Najobľúbenejší gurmánsky festival: Margecianske fajnoty ponúknu klenoty kuchyne

MARGECANY – Už po 13. raz sa počas jesenného víkendu, 14. – 15. októbra, bude z obce Margecany šíriť vôňa jedál, ktorej odolá len málokto. Margecianske fajnoty ponúknu návštevníkom jedinečnú príležitosť vychutnať si viac ako stovku tradičných, ale aj exotických gastronomických špecialít.

margecianske fajnoty1 Gastrofestival v Margecanoch patrí v Košickom kraji k tým najobľúbenejším. Jeho základom sú prezentácia a ponuka tradičnej kuchyne. Foto: Košice Región Turizmus

„Od roku 2011 sledujeme, ako sa gurmánsky festival Margecianske fajnoty postupne rozvíja a stáva jedným z najvýznamnejších gastronomických podujatí v Košickom kraji. Tento festival nie je len o jedle, ale aj o spoločenstve, tradíciách a bohatých chutiach nášho regiónu, no zároveň otvára obzory a ponúka možnosť  ochutnať aj niečo zo zahraničia,“ pozýva na podujatie predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Gurmánske špeciality a netradičné názvy

Gastrostan bude miestom, kde sa vďaka rôznym „kuchniam“ (ako sa na podujatí nazývajú jednotlivé stánky s jedlom) môžu gurmáni pustiť do objavovania rôznorodých chuťových zážitkov.

Základom festivalu sú prezentácia a ponuka tradičnej kuchyne. Foto: Košice Región Turizmus

Prezentovať sa budú jedlá domácej aj zahraničnej kuchyne, počas dvoch dní pripravia v Margecanoch jedlá z viac ako 30 tradičných slovenských „kuchní“ a v nedeľu budú návštevníkom ponúknuté aj chute zo šiestich zahraničných destinácii. Napríklad z Mexika, Maďarska, Ukrajiny, Macedónska, Švédska, Rumunska, ale aj z Ázie – napríklad z Vietnamu. 

Tradície prípravy siahajú ďaleko do minulosti, čo sa odrazilo aj na netradičných názvoch jedál ako šarišská ľušta, góroja, hontianske kutle s geršňou, lečky s kapustou či zemiakové beľuše. Aj tieto jedlá budú môcť návštevníci okúsiť počas celého víkendu. Aby bol zážitok kompletný, súčasťou budú aj prezentácia a degustácia lokálnych vín. 

Bohatý program

,,Program bude rozdelený na veľkú a malú scénu a pre našich malých návštevníkov bude pripravená zóna s názvom Detské zábavisko. Môžu sa tešiť na maľovanie na tvár, vaľkanie gruľovníkov, paintball, šľapacie káry, minitanky, jazdu na koni a úsmev na detských tvárach vyvolá svojím vystúpením divadlo Portál. 

Počas oboch dní návštevníci budú môcť fandiť vystúpeniam detských folklórnych súborov ako Jadlovček, Margarétka, Pridaňčatá, Pávička, folklórnych súborov Zemplín, Očovan, umelcov z celého Slovenska vrátane základných umeleckých škôl, a dokonca aj zahraničných folklórnych súborov z Rumunska a Macedónska.

O hudobný zážitok sa postarajú ľudová hudba Gregorovci, Bakšanske parobci, Harmoňija hrala, kapela Hvizdošovci a iní. „Milovníkov netradičnej interpretácie rusínskeho folklóru poteší kapela Čendeš a Michal Hudák a Marián Čekovský Band sa predstavia vo svojej koncertno-humornej show. Podujatie ukončí vystúpenie Prešovskej kapely Hrdza,“ hovorí Erik Gajdoš, jeden z organizátorov.


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok