Hamas na Izrael vykonal vzdušné útoky na motorových rogalách

Palestínski militanti z hnutia Hamas prekračujú hranice pomocou motorizovaných klzákov. Zábery z týchto akcií zverejnila mediálna služba hnutia, ale aj obyvatelia prihraničných oblastí. Informuje o tom britský denník Telegraph.

Izraelský letecký útok na Gazu Bojovníci Hamasu na motorových rogalách. Zdroj: Twitter

Na propagandistickom videu agentúry Quds Media, ktorá patrí hnutiu Hamas, je vidno, ako ozbrojenci na klzákoch štartujú z neznámeho miesta v púšti, preletia na základňu izraelskej armády a obsadia ju.

Na ďalšom videu je možné vidieť letca, ktorý letí ponad domy v obytnej zóne.

Podľa Telegraphu bol útok Hamasu naplánovaný na posledný deň židovského Sviatku stánkov, čo sa odrazilo na nepripravenosti Izraelských ozbrojených síl (IDF).

„Toto je bezprecedentné. Hamas nikdy predtým nič podobné neurobil,“ vyjadril sa pre Telegraph bývalý riaditeľ izraelskej Národnej bezpečnostnej rady Eyal Hulata. Dodal tiež, že zlyhanie spravodajských služieb bolo „závažné a zničujúce“.

V meste Sderot v rovnomennom prihraničnom regióne bojovníci Hamasu na pár hodín obsadili policajnú stanicu. IDF vybojovala pozície v meste naspäť až po desiatich hodinách.

V samotnej Gaze bolo v sobotu popoludní vidieť militantov, ktorí predvádzali izraelských rukojemníkov, ako aj vojenské vozidá, ktoré boli zrejme ukradnuté izraelskej armáde. Odhaduje sa, že do Izraela preniklo najmenej tristo militantov, uviedli IDF pre Telegraph.

(telegraph, twitter)