Kto je zodpovedný za stovky mŕtvych pri skaze nemocnice v Gaze? Pribúdajú prvé seriózne dôkazy

Zničenie nemocnice al-Ahlí Arabí v Gaze, pri ktorom podľa miestnych úradov zahynuli stovky ľudí, stále nemá jednoznačného vinníka. V predkladaní dôkazov o zodpovednosti toho druhého však Palestína za Izraelom výrazne zaostáva.

izrael Telá zabitých Palestínčanov po explózii v nemocnici al-Ahli po tom, ako ju zasiahla raketa ležia zhromaždené na zemi v nemocnici al-Shifa v Gaze 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V utorok večer zasiahol nemocnicu al-Ahlí Arabí v Gaze masívny výbuch bližšie neidentifikovanej rakety a udalosť sa okamžite stala mediálnou témou číslo jeden.

V zmysle tvrdení palestínskych úradov pri explózii zahynulo až 500 ľudí, čo by z incidentu robilo ten najtragickejší v súčasnom blízkovýchodnom konflikte.

Podľa očakávania začali obe strany konfliktu krátko po udalosti so vzájomným obviňovaním sa zo zodpovednosti, čo pokračuje aj v stredu. Čo tvrdí na svoju obranu Izrael a čo, naopak, Palestína?

Izrael: Džihádistom zlyhala strela

Izrael prakticky od utorkového večera ukazuje prstom na Palestínsky islamský džihád, militantnú teroristickú skupinu, ktorá je nezávislá od Hamasu a má asi osemtisíc členov.

Na podporu svojich tvrdení tamojší rezort zahraničia zverejnil analýzu, ktorú pred novinármi odprezentoval aj hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Výbuch údajne podľa nej spôsobila neúspešná raketa odpálená z blízkosti nemocnice, „ktorá niesla značnú náplň hnacej látky, ktorá sa vznietila“.

Izraelská strana sa v tejto súvislosti odkazuje na záznam, ktorý zverejnila aj katarská televízna stanica Al-Džazíra. Video ukazuje raketu odpálenú zo zeme, ktorej časť vybuchne vo vzduchu a následne spôsobí masívny výbuch na zemi.

Izraelské ministerstvo v stredu pred obedom publikovalo aj audionahrávku, na ktorej neznámi muži o tejto verzii diskutujú v arabčine. Ide vraj o dvoch členov Hamasu, no overiť ich totožnosť a čas vyhotovenia nahrávky nie je možné.

Izraelské ozbrojené sily takisto ukázali zábery, podľa ktorých sa v areáli nemocnice nenachádza žiaden letecký kráter, ktorý by poukazoval na letecký útok za pomoci bomby, čo má podoprieť práve verziu o útoku raketou.

Palestínska strana: Bol to letecký bombový útok

Palestínsky islamský džihád zodpovednosť popiera a vo vyhlásení uviedol, že „sionistický nepriateľ sa veľmi snaží vyhnúť sa zodpovednosti za brutálny masaker“. Tvrdil tiež, že Izrael nariadil evakuáciu nemocnice pod hrozbou leteckého bombového útoku.

Palestínska strana však dôkazy na podporu tvrdenia o bombovom útoku nepredložila.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari v noci na stredu novinárom povedal, že v čase útoku izraelské sily pri tejto nemocnici nevykonávali vzdušné operácie. Strely, ktoré zasiahli nemocnicu, sa podľa neho nezhodovali s izraelskými.

Analytici sa prikláňajú k verzii Izraela

Hoci v tomto momente kauzu uzavrieť nemožno, s väčšou pravdepodobnosťou bol útok spôsobený zblúdilou raketou odpálenou z Gazy. S týmto hodnotením sa stotožňujú aj nezávislí experti.

„Na fotke nie je viditeľný žiadny kráter ani zjavný šrapnelový vzorec konzistentný so štandardnými bombami série IAF JDAM/Mk80. Stále to nie je jednoznačné, ale AK je toto rozsah škody, tak by som povedal, že letecký útok je menej pravdepodobný a skôr to bude zlyhanie rakety, ktoré spôsobilo výbuchy a požiar paliva,“ napísal na X britský vojenský analytik Justin Bronk.

„Dôkazy z dnešného rána, hoci v žiadnom prípade NIE SÚ jednoznačné, poukazujú skôr na neúspešné odpálenie rakety ako na izraelský letecký útok. Včerajšie unáhlené odsúdenie, vrátane hlavných regionálnych mocností, bolo predčasné, cynické a nezodpovedné. Stále sú potrebné ďalšie dôkazy,“ napísal na platforme X aj bezpečnostný reportér The Economist Shashank Joshi.

Dobrovoľnícka platforma GeoConfirmed, na ktorú sa odvolal denník Telegraph, takisto tvrdí, že útok bol pravdepodobne spôsobený „raketou odpálenou palestínskou skupinou [ktorá] explodovala vo vzduchu (príčina neznáma) a jeden kus spadol na nemocnicu a spôsobil výbuch“.


Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok