Zriadenie pozície parlamentného kaplána je ovocím dlhodobých modlitieb

Parlamentná kaplnka na Bratislavskom hrade Parlamentná kaplnka na Bratislavskom hrade

Viaceré médiá priniesli správu, že parlament bude mať svojho kaplána. Vysluhovať omše a spovedať poslancov by mal kňaz Ján Buc. Píše sa v nej, že zriadenie pozície parlamentného kaplána je iniciatívou predsedníčky KÚ a poslankyne Anny Záborskej, ktorá bola v minulom volebnom období splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania.

Deň pred parlamentnými voľbami podpísali predseda parlamentu Boris Kollár a predseda KBS Bernard Bober memorandum, z ktorého to vyplýva.

Poslancom Národnej rady som už štvrté volebné obdobie, od roku 2012. Odvtedy viem potvrdiť, že ako veriaci poslanci sme sa z vlastnej iniciatívy pravidelne schádzali na krátkych spoločných modlitbách, zvyčajne v niektorý rokovací deň počas obedovej prestávky. Raz počas schôdze sme mávali dlhšie modlitby večer v kinosále Národnej rady SR, na ktoré sme pozývali modlitebníkov z rôznych kresťanských cirkví. Tieto modlitby boli vždy ekumenické a nadstranícke.

Pôsobenie parlamentného kaplána bude dobrou príležitosťou posunúť duchovný život poslancov, zamestnancov i návštevníkov parlamentu na vyššiu úroveň. K spoločným modlitbám tak pribudne pravidelne slúžená svätá omša a príležitosť na svätú spoveď či duchovný rozhovor.

Práca poslancov je veľmi náročná a napätá, takže takúto službu a posilu prijmeme s veľkou vďakou.

Zriadenie pozície parlamentného kaplána považujem za ovocie dlhoročných modlitieb poslancov, ale aj pôsobenia kresťanov v parlamente a v predchádzajúcej koalícii.

Niekomu to môže pripadať iba ako drobná kozmetická zmena. Ale služba parlamentného kaplána môže pomôcť nastaviť v parlamente lepšiu atmosféru a inú kultúru, čo nepochybne potrebujeme.

Predošlá vláda a koaličná väčšina v parlamente nespravili všetko dokonale a bezchybne. Ale verím, že mnohé dobré ovocie sa ukáže postupne v priebehu času. Medzi tie, ktoré už vidieť, patrí bezprecedentná podpora rodín s deťmi alebo rodičovský bonus pre dôchodcov.

Teraz sa ukazuje posun v duchovnej službe v parlamente. Otec Ján Buc je skúsený kňaz a dobre pozná ľudí i politické prostredie. Pravidelne slúžieva v posledných rokoch sväté omše aj na úrade vlády.

Ďakujem Bohu za túto milosť a otcovi Jánovi vyprosujeme požehnané pôsobenie v Národnej rade Slovenskej republiky, ktoré bude osožné nielen pre poslancov, ale aj pre celé Slovensko.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články