„Hrali sme mŕtvych.“ Mladí ľudia utekali z festivalu, kde vraždil Hamas

F76wEPBWEAEA3Gv Účastníci festivalu utekajú po útoku Hamásu. Foto: Visegrád24/X

Jedným z prvých cieľov palestínskych teroristov sa stal hudobný festival, ktorý sa konal v obci Re’im niekoľko kilometrov od pásma Gazy. V médiách sa objavujú prvé príbehy preživších masovej streľby do účastníkov festivalu. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií mohlo jednému z prvých útokov celej vojny podľahnúť až niekoľko desiatok Izraelčanov a turistov z Európy a Ameriky.

Na sociálnych sieťach sa objavujú zábery úteku mnohých ľudí z hudobného festivalu. Podľa niektorých svedkov tam krátko po začiatku útoku a prvých vypálených raketách začali ozbrojenci Hamasu strieľať do davu účastníkov. Tí sa po tom, čo zazneli prvé varovné sirény, dali na útek.

Izraelské médiá prinášajú prvé príbehy tých, čo prežili. Jedna z účastníčok sa médiám predstavila ako Ester. Keď sa rozbehla k svojmu autu, aby priestor festivalu opustila, zistila, že jej automobil ozbrojenci rozstrieľali. Ju a jej kamaráta zachránil vodič džípu, ktorý ich vzal a spoločne z miesta unikli.

Vodiča džípu však zasiahli streľbou a automobil tak skončil v priekope. Podľa jej slov vedľa mŕtveho vodiča obaja zaľahli a hrali mŕtvych. Z džípu sa pohli až po niekoľkých hodinách, keď začuli hebrejsky sa rozprávajúcich vojakov, ktorí na miesto dorazili. Tí ich odprevadili do nemocnice.

„Spočiatku rakety zneli, akoby boli súčasťou hudby,“ uviedol pre médiá ďalší účastník festivalu. Následne však okolo ľudí začali prelietavať guľky a hudba bola rýchlo vypnutá.

Na festivale sa zúčastnili stovky mladých ľudí z Izraela, Európy a Ameriky. Niektorí sa v kríkoch v púšti schovávali, kým ich tam neobjavili izraelskí vojaci.

Britská ambasáda uviedla, že medzi nezvestnými je aj Brit, ktorý na festivale pracoval ako ostraha. Podľa niektorých odhadov mohlo na festivale zahynúť až 250 jeho účastníkov. Počty mŕtvych, zranených a nezvestných však úrady ešte nepotvrdili. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie tiel vo festivalovom stane, ktoré údajne pochádzajú z miesta tragédie.

Útoku Hamasu, ktorý začal v sobotu ráno, podľa izraelských médií podľahlo už 600 Izraelčanov a vyše 2 000 je zranených.

(echo 24, ste)


Ďalšie články