Noví vagnerovci? Žoldnierska skupina s tisíckami členov vraj verbuje Prigožinových bojovníkov

Impérium zosnulého ruského oligarchu Jevgenija Prigožina podľa všetkého preberá jeho syn Pavel vrátane žoldnierskej skupiny, ktorá ho preslávila. Vagnerovci však nemusia byť tým čím boli v minulosti aj pre vplyv konkurencie.

belorusko Vagnerovci v Bielorusku. Foto: Bieloruské ministerstvo obrany

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Redut verbuje žoldnierov vrátane bývalých bojovníkov z Vagnerovej skupiny pod zámienkou dobrovoľníctva. S odvolaním sa na pondelkové tvrdenia britského obranného spravodajstva o tom v rovnaký deň informoval bruselský portál Politico a pýtal sa, či ide o „nových vagnerovcov“.

Podľa bývalého vysokého dôstojníka ruskej armády a člena vagnerovcov, ktorý minulý mesiac svedčil pred výborom pre zahraničné veci Dolnej snemovne britského parlamentu, Redut založil v roku 2008 oligarcha prepojený s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bývalý agent KGB Gennadij Timčenko na ochranu svojho plynárenského impéria, uviedol britský denník Daily Telegraph.

Skupina, ktorá má podľa tvrdení britského obranného spravodajstva „veľmi pravdepodobne“ viac ako 7-tisíc zamestnancov, sa dostala do popredia po júnovej vzbure medzičasom zosnulého Jevgenija Prigožina, pripomína Politico.

V správe britského obranného spravodajstva sa uvádza, že ruská vojenská rozviedka, GRU, pravdepodobne financuje a dohliada na aktivity Redutu a tvrdí, že formácia je zapojená do bojov v ukrajinskom Donecku, Charkove, Kyjeve a Luhansku už od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

„Je reálna možnosť, že prax ruského ministerstva obrany náboru prostredníctvom ,dobrovoľníckych‘ jednotiek prispela k tomu, že sa Rusko vyhlo ďalšej nepopulárnej mobilizácii,“ domnievajú sa Briti.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin zahynul 23. augusta pri havárii lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy. Na palube stroja sa okrem Prigožina nachádzalo deväť ľudí vrátane šéfa logistiky Valerija Čekalova a spoluzakladateľa skupiny Dmitrija Utkina.

K havárii prišlo presne dva mesiace po tom, čo sa Prigožin a jeho bojovníci nakrátko neúspešne vzbúrili proti ruskému vojenskému vedeniu.

Aktíva aj kontrolu nad rozsiahlym podnikateľským impériom vrátane vedenia tejto ruskej žoldnierskej skupiny zdedil podľa ruských telegramových kanálov 25-ročný oligarchov potomok Pavel Prigožin. Jeden z kanálov tvrdí, že sa mu podarilo získať kópiu Prigožinovho závetu a zverejnil aj jeho fotografiu. Začiatkom októbra o tom informovala CNN.

Vagnerovci bol aktívni na bojisku na Ukrajine a v Sýrii a žoldnieri z tejto skupiny boli využívaní aj na podporu ruských záujmov v celej Afrike. V júni Putin povedal, že Kremeľ túto skupinu len za posledný rok financoval sumou vo výške jednej miliardy dolárov.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok