všetkých aktérov, aby podporili mier,“ dodal turecký prezident.

17:23 Davy Turkov sa zhromaždili na podporu Hamasu. „Pošlite našich vojakov do Palestíny,“ žiadali

V uliciach tureckého Istanbulu sa v sobotu večer zišli tisíce ľudí a prevolávali podporu islamistickému hnutiu Hamas. V dave viali palestínske a turecké vlajky. Zhromaždený dav vyzýval na vojenskú podporu Hamasu a žiadal ďalšie útoky na Izrael.

17:10 Scholz uistil Izrael o podpore, Berlín preskúma pomoc pre Palestínčanov

Izrael má právo brániť sa proti „barbarským útokom“, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu po útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas z pásma Gazy. Izrael má tiež právo chrániť svojich občanov a stíhať útočníkov, povedal Scholz na tlačovej konferencii.

Scholz okrem toho odsúdil sobotňajšie propalestínske zhromaždenie v Berlíne, na ktorom okolo 50 účastníkov oslavovalo útok Hamasu. „Utrpenie, ničenie, smrť toľkých ľudí nemôže byť pre nikoho dôvodom na radosť,“ povedal. V nedeľu sa v Berlíne pred Brandenburskou bránou zišlo okolo 2 000 demonštrantov, aby prejavili solidárnosť s Izraelom. Mnohí účastníci podľa DPA žiadali, aby Nemecko prestalo poskytovať financie na podporu Palestínčanov.

Nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Svenja Schulzeová v nedeľu oznámila, že Berlín preskúma všetku svoju humanitárnu pomoc pre palestínske územia. „Vždy sme veľmi dbali na to, aby naša podpora pre ľudí na palestínskych územiach slúžia mieru a nie teroristom. Tieto útoky na Izrael sú však hrozným zlomom,“ uviedla ministerka. Nemecko chce podľa nej pri prehodnocovaní pomoci hovoriť najmä s Izraelom, pretože aj v jeho záujme je, aby Palestínčania žili dlhodobo v stabilite.

17:09 Izraelské trhy klesli, očakáva sa ďalší pokles už oslabenej meny

Izraelské akciové a dlhopisové trhy zaznamenali v reakcii na nečakaný útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pokles a očakáva sa, že nadol pôjde aj kurz meny šekel, ktorý je momentálne na najnižšej úrovni v tomto roku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kľúčové akciové indexy klesli zhruba o 7 percent a ceny vládnych dlhopisov približne o 3 percentá v prvej reakcii na najkrvavejší útok ozbrojencov z Hamasu na Izrael za posledné desaťročia. Aj keď na devízovom trhu sa v nedeľu neobchoduje, kurz izraelskej meny šekel je už teraz na najnižšej úrovni v tomto roku. Dôvodom je sporná reforma súdnictva, ktorá rozdelila spoločnosť a vyvolala rozsiahle protesty.

16:24 Armáda: Z pásma Gazy vystrelili na Izrael vyše 3 200 rakiet

Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na Izrael od začiatku bojov viac ako 3200 rakiet, uviedla v nedeľu izraelská armáda. Od sobotňajšieho rána zaregistroval Izrael 3255 rakiet odpálených z Gazy, uviedol armádny hovorca.

16:14 Iránsky prezident hovoril s lídrami palestínskych militantných skupín

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu povedal, že Irán podporuje právo Palestínčanov na sebaobranu. Podľa štátnej televízie tiež obvinil Izrael, že je hrozbou pre región. Iránske vládne médiá priniesli tiež správy, podľa ktorých Raísí telefonoval s lídrami palestínskych militantných skupín Hamas a Islamský džihád.

15:53 Na hranici s pásmom Gazy sa zoskupuje izraelská armáda

Pozemná invázia je zrejme na spadnutie.

15:40 Rezort zahraničia odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Izraela

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela. „Naďalej platí, že zastupiteľský úrad v Tel Avive neeviduje medzi obeťami ani zranenými občanov SR,“ zdôraznilo ministerstvo. Upozornilo však, že v prípade pomoci občanom, ktorí sa v Izraeli nachádzajú, eviduje problémy s komerčným leteckým spojením.

15:16 Útoky Hamasu pripravili o život najmenej 600 Izraelčanov

V dôsledku útokov palestínskej militantnej organizácie Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy, v Izraeli zomrelo najmenej 600 ľudí, vrátane 44 vojakov. Ďalších 2-tisíc ľudí je zranených. Uviedli to v nedeľu izraelské médiá. Predstavitelia Palestínčanov informovali, že v Gaze prišlo o život 313 ľudí. Izraelský predstaviteľ konštatoval, že armáda židovského štátu zabila 400 militantov a desiatky zajala.

14:37 Hizballáh pokračuje v odpalovaní rakiet z Libanonu

Militantná libanonská skupina Hizballáh pokračuje v ostreľovaní severného Izraela. Tento kľúčový spojenec Hamasu pritom v sobotu večer zverejnil varovanie, že ak Izrael podnikne pozemný útok na Gazu, Hizballáh spustí veľkú pozemnú inváziu do Izraela. Hizballáh vypálil rakety na Izrael aj v sobotu, na čo izraelská armáda reagovala delostreleckou palbou.

14:30 Poľský prezident Duda tvrdí, že násilie na Blízkom východe pomáha Rusku

„Z udalostí na Blízkom východe ťaží Rusko a ruská agresia proti Ukrajine, lebo odvracajú pozornosť sveta,“ vyhlásil Duda pre program súkromnej spravodajskej televízie Polsat News.

14:24 Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav

Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Tento krok umožní uskutočniť rozsiahle vojenské kroky.

13:07 Pápež vyzval na ukončenie útokov v Izraeli

Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie útokov v Izraeli, pretože terorizmus a vojna nevedú k riešeniu problémov na Blízkom Východe. Informujú o tom agentúry ANSA a AFP.

„S obavami a bolesťou sledujem, čo sa deje v Izraeli, kde násilie vybuchlo ešte zúrivejšie a spôsobilo stovky úmrtí a zranení. Vyjadrujem svoju blízkosť rodinám obetí,“ povedal na vatikánskom Námestí sv. Petra.

„Modlím sa za všetkých, ktorí prežívajú hodiny hrôzy a úzkosti. Prosím, zastavte ozbrojené útoky a pochopte, že terorizmus a vojna nič nevyriešia. Vedú iba k smrti toľkých nevinných ľudí. Vojna je porážka: každá vojna je porážka!“ povedal po modlitbe Anjel Pána. Vyzval tiež veriacich na modlitby za mier v Izraeli a Palestíne.

12:03 Egyptské média: Policajt v Alexandrii zastrelil dvoch Izraelčanov a Egypťana

Egyptský policajt v nedeľu v meste Alexandria zastrelil najmenej dvoch Izraelčanov a jedného Egypťana. Ďalšia osoba utrpela zranenia, informujú agentúry AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na miestne médiá.

Spravodajská stanica Extra News sprostredkovala vyjadrenia predstaviteľa bezpečnostných zložiek, podľa ktorého policajt zo svojej služobnej zbrane strieľal na skupinu izraelských turistov. Podozrivého útočníka bezprostredne zadržali. Izraelská záchranárska služba ZAKA hlásila dvoch mŕtvych v Alexandrii.

11:50 Izraelská armáda zabránila útoku palestínskych militantov na pláž

„Vojaci námornej pechoty izraelských ozbrojených síl (IDF) spozorovali päť teroristov, ktorí sa ukrývali v oblasti pláže Zikim na izraelskom území,“ uviedol hovorca IDF. Pláž sa nachádza na izraelskom pobreží Stredozemného mora.

Izraelské ozbrojené sily na teroristov zaútočili a zabránili im preniknúť do civilných oblasti, dodal hovorca. Izraelský rozhlas informoval, že osoby boli zabité, ale hovorca to nevedel potvrdiť.

https://twitter.com/ArchanaRajdharm/status/1710900995247501370

11:09 Pri rannom útoku Izrael zasiahol obchodné centrum

Pri odvetnom útoku, ktorý Izrael viedol proti pásmu Gazy, zasiahlo delostrelectvo niekoľkými strelami výškovú budovu, ktorá sa zrútila. Hovorca izraelského rezortu obrany Daniel Hagari uviedol, že budova bola jedným z veliteľských stanovíšť Hamasu, v oficiálnom vyhlásení totiž spomenul, že „zasiahli niekoľko objektov Hamasu vrátane sídla šéfa spravodajskej služby hnutia“. Správu priniesli České noviny.

Agentúra AFP však uviedla, že jednou z budov bolo obchodné centrum. „Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoj vojenský majetok v srdci civilného obyvateľstva v pásme Gazy,“ uviedla izraelská armáda, ktorá zároveň dodala, že vopred varovala obyvateľov budovy a vyzvala ich na evakuáciu. Podľa denníka Wall Street Journal sa obchodné centrum volalo Palestine Tower.

10:47 Izrael tvrdí, že zabil stovky teroristov Hamasu

Pri vpáde palestínskej militantnej organizácie Hamas z Pásma Gazy na územie židovského štátu boli podľa izraelskej armády zabité „stovky teroristov“ a desiatky z nich zajali. Armáda krajiny to uviedla v nedeľu.

10:41 Počet obetí v pásme Gazy sa zvýšil na 313, Izrael pokračuje v evakuácii

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlásilo 313 obetí a najmenej 1 990 zranených z radov Palestínčanov. Medzi obeťami a zranenými sú aj deti.

Hlavný hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že úlohou Izraelských obranných síl je evakuovať všetkých obyvateľov v miest na hraniciach s pásmom Gazy. Cieľom bojov je podľa jeho slov aj oslobodenie rukojemníkov, ktorých militanti zadržiavajú v Izraeli.

10:01 Saudská Arábia obvinila Izrael z eskalácie, ktorá viedla k útoku Hamasu

Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salman nepriamo obvinil Izrael z eskalácie konfliktu, ktorý vyvrcholil sobotným útokom Hamasu na mestá okolo pásma Gazy. Vyhlásil, že „varoval izraelskú stranu pred hrozbou zlého zaobchádzania s Palestínčanmi“, ktoré podľa neho vedie k „výbuchu“.

09:52 Čína vyzvala na upokojenie, Rusi žiadajú prímerie

Čína vyjadrila znepokojenie nad situáciou v Izraeli, ktorý v sobotu napadli militanti z palestínskeho hnutia Hamas, a vyzvala na zastavenie paľby. Rusko obe strany konfliktu požiadalo, aby sa usilovali o dosiahnutie okamžitého prímeria. Informuje o tom agentúra AFP.

09:05 Izraelskí rezervisti prichádzajú na juh krajiny

08:37 Libanonský Hizballáh je pripravený ísť do vojny s Izraelom

Militantná libanonská skupina Hizballáh, kľúčový spojenec Hamasu, v sobotu večer zverejnila varovanie, že ak Izrael podnikne pozemný útok na Gazu, Hizballáh spustí veľkú pozemnú inváziu do Izraela. Informuje o tom britský denník Telegraph.

08:23 Izraelské delostrelectvo podniklo útoky na južný Libanon, hrozí vojna na dvoch frontoch?

Izraelská armáda v nedeľu ráno vykonala delostrelecké útoky na južný Libanon po tom, ako bolo odtiaľ vypálených niekoľko mínometných granátov na izraelské územie. Projektily z Libanonu dopadli na stanovište izraelskej armády v spornom pohraničnom regióne Har Dov v horskom masíve Hermon. K útokom sa prihlásilo libanonské hnutie Hizballáh. Obete ani zranenia nehlásili. Informujú o tom agentúra AFP a televízia Sky News.

Zatiaľ čo Gaza sa nachádza na juhu Izraela a ovláda ju sunnitské islamistické hnutie Hamas, v Libanone má silný vplyv šiítska politická a vojenská organizácia Hizballáh. Libanon je severným susedom Izraela, v prípade väčšieho konfliktu v tejto oblasti by tak Izraelu hrozila vojna na dvoch frontoch. Hamas aj Hizballáh sú spojencami Iránu.

06:52 Obrnené jednotky smerujú k pásmu Gazy

Izraelská armáda v noci presúvala konvoj tankov Merkava na juh k pásmu Gazy, ukazujú zábery na sociálnych sieťach.

06:45 Hamas pri útoku využil aj motorové rogalo

Hamas pri pokuse o infiltráciu svojich bojovníkov z pásma Gazy do južného Izraela využil minimálne jedno motorové rogalo.

06:40 Izrael začal v sobotu s bombardovaním veľkých obytných budov v pásme Gazy

Jeruzalem tvrdí, že ich Hamas využíva ako útočisko pre svojich bojovníkov alebo ako skladisko zbraní.

https://twitter.com/Naseemiann/status/1710840205425492136

06:30 Zaskočenie izraelskej armády môže potopiť premiéra Netanjahua

Premiérka Golda Meirová po jomkipurskej vojne odstúpila. Je pravdepodobné, že Benjaminovi Netanjahuovi nezostane nič iné. Viac v komentári Ondřeja Šmigola.

06:12 Zelenskyj: Izrael má plné právo brániť sa proti teroru

„Izrael má plné právo brániť sa proti teroru. Ako každý iný štát. A je veľmi dôležité, aby celý svet reagoval na teror jednotne a zásadovo,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v aplikácii X. Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská poznamenala, že Ukrajinci „chápu a zdieľajú bolesť izraelského ľudu“.

03:21 Biden aj Trump podporili právo Izraela brániť sa voči útoku Hamasu

Americký prezident Joe Biden deklaroval neochvejnú podporu Izraelu, na ktorý v sobotu podnikli masívny útok militanti z palestínskeho hnutia Hamas. Biden útok odsúdil ako akt terorizmu a potvrdil právo Izraela na sebaobranu. 

V podobnom zmysle sa vyjadril aj predchádzajúci prezident USA Donald Trump, ktorý však zároveň pripísal časť zodpovednosti za útok Hamasu Bidenovej vláde. Trump uviedol, že sobotňajší útok na Izrael pomohli financovať aj americkí daňoví poplatníci. Zrejme tým odkazoval na augustovú výmenu väzňov medzi USA a Iránom, v rámci ktorej Spojené štáty uvoľnili Teheránu aj zablokované prostriedky vo výške šesť miliárd dolárov. Nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu však pre agentúru AFP uviedol, že je zatiaľ príliš skoro povedať, či je Irán priamo zapojený do sobotňajšieho útoku Hamasu na Izrael.

Plamene a dym stúpajú po izraelskom leteckom útoku na Gazu. Foto: TASR/AP

02:51 Izrael zastaví dodávky paliva a tovarov do Gazy; zničí kapacity Hamasu

Pásmo Gazy sa už v sobotu po zotmení ponorilo do tmy po tom, ako izraelské ministerstvo energetiky nariadilo zastavenie dodávok elektriny do tejto palestínskej enklávy. Takmer všetku elektrinu do Gazy totiž dodáva Izrael.   

„Prvá fáza“ izraelskej ofenzívy zameranej na zastavenie útoku sa už podľa premiéra Benjamina Netanjahua takmer skončila, keďže sa podarilo odraziť už väčšinu z útočiacich ozbrojencov. Razantná izraelská operácia však bude podľa neho pokračovať aj naďalej s cieľom zlikvidovať kapacity militantov v Gaze. Bezpečnostný kabinet podľa Netanjahua prijal „sériu operačných rozhodnutí zameraných na zničenie vojenských a vládnych kapacít Hamasu a Palestínskeho Islamského džihádu“. Palestínski militanti tak „na dlhé roky stratia schopnosť a túžbu ohrozovať a škodiť občanom Izraela“.

„Smerujeme do dlhej a vyčerpávajúcej vojny. Túto vojnu nám nanútil Hamas svojím vražedným útokom,“ vyhlásil po zasadnutí bezpečnostného kabinetu Netanjahu, ktorý zároveň ubezpečil, že vojna sa napokon skončí izraelským víťazstvom.

01:45 Orbán podporil Izrael

„Tvrdo odsudzujeme brutálny útok proti Izraelu a jednoznačne podporujeme právo Izraela na sebaobranu,“ uviedol na sociálnej sieti X maďarský premiér Viktor Orbán.

01:42 Izraelské zdravotnícke zdroje hovoria už o 300 obetiach útoku

Izraelské zdravotnícke zdroje uviedli, že masívny útok palestínskych militantov na Izrael si vyžiadal už najmenej 300 obetí na životoch. Ďalších minimálne 1 590 ľudí bolo zranených, pričom mnohí z nich utrpeli zranenia vážneho charakteru. Túto informáciu zverejnili viaceré izraelské médiá, ale oficiálne miesta ju ešte nepotvrdili. Podľa denníka The Times of Israel však bude bilancia obetí ešte ďalej narastať.

(tasr, sita, red.)