Košický včelár Mikula: Prečo je med tohto roku drahší?

KOŠICE – Sladký, chutný a zdravý med. Len málokto si vie predstaviť svoj život bez tohto výnimočného produktu. Chov včiel je však nielen krásny, ale i veľmi náročný koníček, najmä keď sa mu človek venuje poctivo.

ule4_zmensena - kópia Košický včelár Juraj Mikula. FOTO: Eva Mikulová

Košický včelár Juraj Mikula včelám podľahol pred niekoľkými rokmi, ale s myšlienkou chovať včely sa pohrával dlho predtým. Mal úspešný biznis s inými komoditami, včely však nakoniec zvíťazili. Svoje včelíny má pri vodnej nádrži Ružín a aj on, ako mnoho ďalších slovenských včelárov, hodnotí tento rok ako slabý.

Prečo bol tento rok z pohľadu včelárov zlý?

Je to najhoršia sezóna, akú si pamätám. Neprialo nám počasie. Včielky niečo nanosili, ale vzápätí prišlo ochladenie, stiahli sa a čo nanosili, to zjedli. Máme 50 úľov a vytočili sme len 15 percent medu oproti minulému roku.“

Čiže aké počasie je pre včely vyhovujúce?

Dlhodobejšie, stabilné teplo. Teraz bolo teplo prerušované niekoľkodňovým ochladením, alebo pršalo a dážď zmyl nektár a mnohé rastliny vôbec nemedovali. Medu je menej, preto i ceny sú vyššie.

Aké náklady má včelár?

Musíme pravidelne investovať do liečiv, do úľov. Nové medzistienky, rámiky, oblečenie, medomed. Niektorí majú prenajaté pozemky. Kupujeme cukor na zimu. Tohto roku by nedokázali prežiť na svojom mede, lebo ho nemajú, nedokázali si kvôli zlému počasiu vytvoriť zásoby.

Prečo musíme včely liečiť?

Včely v celej Európe sú choré, sú napadnuté klieštikom, ktorý je v každom včelstve, preto sa musia včelstvá pravidelne preliečovať. To samozrejme nemá vplyv na kvalitu medu. Keby sa však neliečilo, tak klieštik zlikviduje do dvoch rokov celé včelstvo. Tým, že včely liečime, sú silné, nenapadnú ich tak skoro včelí mor a ďalšie choroby.

Ako rozlíšime kvalitný med od nekvalitného?

Kupujte med priamo od známeho, overeného včelára. Kvalita medu sa dá overiť len laboratórnymi skúškami, či je skutočne pravý, alebo len z cukru. U poctivého včelára je záruka, že med je pravý. Nepokazí si dobré meno, nehazarduje so svojou povesťou. Aj my sme svojim klientom povedali, že tento rok med jednoducho nebude, alebo ho bude málo, ale ručíme za jeho kvalitu.

Za akú cenu sa tohtoročný med predáva?

Odhadujem, že kilo kvetového medu stojí 10 eur a kilo medovicového medu môže stáť 12 až 14 eur. Špeciálne medy, ako napríklad zlatobzľový, môžu byť aj drahšie. Sú ešte poľnohospodárske medy, zo slnečnice, repky olejky a iné. Tie môžu byť lacnejšie, lebo tých bolo viac. Chýbajú lúčne, miešané, kvetové, lipové…


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok