Kontroverzný prípad má dohru: Problémového medveďa zastrelili

LIPTOVSKÉ REVÚCE – Čitateľom Žilinského Štandardu sme v priebehu septembra 2023 priniesli zaujímavý príbeh plný zvratov. Medveď mal najskôr človeka napadnúť, neskôr sa však ukázalo, že Žilinský Štandard bol na túto tému zneužitý starostkou na vlastnú propagáciu.

Odstrel medveďa v centre Liptovského Mikuláša bude riešiť enviropolícia Ilustračná foto. Zdroj: TA3

Medveď v skutočnosti nikoho nenapadol a celú situáciu neprimerane nafúkla starostka obce. Či išlo iba o zúfalú snahu na problém upozorniť alebo o vlastnú politickú kampaň, nie je známe. Miestni sa však naozaj báli, nakoľko medveď spôsoboval škody na ovocných stromoch, zelenine a ničil aj včelie úle, ploty a ohradníky. Potvrdil to odbor komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP).

Medveďa odstránili na základe dohody o spolupráci pri manažmente medveďa hnedého medzi ŠOP SR a poľovníckym združením PZ Suchá Zelenô. Išlo pritom o štvorročného samca, ktorý opakovane navštevoval obec. Informovala o tom TASR.

K odstrelu pristúpil zásahový tím po tom, čo všetky ostatné metódy jeho odstrašenia zlyhali. Jeho správanie v blízkosti ľudí vyhodnotili odborníci ako reálne riziko ohrozenia zdravia a života ľudí žijúcich a pohybujúcich sa v predmetných lokalitách.